PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10019201}

Księga luster

Sleeping Dogs
2024
6,2 4,0 tys. ocen
6,2 10 1 4002
4,7 3 krytyków
Księga luster
powrót do forum filmu Księga luster

Melbourne (Austria). Najważniejsze, że na Filmdzbanie jest postępowo. Do zbierania szparagów wiedza nie jest potrzebna.

devo78

Austria i Australia to to samo. Przeciętny Polok nie odróżnia Czechów od Słowaków, Romów od Rumunów czy Anglików od Szkotów. Do niedawna na Ukraińców przeciętny Polok mówił "Rusek". Dopiero trwająca wojna takie delikatne, subtelne rozróżnienie wielu Polokom uświadomiła. Najśmieszniejsza jest wiedza historyczna przeciętnego Poloka (dotycząca historii Polski), oparta na mitach, legendach i plotkach zaczerpniętych od przekupki na targowisku. Przeciętny Polok nigdy tego czego nauczy się od przekupki nie weryfikuje. Warto posłuchać co przeciętny Polok "wie" o Rzeczpospolitej Obojga Narodów. To lepsze od niejednego skeczu Monty Pythona. Taka historia nawet nie alternatywna, ale bardziej fantasy.

per333

Brak słów per333 na Twój wywód... Ani to śmieszne, ani lotne. Takie nic, choć myślisz żeś mądry lub nawet najmądrzejszy...

Ka16

To nie ma być ani śmieszne, ani lotne, ale prawdziwe. Wiedza tzw. ogólna przeciętnego Poloka to klęska żywiołowa. Po prostu dramat. Poloki lubią się dowartościowywać śmiejąc się z Gringos, że ci nie wiedzą, co jest stolicą województwa świętokrzyskiego. A czy przeciętny Polok wie, co jest stolicą znacznie większego Utah? W Stanach są wszystkie możliwe poziomy edukacji, od "polskiego", produkującego idiotów, po poziom amerykański, czyli najwyższy na świecie, kształcący najlepszych specjalistów wszystkich dziedzin. Można winę zwalać na polskie uwarunkowania, ale jak wytłumaczyć fakt braku elementarnej znajomości historii własnego kraju? Jakiś czas temu koleżanka z pracy, młoda dziewczyna po studiach, inteligentna, bez poczucia zażenowania przyznała się, że nie wie, w którym roku wprowadzono w Polsce Stan Wojenny. Dawny poseł SLD, obecnie związany z PO, Dariusz Joński pochwalił się światu wiedzą o tym, że Powstanie Warszawskie wybuchło... w 1988 roku. Przeciętny Polok pochodzenia chłopskiego nie ma pojęcia o tym, że jego pradziadkowie za Poloków się nie uważali. Masy chłopskie emancypowały się w kierunku narodowości polskiej dopiero pod koniec XIX wieku, a taki Norman Davies twierdzi, że proces ten trwał nawet aż do końca IIWŚ. Przeciętny Polok myśli, że Rzeczpospolita Obojga Narodów składała się z dwóch narodów: polskiego i polskiego. Wciąż żyją Poloki, które myślą, że Litwini to też były Poloki, jak górale. Stąd dalsze dywagacje na temat rzekomej polskości Wilna, które nigdy w historii (przed XX wiekiem) do Polski nie należało, ale skoro oba narody w Rzeczypospolitej Obojga Narodów były narodami polskimi, to jak wysnuć inny wniosek? Powiedz przeciętnemu Polokowi, że wszystkie miasta o rodowodzie średniowiecznym zakładane były na prawach niemieckich i zasiedlane były przybyszami z Niemiec, to będzie myślał, że mówisz o jakimś innym kraju. Powiedz mu, że w Kroke czy Warsze dominował język dolnoniemiecki, to chyba ci napluje w twarz i powie, że to co głosisz to hańba i zdrada. Przeciętny Polok słynie z tego, że woli wierzyć niż wiedzieć, to jego cecha główna i charakterystyczna. Poloki, podobnie jak Rosjanie, nie są przywiązani do prawdy, odrzucają chrześcijańską maksymę "prawda nas wyzwoli". Pytasz Poloka o Lwów, to ci powie, że to polskie miasto od zawsze. Sęk w tym, że założone zostało przez ruskiego księcia Halicko-Włodzimierskiego. Skąd nazwa miasta? Książę miał syna o imieniu Lew :D Polok spadnie z krzesła jak to usłyszy. Jak powiesz Polokowi, że niemal co trzeci polski rycerz był autoramentu niemieckiego, to stwierdzi, że to kłamstwo i niemiecka propaganda. Możesz wymieniać polskich bohaterów spod Grunwaldu, takich jak Zawisza Czarny z Garbowa czy Zyndram z Maszkowic, ale i tak nic nie trafi do łepetyny Poloka, który nadal nie wie, co jest stolicą Wyoming. Przypominam, że rycerze byli podwaliną późniejszej polskiej szlachty (kolejne niemieckie słowo). I tak dalej, i tak dalej, można tak z Polokami bawić się bez końca.

Ka16

Przecudownie zabawna jest też wiedza przeciętnego Poloka o jego własnym heimacie. Wyobraź sobie, że moja koleżanka z Grajewa (województwo podlaskie) uważa się za Podlasiankę. Boki zrywać, prawda? Grajewo jest miastem północnego Mazowsza, ale ona po prostu nie chciała w to uwierzyć. Inny kolega, tym razem z Lublina, nie wie, że Lublin leży w Małopolsce. Pisowscy politycy chcieli utworzyć nowe województwo mazowieckie (po wyłączeniu Warszawy i okolic) ze stolicą w Radomiu czyli w mieście... małopolskim. Ludzie w Polandii myślą, że zalane przez powódź Kłodzko (województwo dolnośląskie) leży na Śląsku. Mam koleżankę z Terespola o nazwisku kończącym się na "wicz". Pytam więc czy ma litewsko-białoruskie pochodzenie. Ona mówi, że nic o tym nie wie, ale jej babička pochowana jest na cmentarzu prawosławnym a na nagrobku litery są zapisane cyrylicą :D Hahahahahaha. Oto wiedza ogólna przeciętnego Poloka, nawet ta dotycząca własnej rodziny, ojcowizny, heimatu. Niesamowite. Znasz inny podobnie "oświecony" naród?

per333

Za Wikipedią

Radom – miasto na prawach powiatu w centralno-wschodniej Polsce w województwie mazowieckim, położone nad rzeką Mleczną.

