Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149194
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Weź "Ostatniego sprawiedliwego" i rzuć go w "przyszłość" , dodaj "Wodny świat" ale spuść wodę , zmień białasa na czarnego ,a żeby ściemnić ,że w filmie chodzi o coś więcej niż zemstę za historycznie biały "dziki zachód" , bez którego nie było by Ameryki i wciąż bolący ale oficjalnie "nic nie wart gniot" Costnera , w którym Hooper nabija się z MLK (I had a vision") , dodaj ... Biblię .
I wyjdzie ten włąśnie shit

Był już czrnoskóry "super-bohater" SF, koleś "z misją" , w świecie post apokaliptycznym ..., w filmie silnym wątkiem chrześcijańskim
-> "I'm Legend"

Ta produkcja do "Jestem legendą" się nie umywa...
Strata czasu , nuda , na siłę kreowanie złego białego i "ostatniego sprawiedliwego" czarnoskórego . Masakra .Porażka . Gnoit , Razi polityczna poprawnością . Nie wiem po co wrzucono w ten scenariusz Biblię .Uczciwiej byłoby gdyby scenarzysta pojechał po bandzie i Denzel niósł by elementarz , albo jakiś podręcznik do matematyki. Było by wiadomo ,że w czarnych siła intelektu etc i że gdyby nie oni , cywilizacja by upadła ,bo tylko czarni są "cywilizowani" . A tak to "z pewną taka nieśmiałością im wyszło" ... Obraza intelektu
tylko dla odważnych

ocenił(a) film na 7
motylagicza

Powiem ci ze nie do końca się z tobą zgadzam ale to co napisałeś to najlepsza wrzuta na film jaką kiedykolwiek widziałem :p
Szacunek :D

ocenił(a) film na 9
motylagicza

"Weź "Ostatniego sprawiedliwego" i rzuć go w "przyszłość" , dodaj "Wodny świat"...."

Każdy film można tak sklasyfikować...

dawidk07

Nie każdy...

ocenił(a) film na 6
motylagicza

Koleś w czym ci czarny bohater przeszkadza? Rasistą jesteś?

No tak, lepiej jakby dali motyw z ostatnim sprawiedliwym białym ratującym świat. Bardzo oryginalnie. Biały zły też ci przeszkadza? Oj biedny. Biali w końcu są synonimem sprawiedliwości i ludzkiej godności. No przecież. Pewnie gdyby dali też złego czarnego to byś płakał, że sami czarni, nie?

Swoją drogą "Jestem legendą" to tragiczne filmidło.

ocenił(a) film na 4
motylagicza

film mi nie podszedł, za religią nie przepadam i w sumie się zgadzam, ale. zwyczajnie nie mogę pojąć, jakim cudem ludzie nie są w stanie zrozumieć, dlaczego cały film kręcił się wokół Biblii.

nie od dzisiaj wiadomo, że religia potrafi ogłupić. Carnegie zdawał sobie z tego sprawę, a że miał ciągoty do przejęcia władzy (że tak powiem), nie mógł znaleźć lepszego sposobu zapanowania nad pałętającą się, ograniczoną hołotą, jaka pozostawiła po sobie apokalipsa. masz Bibilię, możesz wmówić ludziom wszystko.
plus, chciałam też zauważyć, że Biblia nie była jedyną religijną księgą w tym filmie. ktoś jeszcze zwrócił uwagę, że na samym końcu przez chwilę widać Koran i (jeśli się nie mylę, bo trochę czasu już minęło) Torę? moim zdaniem nie chodziło tyle o Biblię i katolików, co religię ogólnie. wsjo.

z niecierpliwością czekam aż Amieryka opamięta się i wypluje wreszcie coś, co będzie warte odgniatania sobie tyłka w kinowym fotelu. chce mi się porządnej postapokalipsy ;/

zuzens

Moja uwaga dotycząca "elementarza" była sarkastyczna

" ...zwyczajnie nie mogę pojąć, jakim cudem ludzie nie są w stanie zrozumieć, dlaczego cały film kręcił się wokół Biblii " - ???/!!!.

"nie od dzisiaj wiadomo, że religia potrafi ogłupić. Carnegie zdawał sobie z tego sprawę, a że miał ciągoty do przejęcia władzy (że tak powiem), nie mógł znaleźć lepszego sposobu zapanowania nad pałętającą się, ograniczoną hołotą, jaka pozostawiła po sobie apokalipsa. masz Bibilię, możesz wmówić ludziom wszystko " - to bezsensowna teza albo film jest bardziej idiotyczny niż przypuszczałam - dzięki za uwagę .
Islam jest najgenialniejszym systremem totalitarnym jakikiedykolwiek zrodził się w ludzkim umyśle . Faszyzm i komunizm poniosły fiasko , bo rugowały religię , chciały ją wyplenić . Islam przetrwał do dziś , bo jest jedynym politycznym systemem-totalitarnnym-na religii opartym , w tzw "religii' osadzonym .
A skoro na półce był już koran... wycieczka Denzela i to tachanie Biblii były kompletnie pozbawione sensu . Gdyby motywem przewodnim tego gniota było hasło "religia-opium dla mas" , jak wnioskujesz , Denzel powinien nieść koran.

Nie obraź się ale zaczynam podejrzewać ,że twórcy są nie dość , że manipulatorami , to jeszcze ignorantami , podobnie jak niektórzy odbiorcy ... Zdobyć "władzę nad światem" można tylko z koranem pod pachą .
Skoro "pan scenarzysta" umieścił na półce koran zanim ślepy Denzel dotachał Biblię , to wycieczka ślepego była pozbawiona sensu .
Boże , ależ ten film jest durny !