PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190315}

Kronika opętania

The Possession
2012
6,0 49 tys. ocen
6,0 10 1 48807
5,1 8 krytyków
Kronika opętania
powrót do forum filmu Kronika opętania

Jak nie rozumiesz motywu z polską piosenką w skrzyni, obejrzyj sobie raz jeszcze scenę z
rabinem w świątyni, wyjaśnia on, że skrzynia dybuka zapewne pochodzi z przedwojennej polski, a
jak wiesz, albo i nie wiesz, polscy żydzi mówili również po polsku, więc wielkiej nieścisłości tu nie
ma.

ocenił(a) film na 7
robertos34

To jednak niesmak pozostaje , potraktowanie Polaka jako potencjalnego żyda czy tez wszyscy Polacy to żydzi .

ANGEL724

Dybuk żydem mógł nie być, mógł tylko prześladować rodziny żydowkie, a to takie dla Polaków znamienne, wiesz, pochodzę z miasteczka, gdzie 80 procent mieszkańców stanowili bogaci żydzi i uwierz mi na słowo, dzisiejszy antysemityzm jest niczym w stosunku do nienawiści do żydów przed wojną, w moim miasteczku prawie wszyscy nienawidzili żydów i nawet po śmierci by się na nich odgrywali :)

ocenił(a) film na 3
ANGEL724

"...potraktowanie Polaka jako potencjalnego żyda czy tez wszyscy Polacy to żydzi." no już bez przesady... ja tam tego tak nie odbieram... jeżeli w filmie byłby ten sam motyw tylko żydowska skrzynia pochodziłaby z innego kraju to Twoim pierwszym skojarzeniem byłoby: NO TAK W TYM KRAJU SAMI ŻYDZI PEWNIE. Na to wychodzi... Po prostu w tamtych czasach w naszym kraju mieszkała cała masa Żydów, więc wybranie Polski w tym przypadku jest bardzo trafne i całkowicie normalne. Nie widzę w tym zupełnie nic złego.

ocenił(a) film na 6
reptile2006

Cóż, na co się tu obrażać ? Od XIII wieku Żydzi masowo osiedlali się w polsce. W wieku XVI żyło u nas 80% Żydów świata. Kultura żydowska odbiła piętno na polskiej i odwrotnie. A że demon mówił po polsku ? W latach 30 XX wieku większość Żydów była częściowo lub całkowicie zasymilowana, czyli można mówić o Polakach pochodzenia żydowskiego ;).

Zdumiewa mnie jak wiele kontrowersji i negatywnych emocji wzbudza ten motyw w filmie..

ocenił(a) film na 4
Wladca_Snow

Popieram. Fakty mówią, że ok.10% ludności przedwojennej RP to byli Żydzi; w niektórych województwach deklarowana populacja żydowska sięgała 50%!

ANGEL724

A masz coś do Żydów??????????????

ANGEL724

a nie zydzi? w polskim rzadzie same zydki siedza....

ocenił(a) film na 8
robertos34

Jak dla mnie ten motyw Polski to sprawka Niemcow, oni zabijali Żydów na Polskiej ziemi i nas o to osądzali i ta skrzynia (w filmie) to pewnie też ich wynalazek ;)

ocenił(a) film na 3
Bezprawna

Traktuję ten komentarz jako żart z racji "buźki" na końcu ;)

ocenił(a) film na 8
reptile2006

to nie żart tylko okrutna prawda z Żydami a co do skrzyni to moje przypuszczenia są

ocenił(a) film na 7
Bezprawna

ale przeciez my Polacy traktujemy hamerykanow jako malo inteligentne osoby, zywiace sie fast-fudami otyle z kredytami spoleczenstwo, coz hamerykanie nas traktuja jako zydow taka mentalnosc i tyle nie ma sie co przejmowac

ocenił(a) film na 8
Sansui

w sumie masz racje ;p kazdy kieruje sie tym co uslyszy w tv albo jakims zabobonem, no ale coz Polska ma zapisane w historii Żydów wiec nad tym nie ma co dyskutować (a ja osobiscie do nich nic nie mam ale niemcow nie cierpie ;p)