PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=546073}

Królewska zagadka

Die Kluge Bauerntochter
2009
6,5 1,3 tys. ocen
6,5 10 1 1316
Królewska zagadka
powrót do forum filmu Królewska zagadka

Wszystkie mozna obejrzec na YouTube, jesli ktos chce zbaczyc reszte. Fajne byly tez Die Gänsemagd, König Drosselbart i Brüderchen und Schwesterchen. Zeby je znalezc, nalezy wpisac na YT Sechs auf einen streich, albo Acht auf einen streich. Polecam

ocenił(a) film na 9
Usagi_V

Ja uwielbiam tę bajkę. Nie znałam jej wcześniej, ale od kiedy ją zobaczyłam i przeczytałam w zbiorze Baśni Braci Grimm jest jedną z moich ulubionych bajek obok " Gęsiareczki" i "Złodzieja nad złodziejami".

ocenił(a) film na 8
annas_filmweb

Niestety YouTube skasowal wszystkie filmy, mozna obejrzec tylko Gänsemagd :(

ocenił(a) film na 9
Usagi_V

Dzięki bardzo za wskazówkę, zawsze jakoś zapominam o Youtube jako o skarbnicy filmów wszelkiego rodzaju. Ale co do jednego nie masz racji, nadal można obejrzeć tu baśń Koenig Drosselbart, a może więcej? Posprawdzam jutro.

ocenił(a) film na 9
annas_filmweb

Teraz poważnie podchodzę do całej tej serii,"Królewska zagadka" wyszła super, baśń dla dzieci i rodzice też się nie nudzą, ja akurat nie pamiętałam tej baśni, choć przed wielu laty czytałam wszystkie baśnie braci Grimm, Tym lepiej dla mnie!

ocenił(a) film na 9
sonnchen

Jak dla mnie miała bardzo ciekawą fabułę, chociaż król był beznadziejny ;)

annas_filmweb

A jaki miała tytuł ta baśń w wersji pisanej? Chciałabym przeczytać.

ocenił(a) film na 9
Lleleth

Ja mam tę baśń tylko w wydaniu angielskim i nazywa się tam " The Peasant's Wise Daughter", czyli po polsku powinno być coś w rodzaju " Mądra córka chłopa" czy coś w tym stylu :) Na wikipedii jest pod tytułem " Mądra wieśniaczka" :)

annas_filmweb

Dziękuję bardzo :).

ocenił(a) film na 9
Lleleth

Nie ma za co :)

ocenił(a) film na 9
Lleleth

W kompletnym zbiorze Baśni Braci Grimm jest to baśń 94 z kolei :)

ocenił(a) film na 8
Usagi_V

Do obejrzenia, legalnie, na ipla.tv: http://www.ipla.tv/Najpiekniejsze-basnie-braci-grimm-krolewska-zagadk/vod-554179 0 :)

ocenił(a) film na 8
Irmgarda

Jak to sie oglada bo wlaczam obejrzyj w aplikacji i nic sie nie dzieje a jestem tam zalogowana.

ocenił(a) film na 8
Usagi_V

Ja zawsze oglądam on line ("Oglądaj na www") i zazwyczaj działało (kiedyś musiałam zmienić przeglądarkę z Chroma na Mozillę, ale teraz w Chromie też mi chodzi). Sprawdź czy masz wszystkie wtyczki (np. Silverlight).

ocenił(a) film na 8
Usagi_V

PS Może być też tak, że nie możesz odtworzyć tego materiału, ponieważ jesteś w Niemczech, a nie w Polsce (zerknęłam na Twój profil). I w tym przypadku raczej nie za wiele da się zrobić.