Radom leży w woj. mazowieckim a nie małopolskim, jak widać błędnie ci się wydaje..
Czyli mam rozumieć że ten ślinotok o debilnych "polokach" nie znających historii i geografii to pisałeś na zasadzie autopsji?
Jak to jest okazać się głupszym niż "pisowski polityk"?

Pan_Tonima

Jesteś troszkę opóźniony w rozwoju? Radom leży w Małopolsce. Przeczytaj jeszcze raz notkę w wikipedii, ale ze zrozumieniem. Radom leży w województwie mazowieckim, ale województwo mazowieckie to nie to samo, co region o nazwie Mazowsze. Ludzie tacy jak ty, o niezwykle niskim potencjale intelektualnym, nigdy nie są w stanie ogarnąć tego typu subtelności znaczeniowych.
Specjalnie dla ciebie, niepełnosprawny, fragment notki z wikipedii:
"Pomimo administracyjnej przynależności do województwa mazowieckiego pod względem historycznym, kulturowym i etnograficznym Radom wraz ze swoim regionem ulokowany jest w Małopolsce, w ziemi sandomierskiej."
Ludzie o takiej inteligencji jak ty nie powinni mieć praw wyborczych, taka jest moja opinia. IQ na poziomie minimum 80 a tutaj mamy ewidentnie przypadek człowieka, który tego kryterium nie spełnia.

Pan_Tonima

Ty masz wyłącznie swój ślinotok, człowieka kompletnie bezmyślnego. Nic innego nie masz ludziom do zaoferowania poza debilizmem. Sęk w tym, że w realu ludzi aż tak głupich jak ty niemal w ogóle się nie spotyka. Ośmieszyłeś się, przedstawiłeś jako debil, ale ciekaw jestem czy klasycznego debila stać na refleksję, przeprosiny, przyznanie się do debilizmu oraz na odrobinę pokory.
Co więcej, debilowaty, w pierwszym poście dałem przykład mazowieckiego Grajewa, w nawiasie podałem "województwo podlaskie" by łatwiej było zrozumieć, o czym mówię, ale ludzie o takich możliwościach intelektualnych jak ty nadal nic nie kumają.
Przerażające, że twój głos waży tyle samo, ile człowieka, który rozumie znaczenie podstawowych pojęć w języku polskim, ma minimalną wiedzę o polskiej geografii, historii, kulturze etc. Nie uważam, żeby to było fair.

per333

Małopolska, jako teren historyczny znajduje się obecnie na terenie 7 województw.
Małopolskiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, podkarpackiego, łódzkiego, mazowieckiego, i śląskiego.

Ale jeśli sobie tłumaczysz to w ten sposób że przynależność do krainy historycznej ma większą wartość niż obecny podział administracyjny, to mam dla ciebie złe wiadomości.

Radom historycznie nie jest miastem małopolskim. Radom powstał jeszcze przed tym jak wykształcił się region, który dziś jest określany jako Małopolska...
Więc jesteś głupszy od "pisowskiego polityka"

Pan_Tonima

Dalej szczekasz, dalej nic nie rozumiesz i dalej bredzisz trzy po trzy, jak każdy przygłup. I niestety dalej masz prawa wyborcze, co jest w tym wszystkim najgorsze. I nie, niepełnosprawny, Radom nie powstał w czasach Cesarstwa Rzymskiego, lecz w Średniowieczu, w Ziemi Sandomierskiej. Od początku był grodem małopolskim (blisko granicy z Mazowszem), potem kasztelanią, a w XIII wieku otrzymał lokacje miejską na prawie średzkim. Najpierw, przygłupie, powołujesz się na wikipedię, a gdy wikipedia jak wół pisze: "Pomimo administracyjnej przynależności do województwa mazowieckiego pod względem historycznym, kulturowym i etnograficznym Radom wraz ze swoim regionem ulokowany jest w Małopolsce, w ziemi sandomierskiej" to zaczynasz udawać jeszcze bardziej niepełnosprawnego intelektualnie niż jesteś. Zawsze będziesz debilowaty, bo taki jest twój los i przeznaczenie.

per333

Słuchaj przygłupie.
Jak Radom mógł powstać i być w Małopolsce, skoro jak powstawał nie było czegoś takiego jak Małopolska?

Pan_Tonima

Ty naprawdę jesteś niepełnosprawny. Regiony etnograficzne w Polsce powstawały od zarania państwowości polskiej, na bazie kasztelanii, księstw, dóbr kościelnych (w odniesieniu do zasięgu biskupstw) i ziem lokalnych możnowładców. W ten sposób na początku XII wieku wyodrębniła się między innymi Ziemia Sandomierska, która później wraz z Ziemia Krakowską i Ziemią Lubelską zaczęły być (jeszcze nieformalnie) nazywane Polonia Minor. Gdy Krzywousty dzielił Polskę na dzielnice i regiony miały już one z grubsza określony zakres terytorialny, nawet jeśli nazewnictwo nie zostało sformalizowane. Do naszych czasów nie zachowało się zbyt wiele dziedzictwa piśmienniczego z wczesnego "polskiego Średniowiecza", pierwsza znana nam wzmianka o nazwie "Polonia Minor" odnaleziona została w dokumencie z początku XV wieku, ale historycy są zgodni, że w czasach Krzywoustego istniało rozróżnienie na Polskę poznańską i krakowską. Polska krakowska (Ziemia Krakowska i Ziemia Sandomierska) miały wchodzić w skład dzielnicy senioralnej, co odpowiadało obszarowi zwanemu Polonia Minor (dla odróżnienia od regionu będącego kolebką polskiej państwowości). Później ziemie krakowska, sandomierska i lubelska zostały przekształcone w województwa krakowskie, sandomierskie i lubelskie, i wszystkie trzy traktowane były jako Małopolska właściwa, w odróżnieniu od tzw. Prowincji Małopolskiej, która obejmowała też Ruś Czarną i inne ziemie na wschodzie, z dominującym osadnictwem rusińskim. Takie coś jak ty może twierdzić z uporem przygłupa, że "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim", ale dosłownie każdy, podkreślam: KAŻDY normalny człowiek, z minimalną wiedzą, ciebie wyśmieje albo litościwie wzruszy ramionami. Radom, przygłupie, JEST miastem małopolskim, i co więcej, przygłupie, Radom HISTORYCZNIE JEST miastem Małopolski. Jak chcesz się dowiedzieć, jakie inne miasta wchodzą w skład Małopolski, to znowu możesz sięgnąć do swojej ulubionej wikipedii i wpisać hasło "Małopolska". Jest tam klarownie podana lista miast. Radom, pod względem liczby mieszkańców, jest na czwartym miejscu w Małopolsce, po Krakowie, Lublinie i Częstochowie. A może, zgodnie z logiką przygłupa, chcesz ludzi jeszcze bardziej rozbawić i oznajmisz, że Częstochowa to... Śląsk, wszak jest w województwie śląskim? Powiem ci jedno: szkoda, że głupota nie boli. I to jest zwyczajnie podłe, że coś takiego jak ty ma prawa wyborcze.

per333

Widzę że przygłupie nie potrafisz zrozumieć prostego pytania, więc je powtórzę.

