PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=154526}

Kraina traw

Tideland
2005
7,0 15 tys. ocen
7,0 10 1 14527
6,3 11 krytyków
Kraina traw
powrót do forum filmu Kraina traw

Niestety oglądnąłem wcześniej wstęp do filmu, gdzie zostałem przestrzezony, by patrzeć na film z perspektywy małej dziewczynki. I chyba to odebrało mi cały smaczek z filmu, ponieważ oglądając go w ten sposób film wydaje się na tyle normalny, że aż nudny.
Każda scena oglądana przez pryzmat umysłu małej dziewczynki jest zupełnie normalna, po prostu niewinne dziecko żyjące w swoim niewinnym świecie jak każdy z nas kiedyś bez świadomości tego jaki świat jest okrutny - żadna rewelacja.

W intrygujący sposób natomiast zosatały uchwycone sny dziewczynki, ciekawe ile czasu twórcy spędzili na analizowaniu świata dzieci, aby uchwycić coś tak przelotnego jak sny. Ciekawa sprawa ponieważ sam jako stary facet nie pamiętam snów z dzieciństwa, ktoś pamięta ???

ocenił(a) film na 10
noamedia_info

Tylko pare tych najstraszniejszych bądź najcudowniejszych, które były na tyle realne, że warte wspominania tym samym na długo zapisując się w mojej świadomości.
Szkoda, że nie zapisywałam gdzieś wszystkich..

ocenił(a) film na 10
noamedia_info

Aaaa, rozumiem. Ma Pan w skroni taki mały pstryczek, po przełączeniu którego zaskakuje "pryzmat umysłu małej dziewczynki"?

To ciekawe, że udaje się Panu dzięki temu pominąć sporą część fabuły, która nie dzieje się w głowie Jelizy-Rose. Fabuła nie pokazuje jedynie interpretacji świata widzianego oczami małej dziewczynki. Widzimy zdarzenia będąc "na zewnątrz" jej głowy. Dlatego też znajomość psychiki dziecka (nie tylko dziewczynki) ułatwia zrozumienie zachowania Jelizy-Rose, jej reakcji na rzeczywistość ją otaczającą, wszelako nie udziela odpowiedzi na wszystkie pytania ani nie pozwala przewidzieć dalszego rozwoju fabuły - która jest niezależna od głównej bohaterki (ponieważ, jak napisałem, rzecz nie dzieje się w jej głowie).

Miejmy nadzieję, że pozostawienie pstryczka w pozycji wyłączonej pozwoli Panu odczytać film przez "pryzmat umysłu człowieka dorosłego" i delektować się wszystkimi "smaczkami" tego filmu.