Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149197
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

OCENA

ocenił(a) film na 8

╔═══════════════════════════════════════╗
║ 1. realnosc (brak naiwnosci) : 9/10 ║
║ 2. atmosfera / klimat (w tym muzyka) : 9/10 ║
║ 3. ilosc watkow / ciekawosc / rezyseria : 6/10 ║
║ 4. oryginalnosc scenariusza / pomysl : 8/10 ║
║ ══════════════════════════════════════ ║
║ 5. gra aktorska : 8/10 ║
║ 6. praca kamery / zdjecia / jakosc wykonania : 10/10 ║
╚═══════════════════════════════════════╝

Bardzo udany film choc troche monotonna akcja ;)

ocenił(a) film na 8
Dol

Nie wiem czego innego można się po 'takim' filmie spodziewać. Moim zdaniem wszystko było tak jak należy.. trzymał w napięciu do końca, a ciekawość 'zjadała żywcem'. Koniec zaskakujący.
Moim zdaniem jak na wypisy Twoje tutaj to dobra średnia.. ale nie rozumiem czemu CIEKAWOŚĆ na 6. ;P Nie zdziwił Cię koniec z niewidomym ? Całość filmu dążyła do tego, więc nie rozumiem ;P.

ocenił(a) film na 8
apis1

Uważny widz dostrzeże już w początkowych scenach, że Eli jest niewidomy. Zwykł potykać się o krzesła i łapać nie zawsze w odpowiednie miejsce. Bóg daje mu moce jedynie w odnajdywaniu prawidłowej ścieżki i w momencie zagrożenia... Brajl mnie zdziwił bo spodziewałem się pustych kartek. Odkąd Eli zaczął cytować biblie z pamięci sądziłem, że ma ją tylko w głowie... Mnie nie zaskoczył film aż tak bardzo, ale bardzo mi się podobał

ocenił(a) film na 8
apis1

Moim zdaniem ciekawszym zakonczeniem byloby takie gdzie gang zdobywa biblie, tlumaczy ja i stara sie zyskac panowanie nad masami -> jak uzalezniliby ludzi od siebie i biblii ... :)

ocenił(a) film na 8
Dol

A jeszcze lepszym byłoby otwarte zakończenie... Nie pokazujące co było w biblii Eliego, trzymające cały czas w napięciu. Nie wyjaśniające czy on rzeczywiście był niewidomy.... To byłoby dużo dużo lepsze

ocenił(a) film na 2
Dol

Z realnością się niezgodze, ślepy facet, który strzela lepiej niż normalni ludzie. Potraf ustrzelić kota poruszającego się bezszelestnie... Z resztą też się w sumie nie zgadzam, ale to już kwestia gustu

ocenił(a) film na 6
szymanki

podzielam zdanie , przeciez jak on sie bil strzel do facetow w locie bez jaj . jak dlamnie troche przesadzili z tym ze byl taki super ogolnie dobry troche monotoniczna akcja . 6

Dol

realność?? Facet w postapokaliptycznym świecie, w którym mało kto potrafi sobie wyobrazić jakby sobie poradził chodzi po Ameryce z biblią w plecaczku i dzięki niej jest jakimś ninja-komando-bosso-człeczkiem...............ludzie, raczej wątpie żeby pokazanie w filmie tej książeczki jaką jest biblia miało co kol wiek z realnością.

ocenił(a) film na 8
Slodkimisiu

To nie jest studium nad tym, jak będzie wyglądać nasze życie po kolejnej wojnie. Widzimy w filmie nowe genesis, Księgę Rodzaju przepisaną jeszcze raz :)
Swoją drogą, mechanika zniszczonego świata do mnie bardzo przemawia.

termitz

studium nie, ale poruszenie tematu realności filmu. Więc przedstawienie Biblii jako magicznej książeczki jest częścią tej realności.

ocenił(a) film na 8
Dol

Bardzo dobry film, świetna gra aktorska i zdjęcia. Zaskakujące zakończenie, nawet nie domyślałem się że biblia jest w języku dla niewidomych. Ale wątpię żeby Eli był niewidomy, przecież przez cały film zachowywał się jakby doskonale widział. Szkoda że nie wyjaśnili trochę więcej o tej wojnie. Eli coś wspominał o jakimś błysku (domyślam się że bomba jądrowa), nic poza tym, jakie strony walczyły czy coś.

Zna ktoś może podobne filmy do tego? Chodzi mi o to by czas akcji został ukazany po lub w trakcie wojny jądrowej (lub po prostu ukazujący zniszczony świat). Oprócz Księgi Ocalenia oglądałem Drogę i Peacemaker.

ocenił(a) film na 9
gabol2008

Zagraj sobie w Fallouta 3 i NV...rewelacyjnie ukazany świat post-apokaliptyczny :) Genialny klimat...

ocenił(a) film na 8
ma6tek

Grałem i przeszedłem ;)

gabol2008

zagraj sobie w Fallouta 1 albo 2, to był dopiero klimat ^^