Jak Radom mógł powstać i być w Małopolsce, skoro jak powstawał nie było czegoś takiego jak Małopolska?
Region historyczny zwany dziś jako Małopolska powstał po powstaniu Radomia...

Więc skoro według ciebie, Radom nie jest miastem mazowieckim, bo istniał na terenach małopolski zanim został wcielony do woj. mazowieckiego.

To tak samo nie jest miastem małopolskim, bo istniał przed utworzeniem się Małopolski i został do niej wcielony.

Pan_Tonima

Ta "dyskusja" też trochę udowadnia, dlaczego osoby o najsłabszych możliwościach intelektualnych w populacji ludzkiej powinny być pozbawione prawa wyborczego. Dokonują one swoich "wyborów" nie rozumiejąc otaczającej ich rzeczywistości, nie rozumiejąc nawet znaczenia słów podstawowych. Kwintesencją twojej inteligencji, osoby być może lekko upośledzonej umysłowo, wcale bym się nie zdziwił, jest twoje oświadczenie: "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim". I co tu więcej dodać? Jakie jest prawdopodobieństwo spotkania drugiego Polaka, który ma takie samo przekonanie, przeprowadza podobny "wywód logiczny", dochodzi do podobnych "wniosków" na podstawie tego, co przeczyta? Na stu wykształconych Polaków stu spojrzało by na to zdanie, sformułowane przez osobę prawdopodobnie lekko opóźnioną, z pewną, delikatnie mówiąc, konsternacją. Ale jesteś jaki jesteś i zapewne miałbyś znacznie więcej tego rodzaju "mądrości" do przekazania światu, gdyby cię dalej przepytywać. Tylko dlaczego ktoś taki jak ty ma mieć prawa wyborcze? Dla mnie to jest oszustwo i coś głęboko nie w porządku.

per333

Dziękuję uprzejmie za tą błyskotliwą analizę.

Możesz mi jeszcze wyjaśnić co ona ma do rzeczy?
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że w końcu zrozumiałeś że zrobiłeś z siebie idiotę.
A ten pseudo-psychologiczny bełkot ma tylko na celu, wywarcie wrażenia że nie jesteś debilem.

Więc zamiast robić z siebie pseudo-inteligenta, co ci z resztą kiepsko wychodzi, może w końcu odpowiesz przygłupie na moje pytanie.

Jakim cudem ubzdurałeś sobie że Radom jest miastem Małopolskim a nie Mazowieckim, skoro kiedy powstawał Radom nie istniał jeszcze ten podział. Czyli nie istniały jeszcze ani Mazowsze ani Małopolska.
Ten podział powstał kilkaset lat po powstawianiu Radomia, przygłupie...

Pan_Tonima

Dziecko, obaj wiemy gdzie jest twoje miejsce w szeregu. Jesteś osobą o znacznych, naprawdę bardzo poważnych ograniczeniach intelektualnych. Nie rozumiesz rzeczy wprost podstawowych. Wszystkie wnioski jakie wyciągasz są wnioskami człowieka oględnie mówiąc debilowatego. Czy rozumiesz, że robisz z siebie idiotę każdym swoim wpisem? Nie. Nie masz najmniejszych szans by to zrozumieć. Nie masz potencjału intelektualnego by wyłapywać takie rzeczy. Dlatego jesteś tam gdzie jesteś, ze swoimi mądrościami typu: "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim". To zdanie mówi o twojej inteligencji, zdolności kojarzenia, wnioskowania wszystko. I nie zmienisz tego, nie przeskoczysz tego. Wyżej zastanawiałem się czy przeprosisz, czy przyznasz się do błędu, ale to nie jest sprawa braku honoru u ciebie. Ty naprawdę wierzysz, że "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim". Twoja inteligencja sprawia, że jesteś o tym przekonany. Wszystko wskazuje na to, że należysz do 2-3% najmniej inteligentnych osób w populacji ludzkiej, bo innego wytłumaczenia nie ma, a kolejne twoje wpisy muszą tylko utwierdzać w tym przekonaniu.

per333

Tylko na tyle cię stać przygłupie?

Naprawdę sądzisz że ten twój pseudo inteligentny bełkot zrobi na kimś wrażenie?

Myślisz że to mój pierwszy raz kiedy jakiś, taki jak ty, 13-14-to letni debil próbuje w ten sposób ukryć to że jest idiotą?

Nie. W ten sposób możesz zrobić wrażenie na kimś swojego pokroju. Czyli gówniakach o IQ mniejszym niż numer buta...

Pan_Tonima

Chłopcze, przecież matołęctwo wychodzi z każdego twojego zdania. Jesteś przygłupem, bo masz IQ prawdopodobnie niższe od Foresta Gumpa. Wszystko co tu nagryzmoliłeś to wypowiedzi debila, począwszy od mądrości "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim". Ty jesteś tak potwornie głupim człowiekiem, że aż groteskowym.

Pan_Tonima

P.S. wiem, że niewiele byś z tego zrozumiał, ale w internecie są udostępnione proponowane trzy albo cztery warianty reformy administracyjnej Polski. Projekty sporządzili eksperci z Instytutu Sobieskiego i przesłali je do konsultacji rządowych. Wybija z dokumentu mocna krytyka nazw obecnych polskich województw, niezgodna z - UWAGA - "historycznymi" granicami regionów. Jak na oficjalny dokument jest tam kilka słów bardzo ostrych, można by powiedzieć, obraźliwych wobec osób, które pod koniec lat 90. w ten sposób nazywały województwa. Sugeruje się nazewnictwo -dwu członowe, które mamy np. w przypadku województwa warmińsko-mazurskiego oraz korekty granic, by w większym stopniu pokrywały się z HISTORYCZNYMI granicami regionów. Niektóre województwa (np. województwo podlaskie) obejmują fragmenty więcej niż dwóch regionów etnograficznych. Większość z 16 województw ma nazwy nie odpowiadające ich lokalizacji. I ta krytyka w tym dokumencie powtórzona jest kilka razy. Skrajnym przypadkiem jest województwo śląskie, w którym ziemie śląskie nie zajmują nawet 50% obszaru województwa, nie mówiąc o tym, że precyzyjniejsze byłoby użycie słowa "górnośląskie", adekwatnie do zastosowanego określenia "województwo dolnośląskie". Proponowana nazwa w tym przypadku to "województwo górnoślasko-zagłębiowskie" albo "górnośląsko-małopolskie". Do tego województwa należy też mały skrawek Wielkopolski. Reforma obejmowałaby oczywiście nie tylko zmianę nazw województw oraz korektę ich granic, ale też zmianę liczby województw, przy czym każdy z wariantów przyjmuje inne założenia. Dokument znajdziesz po wpisaniu w wyszukiwarce "reforma administracyjna - raport Instytutu Sobieskiego". Dla ciebie to zapewne będzie dzieło łże-elit, ale dokument był już analizowany przez komórki rządowe. Szansa na to by głębiej się pochylić nad zagadnieniem jest obecnie, z powodów politycznych, niewielka, ale w przyszłości do tematu powinno się wrócić.

