Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149194
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Bracia Hughes nie rozpieszczaja nas swoimi filmami, ale wyraznie stawiaja na jakosc, nie ilosc.
Book of Eli wpisuje sie w nurt kina postapokaliptycznego, ktore ostatnimi czasy przezywa rozkwit. Szkoda, ze wiekszosc tych filmow jest zlych jak chociazby 2012. Dla mnie w tego typu produkcjach najwazniejszy jest klimat. Rezyserom Book of Eli udalo sie stworzyc rewelacyjny klimat, ktory "wylewa" sie z ekranu kina, dzieki genialnej muzyce, surowym krajobrazie(znakomite zdjecia) oraz momentami wolno prowadzonej narracji. Prawdziwym smaczkiem byla dla mnie rola Toma Waitsa, gdyz nie spodziewalem sie jego w tym filmie. Slyszalem tylko, ze gra w Parnassusie. Jesli chodzi o pozostalych aktorow: Washington i Oldman to duet "nie do zdarcia". Draznila mnie tylko Mila Kunis, ktora choc bardzo ladnie wyglada na ekranie, posluguje sie serialowa maniera grania. Moze tylko mi sie wydawalo, co Wy o tym sadzicie? Zmartwil mnie jej wystep, poniewaz wyczekuje premiery Black Swan, gdzie ma grac obok Portman glowna role.
Ciekawi mnie jak ten film bedzie mial sie do The Road, z tego samego nurtu. Przyznam, ze jeszcze nie widzialem i musze to szybko nadrobic.

Podsumowujac, polecam wizyte w kinie, gdyz naprawde warto. I co wazne nie czytajcie opisow, poniewaz ja zepsulem sobie w ten sposob seans Book of Eli.

A propos ostatnimi czasy widzialem tez film Carriers, ktory polecam jesli ktos lubi takie klimaty

ocenił(a) film na 7
brastek

Widziałem 'The Road' i jest to filmu inny niż się tego spodziewałem. Mówił
raczej o więzi, ojcowskiej miłości i chęci przetrwania z elementami
thrilleru (który sprowadzał się do ucieczek przed kanibalami). Bardziej
dramat postapokaliptyczny. Niemniej jednak polecam fanom gatuntku i nie
tylko, bo świat ukazany jest w dosyć surowy sposób i wychodzi poza granice
kina postapokaliptycznego poruszając inny problem.

Book Of Eli jeszcze nie widziałem, ale jest to najbardziej oczekiwany film
roku przeze mnie i oczekuję naprawdę wiele od tego filmu. Swoją drogą mimo
tego, że bracia Hughes zrobili zaledwie kilka filmów to akurat one należą
do moich ulubionych filmów...

pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
mefli_aref

Rzeczywiscie "Martwi prezydenci" i "Z piekla rodem" sa znakomite, a tu jest jeszcze lepiej.