PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190315}

Kronika opętania

The Possession
2012
6,0 49 tys. ocen
6,0 10 1 48807
5,1 8 krytyków
Kronika opętania
powrót do forum filmu Kronika opętania

Jak ktos wspominal w dyskusji ... "skrzynka gada po Polsku",a na skrzynce widnieje napis po hebrajsku, to na dodatek Polska jest przedstawiona jako kraj gdzie mieszkaja zydzi.

GrzechU

Dobra, błąd, ale co z tego?

GrzechU

Masz coś przeciwko Żydom, czy jak?

Morku112

Ja mam dużo przeciwko żydom i co?

kinga280

ja też!

ocenił(a) film na 8
Morku112

Nawet nie odpowiadaj na prymitywne zaczepki :/

ocenił(a) film na 6
GrzechU

I? Gdybyś oglądał film dokładnie to wiedziałbyś, że skrzynka została wykonana w Żydowskiej wiosce, która była w Polsce. Z resztą nawet nie zdajesz sobie sprawy jak w Polsce jest dużo żydów, często sami Polacy myślą, że nimi nie są, ale gdyby tak dokładnie sprawdzili swoich dziadków i pradziadków zdziwiliby się.
Żydzi mieszkają wszędzie. Ich wioski i dzielnice są w każdym kraju, bez względu na to czy to Polska czy Ameryka ( w tym przypadku Brooklyn).

ocenił(a) film na 3
Peter_Quinzel

W sumie to jak ma się rodziców (zwłaszcza matkę) Żydów, to wtedy jest się Żydem, a tak to jest albo pochodzenie żydowskie, albo po prostu miało się Żyda w rodzinie i tyle. Tak samo jak Twój dziadek lub pradziadek był, np. Włochem to już nie znaczy, że Ty nim jesteś, możesz być nim w jakimś stopniu.

kagamixd

Żydem z pochodzenia można być, ale jeśli nie prakytykujesz judaizmu to nie jesteś żydem. Różnica dotyczy pisowni. Żyd jako narodowośc piszemy dużą, jako wyznawcę judaizmu - z małej.

ocenił(a) film na 3
Halucynka

przepraszam, że tak zapytam, ale co ma piernik do wiatraka? :)

kagamixd

wbrew pozorom dużo ma. Bo sami Żydzi nie wiedza who is who - kogo uważać za Żyda, a kogo za goja. Zydzi sa mocno podzieleni- jedni uwazaja, że żydem sie jest z pchdzenia, inni z religii, a jeszcze inni, ze i z tego i z tego. ciekawa sprawa, o tym mozna pisac i pisac

ocenił(a) film na 3
sowanna

Teraz już wiem, czemu w szkołach robią czytanie ze zrozumieniem :)

ocenił(a) film na 6
kagamixd

Ale wtedy płynie w Tobie troszeczkę tej krwi włoskiej, prawda? :)

ocenił(a) film na 3
Peter_Quinzel

Przecież o tym napisałam :)

ocenił(a) film na 8
GrzechU

To może być dla Ciebie niespodzianką, ale w latach 20/30 XX wieku w Polsce mieszkało wielu Żydów, stanowili największą mniejszość narodową. Między innymi dlatego, to na terenie Polski zbudowano wiele obozów koncentracyjnych. Tak więc film mówi prawdę.

ocenił(a) film na 7
GrzechU

Przed wojna w polsce meiszkało mnostwo Zydów!!!!!

ocenił(a) film na 5
GrzechU

A kto zrobił ten film? Amerykanie. To mówi samo za siebie, dobrze że chociaż dotarło do nich, że Polska to jest państwo. Jeszcze 20 filmów i dojdą do tego, że hebrajski do nie polski i że w Polsce mieszkają Polacy a nie Żydzi ( nie że mam coś przeciwko Żydom).

GrzechU

Dla Twojej informacji Grzechu - tak, w latach dwudziestych ubiegłego wieku w Polsce mieszkali Żydzi i było ich całkiem sporo. Na Kresach z kolei żyło wielu ciężkich ortodoksów, u których wiara chociażby w dybuki była mocno zakorzeniona. To również może będzie dla Ciebie niespodzianką, ale ZNALI JĘZYK HEBRAJSKI. A skąd pan profesor w filmie wiedział, skąd skrzynka pochodzi? Cóż by dużo nie powiedzieć, są ludzie, którzy znają dobrze historię sztuki, a wykonanie takiej zdobnej skrzyneczki można za ową sztukę uznać. Sposób wykonania wielu przedmiotów wskazuje automatycznie czas i miejsce ich powstania, a także KTO je zrobił.

Błędów w filmie nie ma żadnych w tym względzie, a kto uważa inaczej, albo nie oglądał uważnie, albo jest zwyczajnie ciężkim betonem, do którego nie dotarły w szkole podstawowy z historii.

viccaeineo

no i w końcu ktoś dokładnie wytłumaczył "co do czego" oby więcej takich ludzi pojawiało się na forach.