Kroniki Spiderwick

The Spiderwick Chronicles
2008
6,7 27 tys. ocen
6,7 10 1 27126
6,5 8 krytyków
Kroniki Spiderwick
powrót do forum filmu Kroniki Spiderwick

Omijając kilka tekstów padających w tym filmie ,które są związane
bezpośrednio z dzieciakami ,mówię tu o ''weź nóż i zabij bestię''
,''oni nas zabiją'', ''musimy je zabić'' i scena końcowa (bez
zdradzania jaka) to bez zbędnego umoralniania, całe to
widowisko jest na prawdę wciągające i nawet ciekawe.
Scenariusz to jeden z paru plusów o których można coś od siebie
napisać. Pomimo ,iż film (nie oszukujmy się) jest przewidywalny,
jakimś cudem da się go oglądać i potrafi momentami wzbudzić
emocje. Poprawna gra aktorska, taka bez zachwytu ,ale i też bez
wnerwiania widza. Jednak największymi zaletami ''Kronik
Spiderwick'' jest dynamika ,widowiskowość oraz efekty wizualne
,specjalne oraz kolorystyka. Dosyć sporo się dzieje, film nie dłuży
się i nie nuży, a połączenie dwóch światów jest na prawdę
dopracowane do granic perfekcji. Po za tym mamy groźne, ale
chyba jednak bardziej sympatyczne z wyglądu gnomy ,które
przypominają przerośnięte żaby w połączeniu z Crittersami.
Znakomite efekty specjalne oraz wizualne ,świetne zdjęcia i
mnóstwo pięknych jesiennych kolorów ,które rzucają się
doskonale z ekranu w naszą stronę sprawiają ,że człowiek może
nacieszyć tym oko. Całokształt jako całkiem niezłe widowisko
oceniamy rodzinnie na 6/10.
PS. w tym filmie (jak i w wielu innych) usłyszałem jeden z
najbardziej powtarzanych tekstów w kinie, a mianowicie ''ufam
Ci''. Powiem szczerze ,ze mnie to już trochę męczy.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
djrav77

Zgadzam się. Dla mnie typowa familijna opowieść fantazy. Nie dorównuje niektórym filmom z tego gatunku, ale i tak jest warta obejrzenia. Mnie się podobało, chociaż liczyłam na troszkę większe emocje. W sumie oceniłam 8/10 (Wahając się przy 7)

ocenił(a) film na 6
karoleta

Jakie możesz od siebie polecić filmy ze wspomnianego gatunku familijno-fantystycznego, które jednak są od tego lepsze? Może jakichś nie znam ,a mógłbym z córką zobaczyć?

ocenił(a) film na 6
djrav77

Akurat tutaj chodziło mi o moim zdaniem mistrzostwo, które zapewne znasz, mianowicie Władcę Pierścieni, no oprócz tego to coś fantastyczno-przygodowego Harry Potter, Opowieści z Narnii, a oprócz tego polecam też Eragon, z bardziej familijnych filmów to jakoś nie mogę sobie przypomnieć, no ale myślę, że często o 16 na TVN w niedzielę należy sprawdzać program, możliwe, że będzie coś ciekawego.

ocenił(a) film na 7
karoleta

Włądca Pierścieni familijny? Proszę Cię.
Mogę polecić Most do Terabhitti i Złoty Kompas, chociaż to pierwsze jest zdecydowanie lepsze.

ocenił(a) film na 6
mareczekp2

Przecież mówię, że nie chodziło mi o familijny tylko fantastyczny, a jeśli chodzi o Most do Terabhitti to też gorąco polecam.

ocenił(a) film na 6
karoleta

''Mostu'' nie oglądałem jak do tej pory ,ale szykujemy się już na niedzielne popołudnie na ''Złoty kompas'' z córką, chyba ,że wiosna zajrzy przez okno to lepiej spędzić czas w ruchu :)

ocenił(a) film na 7
karoleta

O rzeczywiście, mój błąd sorki :)

ocenił(a) film na 6
mareczekp2

Spoko, ja też gdy znajdę czas obejrzę "złoty kompas".

ocenił(a) film na 7
karoleta

Mi film jako całość się podobał, pomysł fabuła, no i najważniejsze: efekty. Niestety, zakończenie było jakby zbyt dziecinne i chyba tylko dlatego oceniłem film tak nisko. W przeciwnym razie może nawet pokusiłbym się o 10. Ale generalnie, film jako całość był bardzo udany.

djrav77

A mnie chyba ciągle męczył ten konflikt rodzinny: matka - syn, brat - siostra. No już bez przesady, ta siostra to była idiotka, a to mi ubliża.

ocenił(a) film na 6
DagnaMara

Fakt, konflikt delikatnie to ujmując mnie również irytował, ale tak były napisane role. Natomiast nie drażniło mnie wykonanie owych ról przez tą małą grupkę młodzieży.

djrav77

A mnie to drażniło lekko. Chłopak buntował się z byle powodu, siostra naskakiwała nawet jak nic nie zrobił, a matka ciągle ryczała. Trochę to dla mnie sztucznie wyszło, na poziomie filmów dla młodzieży co prawda, ale jednak. Z autopsji wiem, że kłótnie między rodzeństwem tak nie wyglądają.