Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149194
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Wybralem sie na ten poniewaz lubie gre Washingtona. Generalnie filmy opowiadajace o swiecie po wojnie nuklearnej mnie kreca. No ale coz... Troszke sie rozczarowalem. UWAGA SPOILERY. Gra aktorska Danzela - ok, bardzo lubie tego aktora. Jednak film jako taki lekko nudnawy i oklepany. Juz od samego poczatku wiedzialem, ze slynna ksiega jest biblia, bardzo latwo jest sie tego domyslic. Poza tym laska o imieniu Solara powodowala u mnie zwyczajny smiech. Spodziewalem sie czegos wiecej po tym filmie. Fakt faktem, fajnie przedstawiony swiat, nie ma watpliwosci, ze wyglada to bardzo realistycznie, jednak czegos w tym filmie brakuje. Daje 6, wachalem sie czy nie dac 7, ale stwierdzilem ze to za duzo. + za Danzela.

ocenił(a) film na 4
sw1ft

chyba mogę się tu pod wszystkim podpisać. osobiście planuję dać filmowi 6, nie więcej. zwyczajne kino rozrywkowe z jakąś tam fabułą w tle, nic więcej. sporo elementów mnie zirytowało (Solara, tak, między innymi. mam pewne podejrzenia co do jej roli w filmie (poza tą oczywistą, potrzebna była ładna buzia i ciało), jednak ogólnie rzecz biorą jej postać mogłaby spokojnie zostać wycięta. plus, sam koniec z nią w "wojskowym" wdzianku, bronią Eliego, ipodem? litości), kilka spodobało mi się (biblioteka na samym końcu, motyw z kanibalami (taka moja słabość :P).
tak jak mówiłam, nic rewolucyjnego, poprawnie nakręcony postapokalityczny film. w sumie szkoda trochę, lubię ten gatunek, miło byłoby zobaczyć wreszcie coś na nieco wyższym poziomie.