Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149194
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Opinie

ocenił(a) film na 9

Zaskakująco dobry film! Szedłem na niego z obawami po negatywnych recenzjach, ale wyszedłem bardzo poruszony. Świetny motyw z Biblią (ogólny mistycyzm), rewelacyjne ujęcia (klimaty Fallout'a), ciekawa praca kamery, charakterystyczne postacie i porządna gra aktorska. Film w paru momentach zaskakuje i ja w napięciu oczekiwałem finału.
Gdyby nie (SPOILER!) sceny z napalonymi rabusiami, byłoby jeszcze lepiej! (bardzo takich scen nie lubię...)
Gdyby nie te sceny, motywy kanibalizmu i "barwne" walki, film można by spokojnie używać do nauki religii ;)
Film nie jest bezsensowną jatką, nie dłuży się a daje do myślenia (a przynajmniej mnie dał :P)
Wystawiłem ocenę 9- może trochę za wysoką, ale zrobił na mnie b.dobre wrażenie. Na pewno zasili moją kolekcję :)

ocenił(a) film na 10
Shaggy901023

Zgadzam sie z kolega:) ja dalem 10/10 poniewaz poruszyl mnie ten film a zakonczenie oszalamiajace w dobrym znaczeniu tego slowa!! Nie zdajemy sobie sprawy z potegi Biblii i religii w dzisiejszych czasach! Wiara i wytrwalosc w dazeniu do celu czynia cuda! A Eli przez 30 lat tulaczki przez pustkowia Ameryki mimo ze byl slepy zdazyl sie nauczyc widziec zapachem, sluchem i czuciem! pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
aragorn197

W dzisiejszych czasach, w czasach nauki i techniki Biblia i religia nie są już aż tak bardzo potrzebne. Wszystkie religie powstały z myślą manipulacji i kontroli ludzi. Jednak już tak bardzo zakorzeniły się w naszej kulturze, że ciężko by było od tego odejść. Niektórym jest łatwiej tkwić w wierze, może dlatego, że łatwiej jest umierać z myślą, że jest coś dalej. Biblia jest potężnym narzędziem w rękach człowieka dopiero w czasach jak z filmu. Potrafiła by znowu zjednać ludzi, a właściciel Biblii mógłby nimi władać i kontrolować.