per333

Człowieku czy ty w ogóle myślisz?

Po raz czwarty pytam...

Jakim cudem ubzdurałeś sobie że Radom jest miastem Małopolskim a nie Mazowieckim, skoro kiedy powstawał Radom nie istniał jeszcze ten podział?

Po drugie.
Czy w tym pseudo raporcie jest też opisane skąd i dlaczego wzięły się te "historyczne" granice regionów? Kto i dlaczego jest ustalił?
A może według ciebie nikt tych podziałów ich nie stworzył? Co? Przygłupie?

Może jak byś o tym trochę poczytał to już byś dawno temu zrozumiał że jesteś matołem i przestał pisać te bzdury...

Pan_Tonima

Myślenie to twoja pięta achillesowa. Ty przecież sam nie rozumiesz, o co pytasz. Masz tylko te swoje mądrości Kononowicza w rodzaju "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim" albo "nie będzie niczego". Jeśli ty nie masz jakiegoś stopnia upośledzenia umysłowego to ja jestem bengalską baletnicą. Ludzie z takimi ułomnościami jak ty przeprowadzają specyficzne wywody logiczne, których finałem są stwierdzenia jak te wyżej, kompletnie absurdalne, niedorzeczne, nijak się mające do czegokolwiek, począwszy od faktów, danych podstawowych, elementarnych. Ze względu na ułomność jawisz się jako postać groteskowa. Jeszcze raz powtórzę: jesteś bez wątpienia przygłupem, a przygłupów i ich rozważań oraz "wniosków" nikt nie traktuje poważnie. Musisz się z tym pogodzić. A ja muszę się pogodzić, choć z trudem, że ludzie dysponujący taką inteligencją jak ty mają prawa wyborcze. Wkurza mnie to na serio.
Pseudo-raporcie? Człowieku niezwykle ułomny, naprawdę uważasz, że nie jesteś gorszy od znacznej większości ludzi, pod względem intelektualnym? Mimo wszystkich faktów, mimo całej rzeczywistości ciebie otaczającej, mimo twojego życia, które powinno cię nauczyć, kim i czym jesteś w społeczeństwie, nadal dokument takiego podmiotu jak Instytut Sobieskiego to dla ciebie pseudo-raport, a ludzie z wyższym wykształceniem to dla ciebie łże-elity? Dawno nie spotkałem kogoś kto by się tak ośmieszał jak ty, szczególnie zważywszy na fakt, z jakiego pułapu wygłaszasz te swoje osądy.

per333

"Ludzie z takimi ułomnościami jak ty przeprowadzają specyficzne wywody logiczne, których finałem są stwierdzenia jak te wyżej, "

Czyli kolejny raz piszesz o sobie...

Pan_Tonima

Nie, przygłupie, nigdy bym nie napisał "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim". Nigdy w życiu nie zdarzyłoby mi się być takim debilem, nawet po pijaku. A ty jesteś skazany na bycie przygłupem, taka jest twoja rola na tym łez padole, takie przydzielono ci tu zadanie, by być pośmiewiskiem. Współczuję tobie, ale jestem kategorycznie przeciwny temu by ludzie o takiej inteligencji jak twoja mieli prawa wyborcze.

per333

Co to znaczy że Radom "historycznie" jest miastem małopolskim?

Przecież przygłupie po raz kolejny ci powtarzam, że jak powstał Radom to nie istniało coś takiego jak Małopolska.

Czego w tym prostym zdaniu imbecylu nie zrozumiałeś? Sorki ale już prościej nie umiem tego napisać...

Pan_Tonima

Hahaha. Nigdy nie dałbym sobie wmówić, że możesz mieć IQ powyżej 80. To abstrakcyjne. Ludzi z takim stopniem debilizmu w realu raczej się nie spotyka, ale w necie zdarzają się. Kononowicz też myślał, że prawi mądrości. I jeszcze to twoje: "pseudo-raport". Napisał to człowiek z IQ na 100% poniżej 80, który myśli, że od ludzi współpracujących z Instytutem Sobieskiego jest w czymkolwiek lepszy. Napisał to człowiek, który nawet tego raportu nie przeczytał, więc skąd ma niby wiedzieć, że jest "pseudo"? Sęk w tym, że ludzie z takimi mózgami są całkowicie niezdolni do racjonalnego rozumowania, stąd te wykwity debilizmu, charakterystyczne dla każdego twojego wpisu, bez wyjątku. Jesteś niczym głupek wioskowy, chłopcze, kompletnie beznadziejny przypadek. Wiem, że ludzie się z ciebie ciągle nabijają a mnie tu nie o to chodzi, ale na twoim przykładzie widać, że powierzanie praw wyborczych osobom z niepełnosprawnością intelektualną jest ślepym zaułkiem, nie ma sensu i jest nie w porządku wobec społeczeństwa.

per333

Możesz przestać tyle pisać o sobie? Wiem że jesteś debilem nie musisz tyle razy tego powtarzać .

Więc powtórzę.

Przecież przygłupie po raz kolejny ci powtarzam, że jak powstał Radom to nie istniało coś takiego jak Małopolska.

Czego w tym prostym zdaniu imbecylu nie zrozumiałeś? Sorki ale już prościej nie umiem tego napisać...

