Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149192
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Co my tu mamy? Swietne otwarcie, rewelacyjną scenografię, fajną muzę, urocze zdjęcia no i nafaszerowaną gwiazdami obsadę. Niestety tylko dzięki wyżej wymienionym czynnikom film dostał ode mnie "5". Historia nijaka, bohaterowie nijacy a do tego nuda nuda i jeszcze raz nuda. Nie wiem może film ma jakieś podwójne dno, ale ja tutaj nic takiego nie dojrzałem. Wyjątkowo niestrawne skrzyżowanie Mad Maxa z Wodnym Światem. Raczej tylko dla osób lubiących proste historie s-f w ładnym opakowaniu ( ale i CI niekoniecznie polubią ową produkcje ).

ocenił(a) film na 6
sawin

Gniotem bym tego nie nazwał, choć rozumiem,masz swoje zdanie.Z drugiej strony ludziom lubiącym proste historie poleciłbym raczej Conana 3D. Bo Księdze Eli osobiście prostoty przypisać nie mogę.

ocenił(a) film na 7
BruHaw

Zgadzam się z przedmówcą. W filmie doceniłam m. in. fakt że głównym jego celem nie było ukazanie jak ludzie sobie radzą ze światem który ich otacza, ale ukazuje walkę o zachowanie jakichś wartości (w tym wypadku Biblii, którą możemy tu uznać za symbol człowieczeństwa, moralności, godności, sprawiedliwości, mądrości itd., za potężne narzędzie które pokazuje człowiekowi że jest coś wart). Bohaterowie nijacy? Widzimy wyraźny łuk postaci :) Facet który początkowo fanatycznie bronił przedmiotu, w końcu rozumie że nie zważając na innych postępuje dokładnie odwrotnie niż mówi Książka. Jego wróg- początkowo szanowany przywódca, popada w obsesje i, no cóż, nie kończy dobrze. Mogłabym tak jeszcze długo rozkładać na części pierwsze, ale film to tylko film. Czy się podoba to już kwestia gustu ;)