Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149194
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Co lepsze?

ocenił(a) film na 6

"Księga Ocalenia" czy "Droga"?

endriu3

Eli nie oglądałem ale oglądałem kilka dni temu drogę. Wg mnie bardzo, bardzo, bardzo nudny film. Kila motywów naprawdę naciąganych i ogólnie nie za bardzo wiadomo o co chodzi. Film się ani konkretnie nie zaczął ani nie skończył jak trzeba. Bardzo skromna rola Charlize.
Jako plus można zaliczyć przedstawienie postapokaliptycznego świata i rolę Viggo.

ocenił(a) film na 6
endriu3

zdecydowanie księga ocelnia . zgadzam sie z przedmówcą droga jest nudna wrecz usypiająca drodze dałem 3\10 ksiedze ocalenia 6\10 . lepsza ksiega ocalenia choc rewelacyjna niejest pozdrawiam mam nadzieje ze pomoglem

ocenił(a) film na 4
endriu3

Zależy co kto lubi. UWAGA, SPOILERY.

Po Księdze cudów się nie spodziewałam i cudów nie dostałam. Trochę mordobicia, trochę fabuły w tle, Oldman i Washington na poziomie. Jeszcze jeden sensacyjny film o końcu świata, to wszystko. Przyjemny film na sobotnie popołudnie, kiedy nie ma się nic ciekawego do roboty.

Droga może nie powala fabułą (w końcu to "tylko" kilka dni z życia ojca i syna walczących o przetrwanie w postapokaliptycznym świecie), to jednak bardziej do mnie przemawia. Ten drugi film wydaje mi się być bardziej realistyczny, a świat w nim przedstawiony bardziej brutalny. Plus, droga mnie autentcznie przeraziła, ponieważ łatwiej było mi wczuś się w sytuację ludzi, których historię opowiadała.

I Droga i Księga przedstawiają nam wizje świata po jego zniszczeniu, jednak moim zdaniem Księga robi to w bardziej hollywodzki sposób. Mamy śliczne, wydepilowane panie, twardych facetów (broniących honoru kota, wtf. jedna z durniejszych, często wykorzystywanych w filmach scen), lekko tylko zabrudzone ubrania, iPody, pozbawione nawet jednej rysy okulary przeciwsłoneczne. Jednym z plusów są za to obrazki zniszczonego świata.
W Drodze mamy bród, smród i biedę. Bohaterowie głodują, króluje wszechogarniający strach. Jedna z rzeczy, która mnie zachwyciła - wygląd ocalałych: posklejane taśmą ubrania i buty, spętane sznurkami worki z dobytkiem, zero "szpanerskich" dżinsów, kurtek, nakryć głowy.
Niby nic, a jednak robi wielką różnicę.

Filmy niby w jakiś sposób podobne, jednak zupełnie od ciebie różne (jeśli ktoś rozumie, o co mi chodzi). Moim zdaniem, jeśli ktoś ma ochotę na akcję, jasne jak słońce przesłanie (podobał mi się motyw z biblioteką na samym końcu), bijatyki i ładne buzie, powinien wybrać Księgę. Jeśli chce zobaczyć coś nieco bardziej poważnego, powinien udać sie na Drogę. Ale to tylko ja.

zuzens

Dzięki za tego posta, naprawde fajnie to opisałaś.

pozdrówka ;)

ocenił(a) film na 6
zuzens

No własnie. Drogę widzialem i rowniez mi sie podobał. wcale nie uważam, ze jest nudny. Realistycznie przedstawiony postapokaliptyczny Świat. Moze taki on wlasnie bedzie?

Z kolei Ksiaga ma mnostwo negatywnych opinii. nie tylko wsrod krytykow (np. wyborcza 2 gwiazdki na 6) ale i na forach...

ocenił(a) film na 6
zuzens

plus w Drodze doskonała rola Duvalla, ktorego nie poznalem w pierwszym momencie (nie wiedzialem, ze tam gra) ale pomyslalem sobie, ze gosciu jest naprawde dobry i kogos mi przypomina :P

ksiazke czytalicie?: http://merlin.pl/Droga_Cormac-McCarthy/browse/product/1,579436.html