Pan_Tonima

Ktoś by pomyślał, że lubisz się ośmieszać, że lubisz być pośmiewiskiem, ale ja to widzę diametralnie inaczej. Kononowicz też nie rozumiał tego, jak jest odbierany, ale wciąż chętnie dzielił się swoimi przemyśleniami na temat świata, ludzi, życia. Ty masz to swoje "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim", "pseudo-raport" i inne tego typu rzeczy i głębokie refleksje :D I idziesz sobie tak przez swoje życie, myśląc, że jesteś może trochę niedoceniany ;) Cóż. Ja już wiem, że nikt i nic ciebie nie przekona, że Radom leży w Małopolsce i jest - UWAGA - miastem HISTORYCZNIE małopolskim. Ty wiesz lepper, wbrew wszystkim i wszystkiemu. I okay, może dzięki temu też lepper się czujesz.

per333

Wiesz czym jest "projekcja"?

Mógłbym dać ci link do wiki, ale obawiam się że wyjaśnienie tego tam było by zbyt skomplikowane dla ciebie.

Tak w prostych słowach.
"Projekcja" to metoda samoobrony osobników o niskiej inteligencji czy niskiej samooceny, polegająca na przypisywaniu swoich cech innym osobom. Czyli dokładnie to co robisz od kilkunastu postów.

Dlatego, jak już pewnie zauważyłeś, nie podejmuję z tobą tej retoryki. Ponieważ wiem, że to jest reakcja samoobronna twojej podświadomości na to kiedy ci uświadomiłem że jesteś idiotą.

Więc skoro to już mamy za sobą, po raz piąty powtórzę swoje pytanie.

Pan_Tonima

Chłopcze, ty niczego tu nie podejmujesz, poza stwierdzeniami przygłupa w rodzaju "Radom historycznie nie jest miastem małopolskim". To jesteś ty. I nie ma w tym żadnej projekcji, bo mnie by się nigdy coś tak debilnego nie wymknęło. A ty notorycznie walisz debilizmami, w każdym poście, włącznie z tym określeniem "pseudo-raport" o czymś, czego nawet nie czytałeś. Jesteś człowiekiem o wyjątkowo niskiej inteligencji i nie mam co do tego najmniejszych wątpliwości. Nie jest to twoją winą, ale twoja głupota dla ludzi musi być rażąca. Musisz się z tym pogodzić. Jesteś po prostu głupkiem, od dziecka byłeś, do końca życia będziesz. Tak to wygląda. A wracając do podejmowania retoryki z kimkolwiek, to "pseudo-raport" wskazuje wyraźnie, że ty nigdy z nikim nie podejmujesz retoryki. Jak każdy przygłup, wiesz lepper i szlus. Nawet gdybyś spróbował podjąć dyskusję z ludźmi na poziomie współpracowników Instytutu Sobieskiego, to byłby to próżny trud, biorąc pod uwagę twoje możliwości intelektualne. Kompletnie nic byś nie zrozumiał z tego co się do ciebie mówi, z tego co ci się daje do przeczytania. Nic, zero, jedno wielkie ziobro by było. Może jeden na stu ludzi ma inteligencję zbliżoną do twojej, ale ja na przykład w realu w ogóle się z takimi ludźmi jak ty nie stykam. Tylko w internecie się zdarza.

per333

Projekcja, projekcja, projekcja.

A ja tylko chcę wiedzieć na jakiej podstawie uważasz że Radom "historycznie" jest miastem małopolskim?

Przecież jak powstał Radom to nie istniało coś takiego jak Małopolska.

Skoro według ciebie Lwów nie jest miastem polskim, bo został założony przez ruska ok 100 lat zanim na tych terenach pojawiło się Królestwo Polskie, to czemu uważasz Radom za "małopolski", skoro powstał zanim powstała Małopolska...

Tylko to chciałbym wiedzieć.

To że jesteś idiotą to już wiem, także skup się na odpowiedzi na moje pytanie...

Pan_Tonima

Hahaha. Na jakiej podstawie wszyscy normalni ludzie uważają, że Radom jest miastem małopolskim? Jesteś jedyny w swoim rodzaju, ale faktem jest, że ludzie o najniższej inteligencji właśnie tacy są - groteskowi. To jest mieszanina groteski z absurdem, coś specyficznie niedorzecznego. I to pytanie: "na jakiej podstawie uważasz że Radom historycznie jest miastem małopolskim?" jest dobrym zobrazowaniem tego zjawiska. I tak jak pisałem wyżej: ty sobie nie zdajesz sprawy z bycia niedorzecznym. Kononowicz nie rozumiał, że wzbudza rozbawienie i politowanie. Z tobą jest wręcz identycznie. Wiesz lepper a reszta świata to jakieś tam pseudo-raporty. Co sobie będziesz zawracał głowę resztą świata, skoro ty wiesz lepper. Ja się nie śmieję z ludzi niepełnosprawnych, więc ty wzbudzasz pewien dyskomfort, ale jednocześnie ten rodzaj niedorzeczności, ten niesamowity brak elementarnej logiki, to jest coś dla mnie jednak zabawnego. Z takimi klimatami ludzie nie spotykają się na co dzień. Wydajesz mi się na tyle charakterystyczny w "sposobie rozumowania", że mógłbyś być wyrazistą postacią literacką, można by wkomponować taką postać do jakiejś komedii, parodii. Na razie inne obowiązki wzywają, więc zrobimy sobie małą przerwę, ale jeśli coś tu napiszesz, to na pewno odpowiem. Może jutro? W każdym razie, boroku, trzymaj się ciepło i do następnego.

per333

Ustalmy jedno.

Odpowiesz mi na to pytanie czy w nieskończoność będziesz unikał odpowiedzi bo już wiesz że zrobiłeś z siebie idiotę?

