PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=450356}

Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 148911
5,8 33 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Ukazany sposób sprawdzania czy ktoś nie jest kanibalem według mnie jest mocno nieprecyzyjny. No chyba że w powojennym świecie nie ma osób cierpiących na schorzenia wywołujące drżenie rąk lub po prostu znerwicowanych. Mi się czasami łapy trzęsą a raczej ludzi nie zjadam :p

Krzesimirus

Faktycznie po zjedzeniu ludzi trzęsą się ręce? Czy to tylko taki wymysł reżyserów? A jeżeli nie jest to wymysł to skąd o tym wiadomo? Przecież w końcu nie za często się zdarza kanibalizm - nawet w dawniejszych czasach. Może obserwowano takie zjawisko podczas wielkich głodów, jak ten na Ukrainie bądź wojen? A jeżeli to prawda, to co właściwie powoduje trzęsienie się rąk? Jakiś enzym? Jaki?

ocenił(a) film na 6
wilczekstepowy

Nie mam pojęcia. Nie zagłębiałem się w ten temat. Zakładając jednak nawet, że reżyser nie wziął tego pomysłu z kosmosu i rzeczywiście objawem kanibalizmu może być drżenie rąk (w sumie kiedyś gdzieś chyba czytałem, że ludzkie mięso dla człowieka nie jest zdrowe, więc jakieś objawy chorób pewnie mogą następować), to i tak sposób sprawdzania taki jak w filmie czy ktoś nie jest kanibalem jest kiepski. Ludziom z wielu przyczyn mogą się ręce trząść, więc tego typu testy zbyt wiarygodne raczej by nie były.

Krzesimirus

Tak, zgadzam się, że to kiepski pomysł. Ktoś kto by miał jakieś problemy neurologiczne byłby przez tych ludzi skreślony, bo często takimi objawami jest drżenie jakichś części ciała. Byłem tylko ciekawy, czy faktycznie kanibalizm powoduje takie efekty.