PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=190315}

Kronika opętania

The Possession
2012
6,0 49 tys. ocen
6,0 10 1 48807
5,1 8 krytyków
Kronika opętania
powrót do forum filmu Kronika opętania

W końcu judaizm postawił na reklamę swojej religii i - wzorem rzymskich katolików- wypuszcza film 'oparty na faktach'.
Czekam na horror islamski, hinduistyczny. Pewnie gdyby dysponowali odpowiednią gotówką, również świadkowie Jehowy z chęcią nakręciliby sobie taką pełnometrażową reklamę.

zarazzapomnelogin

Taa, i zapewne nihiliści oraz voodo, a zaraz po nich ormianie, cyganie oraz indianie, aż w końcu głos zabiorą taoiści i konfucjoniści...

ocenił(a) film na 5
zarazzapomnelogin

Ależ buddyści mają swój horror: http://www.filmweb.pl/film/Duch+Aatma-2006-296858
Jest po prostu G E N I A L N Y! :P Polecam z całego serca. Na mało której komedii tak się nie uśmiałam ;)

A horror religijny to co drugi horror azjatycki tylko my nie rozumiejąc ich kultury nie zauważamy tego. Każda religia ma swoje straszaki na wątpiących wiernych i to jest dobra podstawa na horror.

MalaAn

może i dobra- w końcu religia porusza najmroczniejsze strefy ludzkich bolączek( śmierć, ach ta śmierć!) ale często przez to wpada w kanał schematów i staje się niestrawna. Przydałby się horror ponadreligijny i wtedy powstałoby dzieło totalne( coś jak antychryst tylko mniej filozofii a więcej horroru).

użytkownik usunięty
zarazzapomnelogin

Najlepsze horrory opierają się na dwóch filarach: religia (Egzocysta, Omen itp) oraz dzieciach (Inni, Sierociniec, Krąg itp). Tutaj jest połączenie.
A mitologia Judistyczna to żadna nowość. Bądź co bądź to jest jedna ze starszych religii świata. Horrorów Islamistycznych na razie nie ma, bo w Islamie nie ma też takiej tradycji - oni traktują religię dość konserwatywnie i nie mają potrzeby pokazywania jej w filmach. Ale to pewnie kwestai czasu, bo w Islamie demonologii jest chyba więcej niż w jakiejkolwiek innej religii.
Ze zwiastuna to zapowiada się niezły film. Dziwi mnie taka niska ocena.

Ja nie widziałam, zamierzam, bo horrory lubię( ale rozśmieszył mnie motyw palców wystających w gardła- no weeeź....- i troszkę mnie to odstręcza) ale w sumie oprócz pięciu( słownie i dosłownie), które nie obrażały mojej inteligencji a do tego były straszne, to niestety jest to sympatia zawiedziona.
Co do mitologii- jednak najbardziej znaną w naszym kręgu kulturowym jest chrześcijańska i większość tematów krąży wokół niej. Śmieszy mnie podpieranie się 'based on true story' w przypadku horrorów bo jak zestawisz sobie kilka kultur to jakie story? Ktoś tu musi bujać albo źle interpretować rzeczywistość. Albo cynicznie pogrywać mając nadzieję, że odbiorcy to debile.

ocenił(a) film na 7

Nie ma horrorów islamskich? To chyba nie widziałeś filmów z Malezji, tam nie dość, że co drugi film to horror, to każdy wywodzący się z islamskiej mitologii. I bynajmniej nie są to nieskobudżetówki.

zarazzapomnelogin

jeżeli mówisz już o reklamie judaizmu to tylko nadmienie że polskiego judaizmu. duch w pudełku mówi po polsku, było to trochę zaskoczenie i gdy w poczatkowej scenie skrzynka mówi "chcę zjeść twoje serce" wzbudziła entuzjazm na sali. Nie jestem fanem horrorów ale film mi się naprawdę podobał. świetny. polecam i pozdrawiam.