Pan_Tonima

Mam odpowiedzieć na pytanie idioty: "a ja tylko chcę wiedzieć na jakiej podstawie uważasz że Radom "historycznie" jest miastem małopolskim"? Mam odpowiedzieć na pytanie idioty, który nigdy nie zrozumie, jak wielkim jest idiotą, bo jego mózg mu na taką refleksję nigdy nie pozwoli?
Dla osoby z taką inteligencją jak ty ja zrobiłem z siebie idiotę, Radom nie jest historycznie miastem Małopolski, a analizy naukowców z Instytutu Sobieskiego to "pseudo-raporty".
Człowieku, nawet gdyby odpowiedzi na twoje pytania kopały cię w rzyć, to nadal byś tych odpowiedzi nie zrozumiał a często byś pewnie nawet nie zauważył, że już zostały udzielone.
Z powodu ewidentnej ułomności intelektualnej jesteś całkowicie niezdolny do przeprowadzenia choćby najprostszego przewodu logicznego. Podkreślam: najprostszego. Wszystko co tu napisałeś, to nie jest robienie z siebie idioty, ale jednoznaczne manifestowanie, że się jest idiotą. Bez dwóch zdań.
Ludzie, którzy cię pierwszy raz spotkają, mogą odnieść wrażenie, że "robisz z siebie idiotę". Ludzie, którzy cię już poznali wiedzą, że to nie jest żaden czasownik niedokonany. Zawsze będziesz klinicznym idiotą, tak masz ukształtowany mózg, taki masz intelektualny potencjał. Wszystkie twoje "mądrości" będą na tym poziomie, co powyższe stwierdzenia. I nie ma znaczenia, że nigdy nie zrozumiesz, jak bardzo totalne idiotyzmy wygadujesz. To rzeczywistości nie zmieni.
Powiedzieć, że ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem, to jak nic nie powiedzieć. Tego co ci tu naświetlam, też nigdy nie ogarniesz rozumem, bo niby jak miałbyś tego dokonać mając IQ niższe niż 80? O pracy ludzi z Instytutu Sobieskiego nawet nie wspominając. Wszystko wydaje się dla ciebie za trudne, wszystko jest poza twoim zasięgiem intelektualnym. Niby zachwyciłeś się hasłem w wikipedii, ale tylko jego fragmentem, bo innego fragmentu twój mózg nie był w stanie przetworzyć. Tak po prostu z tobą jest, taką masz charakterystykę. I tylko, proszę, mnie o to nie obwiniaj, że nigdy niczego nie rozumiesz. Ja ciebie nie obwiniam o to, że masz prawo głosu w wyborach powszechnych, mimo że masz silny deficyt intelektualny, ale obwiniam o to inne osoby, zdecydowanie bardziej decyzyjne od ciebie.

per333

Tak. Dokładnie na to pytanie masz mi odpowiedzieć.

Na jakiej podstawie uważasz że Radom jest historycznie częścią Małopolski.

Twoje pseudo inteligentne wywody na temat mojej inteligencji nie robią na mnie żadnego wrażenia. Dlaczego, to już ci wcześniej wyjaśniłem.

Więc zamiast tego bezmyślnego ślinotoku na temat mojej osoby, oczekuje jasnej odpowiedzi na powyższe pytanie.

Pan_Tonima

Ja już ci jasno odpowiedziałem, ale twój mózg działa jak działa. To musi być dramat dla twojej rodziny, opiekować się taką osobą jak ty. To na pewno nie jest łatwy kawałek chleba. Osoby z niepełnosprawnościami intelektualnymi wymagają szczególnej troski i z pewnością nie inaczej jest w twoim przypadku.
Oznajmiasz teraz, że oczekujesz jasnego przekazu. Hasło w wikipedii, na które się powołałeś, nie jest jasną odpowiedzią? Otóż sprawa jest jednak prosta: nie, dla ciebie nawet hasło w wikipedii jest zbyt skomplikowane, zbyt złożone, dla ciebie niezmiennie, podkreślę: NIEZMIENNIE niejasne. Nie otrzymasz więc znikąd jasnych dla ciebie odpowiedzi, bo jesteś klinicznym idiotą, dla którego wszystko jest "niejasne", "skomplikowane", "niezrozumiałe".
Nie przeskoczysz tego, nie oczekuj "rozjaśnień" w swojej głowie, bo tego nigdy nie będzie. Wylosowałeś zły los na życiowej loterii.

per333

Człowieku ty naprawdę taki tępy jesteś czy tylko udajesz?

Napisałem ci że zamiast robić sobie wycieczki osobiste, po prostu odpowiedz na pytanie. Czy to tak naprawdę przerasta twoje możliwości intelektualne zrozumienie prostego zdania?

Już ci napisałem, że nie robi na mnie wrażenia co o mnie sądzisz.
Ale za to czekam na to żebyś sam uzasadnił czemu uważasz że Radom to Małopolska.

Za każdym razem piszesz litanię co do mojej osoby, zamiast napisać 3-5 zdania uzasadniających twoją tezę.
Czy ty w ogóle myślisz???

Pan_Tonima

O, znowu przygłup nie zrozumiał? Cóż za zaskoczenie :D

per333

Nie ma czego rozumieć....

100% tego co piszesz to piana z pyska w kierunku mojej osoby, i 0% treści...

Pan_Tonima

Chłopcze, ustalmy fakty: ja piszę, że Radom to historyczne miasto Małopolski, co jest oczywiste dla każdej normalnej osoby, która nie jest opóźniona intelektualnie. Twierdzę, że Instytut Sobieskiego nie produkuje "pseudo-raportów", bo to raczej jest poważna instytucja pozarządowa. Natomiast twoje zdanie już jest znane. Jest to zdanie przygłupa, krótko mówiąc. Nawet nie chodzi o same opinie, ale o sposób rozumowania. Twój sposób rozumowania jednoznacznie zdradza. jakim jesteś idiotą. Klinicznym idiotą, to nie jest obelga, lecz diagnoza dotycząca twoich możliwości intelektualnych. I, owszem, przygłupie, wszystko co przygłup pisze musi być debilowate, tak ten świat jest skonstruowany. Jako żywo przypominasz Kononowicza, z czasów gdy ten kandydował na prezydenta Białegostoku. O kontrkandydatach mówił, że oni się nie znają, że oni są głupcami, że nie potrafią myśleć, natomiast on, Kononowicz, ma receptę na rozwiązanie wszystkich problemów trapiących miasto, bo on to jest ktoś, bo on to tęga głowa, zna się i myśli. I ty też myślisz, Panie Tonima - jak Kononowicz. To jest jasne i oczywiste, nawet jeśli dla ciebie nic nie jest jasne, włącznie z hasłem w wikipedii, do którego sam odsyłałeś. Byłeś, jesteś i zawsze będziesz idiotą, bo taki jest twój los.

per333

W końcu jakiś postęp....

Więc mam rozumieć że uważasz że Radom to historyczne miasto Małopolski bo gdzieś tam to wyczytałeś, dobrze.

Ale czy nadal uważasz że Radom obecnie leży w Małopolsce?

