Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149197
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

zły produkt filmopodobny sławiący moc Pisma Świętego. To już wolę Ben Hura.

ocenił(a) film na 7
drBat

No to mnie w tym wszystkim najbardziej drażniło, aż czasami się rzygać chciało. Ale, tak to film jest zajebisty :)

Szczepanek

Nie widzę w tym nic złego. Poza tym Biblia Króla Jakuba (którą czytał Eli) oraz Nowa Biblia Króla Jakuba (ukazana na końcu filmu) to nie Pismo Święte kościoła katolickiego a protestanckiego (swoją drogą punktem wyjścia była Biblia Hebraica), więc możecie se dać siana z ewentualnymi przytykami do chrześcijaństwa i wiary ;) Podejrzewam że gdyby w filmie zastąpiono Biblię czymś innym, nie zbierałoby się na wymioty a film miałby wyższe noty :D

ocenił(a) film na 2
Pikuslaw

Dziękujemy Ci o Wielebny za słowa prawdy, bo zbluźniliśmy. Oczywiście w Biblii protestanckiej Bóg Ojciec jest kobietą, Noe zbudował samolot, a Jezus umarł na stosie. Dobrze podejrzewasz, gdyby chodziło o Koran film byłby dużo lepszy. ;)

Pikuslaw

hm. od kiedy protestanci to nie chrześcijanie?

the_men_from_okinawa

Jak Ci lepiej: kościół rzymskokatolicki, na którym tzw. 'ateiści' wieszają psy bo to taaaaakie modne. Chyba jaśniej się nie da ;]

Szczepanek

Hm ciekawe co innego Cię w tym filmie urzekło, bo mnie między innymi chrześcijańskie przesłanie. Tak swoją drogą to jedyne co mnie irytuje to wasza nieuzasadniona wrogość do wiary. Ale chyba nie powinienem mieć do Was żalu, tylko do Waszych rodziców.

ocenił(a) film na 10
drBat

drBat jak bóg mógł być kobieta a twoim zdaniem Jezus umarł na stosie. widać że jesteś ateistą bo nie znasz dokładnie bibli żal cię gnoicie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 2
segal

biedaku, przeczytaj 20 razy zanim skomentujesz. to byla przesmiewcza ironia. chyba nie sadzisz, ze ktos rzeczywiscie wierzy w "samolot Noego".

drBat

Wątek z biblią jest dla mnie jednym z największych plusów filmu. Pokazuje nam jak wielką moc ma religia i uczula na wszelkich proroków wojujących słowem bożym.