Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149192
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

No nie wiem

ocenił(a) film na 6

Spodziewałem się czegoś lepszego , a nie jakiegoś nowego "Mad Maxa" czy "Wodnego Świata" na dodatek z biblią w tle. Ogólnie przyzwoicie , ale ... no właśnie jest to małe ale...

ocenił(a) film na 4
bodek75

Właśnie skończyłem oglądać. Film może być ujdzie, nie jest zły, ale tak jak Ty, sądzę, że to remake filmów tych co wymieniłeś. Ogółem 7/10

ocenił(a) film na 7
stalker52

A ja się zgodzę tylko co do bilbii - mogła to być każda inna książka i było by ciekawie a na widok bibli jakoś mi tak satysfakcja poszybowała w dól.

ocenił(a) film na 7
keik

a czy Ty zrozumiałeś przesłanie w zwiazku z tym czemu to była biblia? {SPOILER] Że ludzie muszą w coś wierzyć i wystarczą mądrze napisane słowa takiej biblii w którą ludzie wierzą bo wierzą, że niby coś istnieje, i osoba wypowiadająca te słowa ma władze nad ludźmi - tutaj nawiązanie do kościołów. nie ważne czy coś istnieje czy nie, liczy się to jak sie owinie ludzi wokół palca. Wg mnie bóg nie istnieje więc inaczej patrze na ten film, właśnie pod tym kątem, że biblia jest tylko narzedziem do sterowania ludźmi

bodek75

Zastanawialo mnie zawsze, dlaczego biblia ma taka moc dla tworcow filmow. To naprawde pokazuje, jak holywood jest oderwany od rzeczywistosci albo jak wielkie lobby ma kosciol. 3/10 za biblie. Gdyby byl to Karl Marx "Manifest komunistyczny" podnioslbym o 3 a tak 3 w dol.

ocenił(a) film na 8
westpole

a ja uważam, że to nie lobby kościoła, a tym bardziej w Hollywood, tam "ich' macki nie sięgają... jednak w biblii jest coś co pociąga, co sprawia, że człowiek który ją czyta staje się mądrzejszy, potrafi właściwie kierować swoimi decyzjami, choć z boku może wydawać się, że to frajer. Znam wielu, którzy czytają i ja też ją czytam, dlatego wiem co mówię. Oglądałam, masę filmów z biblią w tle i prawie każdy odnosi się do niej z szacunkiem...coś chyba w tym jest...

westpole

gdy gosc powiedzial o "ksiazce do manipulowania ludzmi" kazdemu myslacemu skojarzyla sie biblia, gdyz jak widac na swiecie sporo baranow jest kierowanych przez kosciol

ocenił(a) film na 7
januszek324

a mi się tam podobało i aktorzy dobrze dobrani wg mnie . chociaż to nie komedia to śmieszyło mnie pare akcjii np. jak znależli szampon przypomina się odrazu "Rrrr" albo jak wpadli do domu tej starszej pary gdzie robili kompost ze zmarlaków :P