Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149197
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Wczoraj wybrałem się na "Book of Eli". Wcześniej czytałem trochę opinii na temat tego filmu i wiele było bardzo negatywnych. W zasadzie nie wiem dlaczego, lecz to właśnie one zachęciły mnie do zapoznania się z tym obrazem(w szczególności niezwykle "yntelygentna" recenzja pana Muszyńskiego). Nie oczekiwałem wiele ale coś mi mówiło, że w tym wypadku mogę być zaskoczony.
Poszedłem więc do pobliskiego Cinema City z lekko pesymistycznym nastawieniem, kupiłem bilet, usiadłem wygodnie w fotelu i zaczął się film. Po jego projekcji mogłem powiedzieć tylko jedną wydawałoby się bardzo oczywistą rzecz: nie należy się sugerować cudzymi opiniami.

Jestem świadom, że obraz ma wiele wad. Wielu zarzuca mu nielogiczności fabularne i muszę przyznać im rację. Co z tego jednak, skoro film pochłonął mnie całkowicie. Pierwszy raz od kilku lat, film wciągnął mnie od początku aż do samego końca. Historia jest interesująca, aktorzy wypadli przekonująco a wszystko to w fantastycznej oprawie.
Muzyka i obraz to największa siła tego filmu. Do tego dodano odrobinę mistycyzmu i otrzymaliśmy nadspodziewanie dobrą mieszankę.
Produkcja domyślam się, że będzie dość nisko oceniana. Sądzę jednak, że nie należy się tym kierować. Film ma bardzo niezwykły klimat i warto dać mu szansę.

SF ostatnio ma się bardzo źle.
Przeciętne "Transformersy", słaba najnowsza część "Terminatora", bardzo słaby "Dzień w którym zatrzymała się Ziemia", przereklamowany i całkowicie przeciętny "Avatar"... Te wszystkie filmy zostają w tyle za dziełem braci Hughes. Ewentualnie najnowszy "Star Trek" trzyma jeszcze przyzwoity poziom.

Polecam zapoznać się z "Book of Eli". Jak ktoś kiedyś napisał: jest to perła, która wyrosła na kupie łajna. Ja tylko dodam, że może jest jeszcze bardzo mała i niezbyt kształtna ale i tak niezwykle cenna.