Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149194
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

Brud, rdza, piach i degeneracja - uważam że dokładnie tak pod względem wizualnym powinna wyglądać ekranizacja (jeżeli kiedykolwiek powstanie) Fallouta. Szkoda tylko że księga ocalenia to taka filmowa wydmuszka, świetnie wygląda, tylko że od scenografii, zdjęć, charakteryzacji i muzyki bardzo odstaje treść. Scenariuszowo jest bieda, cały pomysł fabularny dość głupiutki a film toczy się wg schematu; podróż - nawalanka - podróż - nawalanka itd.

Brat_Stali

hm... a to ciekawe, bo scenariusz największego klasyka kina fallout, czyli madmax 2, jest jeszcze bardziej ubogi. tam brakuje podróży i jest sama nawalanka, hehe.

ocenił(a) film na 6
djedrys

hmmm i pewnie gdyby film skupił się na tym że podróż - nawalanka- podróż - nawalanka , dodając do tego genialny klimat to może by tak nie raził , sam pomysł na scenariusz niezły ale już z wykonaniem gorzej , trochę po macoszemu potraktowany . Oldman świetny jak zawsze. Mnie niezmiernie ucieszyła malutka rola Waitsa :D

użytkownik usunięty
sebastian_lewek

Uwaga SPOJLERY!
Pierwsza część filmu była bardzo dobra, potem niestety jest nieco słabiej (choć film do słabych nie należy). Przede wszystkim bardzo podobał mi się klimat filmu i muzyka, momentami genialnie dopasowana do obrazu. Gdyby nie pewne przegięcia (ze ślepotą, rzekomą nietykalnością bohatera i tym, że to wszystko pachniało mi fanatyzmem religijnym) oraz nie do końca satysfakcjonujące zakończenie (jak dla mnie) dałbym wyższą ocenę. Ale zważywszy na całokształt i tak jest całkiem nieźle. Ode mnie 7/10 za to, iż "Księga.." posiada jeden z najważniejszych składników filmowych - czyli w/w klimat.
Pozdro