Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149194
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Już nie będę pisał o fabule, bo ta jest żenująca do granic możliwości.
Ale zdjęcia i o ogólny design filmu też kuleją. Połowa filmu to pokazywane niebo i zasmucona twarz maszerującego Eli przy akompaniamencie tej samej muzyki. Do tego dochodzi świat postnuklearny, zniszczone jest wszystko na ziemi, dosłownie jedna wielka pustynia. Jednakże most w San Francisco prawie nienaruszony. Żeby było śmieszniej cały ten świat ma lepsze drogi od naszych w Polsce?
Zawiodłem się, nie na tych wtopach autorów, ale na fabule - Jak ktoś tu wcześniej napisał. Jedna z setek misji w Fallout 3 ma lepszą fabułę od tej z Book of Eli, a F3 też fabularnie dobry nie był.
Ogólnie to 5/10

ocenił(a) film na 5
PyramidHead

zgadzam sie ocena 5/10 oddaje wszytsko co film mial do zoferowania czyli poprostu ok nic wiecej zreszta taka sama note postawilem "Drodze". Moim zdaniem oba filmy zdecydowanie zawiodly.

PyramidHead

Można spytać gdzie oglądaliście :P, po zwiastunie wygląda dość ok, no może ciutkę przypomina Jestem Legendą.

zyleta_1

Arielos- "Droga" oprócz podobnej tematyki nie ma nic wspólnego z tym filmem, tu mamy amerykańskie kino akcji z głupią fabułą i Biblią w tle, a tam amerykański( o dziwo) BARDZO dobry dramat o miłości i chęci życia.

ocenił(a) film na 9
PyramidHead

Zapewne każdy patrzy na to w inny sposób, bo dla mnie bardzo dobry film a
sama fabuła wręcz jest rewelacyjna do samego końca. Z początku może się
wydawać banalna ale patrząc na całokształt kładzie na kolana, szczególnie
końcówka.
Nastawiłem się po zwiastunach na film akcji ( twórcy matrixa, scena walki w
falloutowym świecie) a tu takie miłe zaskoczenie. Przynajmniej film coś z
sobą niesie i nie uważam że temat wiary jest ogólnie banalny.
W moich oczach przedstawiona wizja świata doskonale się broni.