Pan_Tonima

Hahaha. Nie wiesz, że już odpowiedziałem na to pytanie, prawda? Twój mózg nie był w stanie przetworzyć informacji podstawowych? Mam wątpliwości czy z takim poziomem upośledzenia byłeś w stanie skończyć szkołę podstawową. Jeśli tak, to zapewne w trybie specjalnym albo w klasie integracyjnej. Jesteś bardzo rzadkim przypadkiem, niezwykle rzadko można natknąć się na kogoś z taką inteligencją, w realu jest to prawie niemożliwe. Zdradzę ci w tajemnicy, że jedna z moich sióstr jest po pedagogice specjalnej, ale od lat nie mam z nią kontaktu a o jej pracy jakoś nie rozmawialiśmy. Zakładam, że ona z takim ludźmi jak ty ma do czynienia.
Rozmowa z klinicznym idiotą ma swój urok, twoje wpisy są naprawdę jedyne w swoim rodzaju, jeśli chodzi o to co nazwałeś "myśleniem", bo niezwykły sposób myślenia się z tych twoich postów wyłania.
Radom oczywiście leży w Małopolsce, tak jak Częstochowa, oczywiście, NIE LEŻY na Śląsku. Jestem pewien, że twój mózg nie zdoła przetworzyć prawidłowo tak skomplikowanego zdania.

per333

Wystarczy tak lub nie. Więc?

Radom leży obecnie w Małopolsce?

Pan_Tonima

Hahaha. Ale jesteś naprawdę niesamowity. Twój mózg to hit roku. Odpowiedź masz w całym szeregu moich postów, w tym w przedostatnim zdaniu postu poprzedniego. Ale twój mózg nie daje rady tego ogarnąć, prawda? Pan Tonima to zjawisko iście niesamowite, ale też kryje się za tym rodzinna tragedia, więc trzeba tonować rozbawienie.

per333

Czego nie zrozumiałeś w moim poprzednim wpisie?

Prosiłem tylko abyś odpowiedział "tak" lub "nie" na pytanie czy uważasz że obecnie Radom leży w Małopolsce.

A ty co?
Zamiast napisać prostą odpowiedź składającą się z trzech liter, znowu toczysz piane z pyska w moim kierunku... Ty jesteś normalny?

Pan_Tonima

Odpowiedź: "Radom oczywiście leży w Małopolsce, tak jak Częstochowa, oczywiście, NIE LEŻY na Śląsku" jest dla twojego mózgu zbyt "niejasna", bo nie składa się z trzech liter? Zastanawiam się czy jakaś wygrana w totolotka nie jest bardziej prawdopodobna od spotkania w realu takiego debila jak ty.

Pan_Tonima

W trakcie tej sympatycznej pogawędki z tobą przypomniałem sobie, że kilka lat temu był nawet apel, opublikowany w Gazecie Wyborczej (jeszcze za kadencji PiS) by nie nazywać Radomia Mazowszem. I znalazłem ten tekst.

Radom i Ziemia Radomska nie są bowiem – ani nigdy nie były! – częścią „Mazowsza" (...)
Ziemia Radomska wchodziła zawsze w skład Małopolski, będąc częścią województwa sandomierskiego. (...)
Faktem jest natomiast, że Radom i duża część Ziemi Radomskiej obecnie wchodzą w skład jednostki administracyjnej zwanej „województwem mazowieckim". Ale uwaga: województwo mazowieckie to nie to samo, co Mazowsze! Tak samo województwo śląskie to nie to samo, co Śląsk.
Poprawnym jest odnoszenie się do Radomia i Ziemi Radomskiej jako części województwa mazowieckiego, czy też skrótowo „mazowieckiego". Ale nie jest i nie będzie poprawne mówienie o nich jako o części „Mazowsza" czy też „południowego Mazowsza".

Inny tekścik znaleziony w internetach:

Czy Radom położony jest na Mazowszu? Oczywiście nie! Wprawdzie należy do województwa zwanego mazowieckim, ale przecież nie do Mazowsza, które jest krainą historyczną, a nie współczesną jednostką administracyjną. Radom leży w Małopolsce, podobnie zresztą jak Częstochowa, Kielce i Lublin – chociaż każde z tych miast znalazło się w innym województwie, a żadne w małopolskim. (...)
W województwie śląskim od kilku lat – bezskutecznie – trwa społeczna akcja na rzecz zmiany jego nazwy na „śląsko-małopolskie”. Bo przecież połowa śląskiego –Częstochowa, Zagłębie Dąbrowskie, Żywiecczyzna – to Małopolska. A tam i tak jest o tyle lepiej, że przynajmniej w oficjalnych dokumentach nigdy nie stosuje się określenia „Śląsk” w stosunku do całości województwa.

Wiem, że dla twojego mózgu tekst, który ma więcej niż trzy litery jest ogromnym wyzwaniem, ale możesz sobie to rozłożyć na raty i czytać, powiedzmy, przez tydzień. Wierzę w ciebie! Dasz radę, bracie!

per333

To że uważam ciebie za idiotę to już wiesz. Ale to że jako "dowód" swojej teorii przytaczasz artykuł tego żydowskiego szmatławca, to już mnie w tym upewniło.

Ale po kolei...

Po pierwsze.
Czy ty w ogóle przygłupie wiesz czym jest "Małopolska" że o tym dyskutujesz? Nie sądzę.

Więc tak.
Pierwsze wzmianki o czymś takim jak "Małopolska" pojawiły się w XV wieku. Czemu nie wcześniej?

Pewnie dlatego że wcześniej nie istniało nic takiego jak "Małopolska"

Jako idiota, raczej nie wiesz, że państwowość Polska tworzyła się terenach zajmowanych przez Polan. Stąd też wywodzi się nazwa państwa. Ale nie tylko.
Do czasu koronacji Władysława Łokietka, Polska była zbiorowiskiem różnych ziem. Dopiero Władysław Łokietek dokonał zjednoczenia kraju.

I dopiero wtedy powstały jednostki administracyjne, które dziś znamy jako "Wielkopolska" i "Małopolska". Pierwsze nazewnictwo tych jednostek było łacińskie. I brzmiało odpowiednio "Polonia Maior" i "Polonia Minor".

"Wielkopolska" była administracyjną jednostką terytorialną, która w swoich granicach miała pierwotne tereny Polski, czyli ziemie Polan, plus tereny ościenne. Z kolei jako "Małopolskę" określano wszystko to, co nie jest "Wielkopolską".

Rozumiesz teraz debilu? "Małopolska" to nie żaden teren historyczny. To ziemie, które nie załapały się do prowincji wielkopolskiej, i tyle. To nie żaden rejon historyczny etniczny, geograficzny czy kulturowy, tylko administracyjny.

Innymi słowy. Ktoś, kiedyś wziął i na ówczesnej mapie Polski (bez Litwy, oczywiście), jebnął kreskę z północy na północ. I powiedział, od dziś wszystko od kreski na zachód to "Wielkopolska", wszystko na wschód to "Małopolska". I tyle debilu...

Więc przygłupie, "Wielkopolska" jak i "Małopolska" powstały jako jednostki administracyjne. I jako takie przez wieki podlegały zmianom. Aż do dnia dzisiejszego, kiedy główną jednostką administracyjną w Polsce jest województwo.
To że obecnie nadal istnieją województwa małopolskie i wielkopolskie, to nie mają one nic, poza nazwą, wspólnego z jednostkami administracyjnymi w XV wieku.

A skoro imbecylu będziesz się upierał że Radom jest "małopolski", bo kiedyś tam należał administracyjnie do Małopolski. To co powiesz na to, że w takim razie Lwów i Kijów są też też "małopolskie", bo kiedyś tam należały administracyjnie do Małopolski.

A może przygłupie jeszcze powiesz że Warszawa to Wielkopolska, bo do 1529 należała administracyjnie do Wielkopolski....???
Tylko że z tą "rewelacją" radziłbym ci uważać. Nie polecam ci tego mówić ani w Poznaniu, ani w Warszawie. Nie daj Bóg trafiłbyś na kibica Lecha czy Legii, i wtedy, w swój specyficzny sposób, wybiliby ci z tego zakutego łba takie idiotyzmy...
Chociaż może by ci to nawet pomogło...

Pan_Tonima

Człowieku, przecież ewidentnie widać, że twój mózg tego wszystkiego nie ogarnia. Coś czytasz, starasz się, ale nic nie rozumiesz. Wszystko ci się w tym umyśle debila ze sobą miesza. Jesteś bez wątpienia jednym z najmniej inteligentnych ludzi, jakich w życiu spotkałem. Jesteś postacią groteskową, właśnie ze względu na potencjał intelektualny. On tu robi całą robotę, dlatego wszystkie twoje wynurzenia jednoznacznie wskazują na to, z kim mamy tu do czynienia. Nie wiem czy Kononowicz nie był inteligentniejszy od ciebie, trudno to jednoznacznie osądzić, ale ty naprawdę należysz do najmniej inteligentnych osobników w populacji ludzkiej, a jednocześnie posiadasz prawa wyborcze.
Dodatkowo, jak każdy debil, pochwaliłeś się swoim antysemityzmem. Wy, najmniej inteligentni w populacji, często jesteście też najbardziej prymitywni, zezwierzęceni i zwyrodniali. Być może pochodzisz z rodziny patologicznej a to może naprowadzić na inny trop, wyjaśniający dlaczego dysponujesz tak szokująco niskim potencjałem intelektualnym. W twojej rodzinie podobna inteligencja może być wręcz normą. Nie tylko jesteś debilem, ale jesteś też post-hitlerowskim odpadem. My, Polacy, nie mieliśmy dla ludzi takiego pokroju litości. Moja mama całą okupację, włącznie z Powstaniem Warszawskim, spędziła w Śródmieściu, zaś mój ojciec kilka miesięcy wcześniej był ofiarą ulicznej tzw, łapanki (na Woli), w rezultacie najpierw wylądował u bauera a potem w obozie koncentracyjnym. W rodzinie przekaz dotyczący kolaborantów, zdrajców, szmalcowników, szabrowników i innych ludzi plugawych był jednoznaczny. Nikt przyzwoity z tamtego pokolenia dla człowieka post-hitlerowskiego nie miałby litości. Takich jak ty goliło się na łyso po wojnie. Jesteś prawdziwym ludzkim śmieciem, i owszem, upośledzenie umysłowe tłumaczy dlaczego jesteś złym człowiekiem (głównym źródłem Zła jest głupota), ale to nadal cię ze zła nie rozgrzesza. Nie tylko całe życie będziesz debilem, ale też całe życie będziesz antysemicką, post-nazistowską szumowiną.

per333

Czyli wszystko jasne...

Skoro twoi starzy robili dla Jüdischer Ordnungsdienst, to nic dziwnego że synalek to kawał ku.wy i resztę dziada....

Pan_Tonima

Klasyka. Z człowieka o inteligencji 4-5 letniego dziecka, ale pełnoletniego wychodzi kanalia. To jest bardzo typowe, że najmniej wartościowi, najmniej inteligentni, są jednocześnie najbardziej plugawymi jednostkami ludzkimi. Czy myślisz, upośledzony, że należysz do narodu polskiego, mając poglądy zbieżne z wrogami Polski, którzy próbowali Polskę po prostu zlikwidować? I takie osoby, niepełnosprawne, wywodzące się z marginesu społecznego, z rodzin o tradycjach hitlerowskich, mają w Polsce prawo głosu w wyborach powszechnych. Twój mózg ci podpowiada, że w ogóle nie istnieje region o nazwie Małopolska, twój mózg podpowiada ci, że należy mieć poglądy zbieżne z hitlerowskimi, twój mózg podpowiada ci, że najlepiej aby nie było niczego (cytat za Kononowiczem). Jestem na bank pewien, że jesteś osobnikiem z jakimś stopniem niedorozwoju intelektualnego, ale teraz dochodzi informacja, że prawdopodobnie wywodzisz się z marginesu społecznego, ze społecznej kloaki, w której wpojono ci takie "wartości" jak hitleryzm. Jesteś i pozostaniesz szumowiną, bo - co jest przykre - stan twojego mózgu uniemożliwia tobie odróżnianie Dobra od Zła na poziomie elementarnym. Jesteś zbyt głupi by takie rzeczy ogarniać. One nawet nie są dla ciebie pojęciami abstrakcyjnymi, są poza zasięgiem poznawczym. Dlatego pozostaniesz "rycerzem Szatana", jak to się drzewiej mawiało, do śmierci. Módl się by twoja śmierć była definitywnym końcem bytu jednostki upośledzonej umysłowo a jednocześnie zwyrodniałej moralnie, bo jeśli istnieje dobry Bóg, który rozlicza ludzi z ich grzechów i błędów, to najgorsze dopiero przed tobą.

per333

Do tej pory sądziłem że twoje ciągłe ataki na mnie są objawem projekcji spowodowanej twoim niskim IQ.

Tak było do czasu, dopóki nie wspomniałeś o PW.

Wtedy zrozumiałem, że to nie jest projekcja.

już pierwsze twoje posty o "polokach" wskazywały na twoją nienawiść do Polaków.
Ciekawiło mnie tylko skąd się ona bierze. Teraz już jest to jasne. Jesteś żydem.

Twoja żałosna próba "wybielenia" się, pisząc o tym jacy to bohaterscy w czasie IIWŚ byli twoi starzy również dużo o tobie i o nich mówi.

Więc konkluzja jest tylko jedna. Twoi starzy byli kolaborantami, który najprawdopodobniej byli w Jüdischer Ordnungsdienst, lub kapowali SS na Powstańców....

Tfu.... Hańba ci....