Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149194
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

moim zdaniem film masakra. Jestem rozczarowany bo z niecierpliwoscia oczekiwalem tego filmu, zwlaszcza ze uwielbiam Dazela i watki apokaliptyczne. Coz, to bylo straszne...parodia Mad Max? Niestety, a raczej stety, obejrzalem wczesniej The Road i to kompletnie obnizylo ocene Book of Eli. Co zarzucam temu filmowi - przede wszystkim czas premiery - niestety ale w tym samym czasie co The Road i to kladzie ten film na lopatki bo nie ma po prostu co porownywac. Druga sprawa - pelno reklamy, az sam sie zastanawiam czy Dazel wypuscil tego gniota jako wspolproducent bo Motorola czy KFC dalo kupe kasy? Fabula - kompletna glupota - nie bede zdradzal co to za ksiazka ale latwo sie domyslec - to rowniez rozwala film. Skill niesmiertelnosci - troche smieszny zwlaszcza jesli wezmie sie pod uwage koncowke filmu. Coz, film o przeznaczeniu, uduchowiony do granic rozpaczy - dla mnie to po prostu zenujace. Wizja swiata ponuclearnego... strasznie idiotyczna. Duzo bledow, na przyklad widac kratery po wybuchach a obok stoja nienaruszone domy z dykty - no ale coz, pewnie ktos sobie wybudowal taki dom po wybuchu dla ... chyba jaj. Ale to detal. Film kompletnie nie udany. Jesli ktos nie byl w kinie a ma mozliwosc wyboru miedzy The Road a Book of Eli, zdecydowanie proponuje ten pierwszy. Jesli pozostaje tylko ten tutaj film, no coz, moze i warto pojsc aby zobaczyc jak wygladaja nieudane produkcje. Motyw 'Arki' w Alcatraz - to juz naprawde bylo chore.

ocenił(a) film na 6
dabram17

co ty kamere oglądałeś i na jej podstawie oceniasz ?? żenua

ocenił(a) film na 6
wakabajashi

koles mieszka w angli takze pomysl czy ogladal w kinie czy CAM... nie kazdy uzytkownik filmwebu jest z naszego ukochanego kraju gdzie filmy maja opoznienie x czasu

ocenił(a) film na 6
JanKozak

DLA TYCH CO OGLADALI

co nie usprawiedliwia go do pisania glupot.

-reklama? zdaje sie w 3 miejscach jest:motorola,gmc,ipod i moze gdzies jeszcze

nawet w blade runer masz reklame i co film stracil na jakosci?

-przeslanie jest proste jak i motyw zdolnosci

do poki niesie "bok of eli" nic mu sie nie dzieje w chwili upuszczenia na ziemie staje sie smiertelny i slepy-wiara go prowadzi

-swiat jest 31 lat po kataklizmie..ogladalem w wersji angielskiej ale nie slyszalem zeby to bylo po wybuchu(?) ale ponadejsciu wielkiego slonca i przezyli ci ktorzy sie schowali w jaskiniach .jest mowa o ksiazce ktora mogla doprowadzic do tego kataklizmu i ze jest wielka bronia(dlatego jest ostatnia wersja gdyz ludzie zniszczyli wszytkie inne)

-brak mutantow

pkt. wyzej, sa ludzie zywiacy sie innymi ludzmi nie ma zoombi i ufo-zyskal raczej niz stracil na tym ten film

-motyw ksiazki zaskakuje mimo wszytko-ja spodziewalem sie dziury na ipoda w tym dziele:D

film nie wywyzsza zadnej religii co widac w koncowych scenach

-polski tytul jak zawsze spieprzony

1/10 moge dac filmom Katń i Ryś bo po 5 min juz sie odechciewa ogladac

polecam Blindness i motyw z piosenka "I just call.."

ocenił(a) film na 6
patycek

DLA TYCH CO OGLADALI

-motyw arki

chyba tej gdynskiej bo tyle zolci wokolo i blekitu :D

-motyw oslepniecia

jest scena w ktorej pokazane jest opakowanie na ksiazke i podpisane "bok of eli" czyli ksiazka nalezala do niego gdy byl chlopcem stad jest w jego posiadaniu i wersja jaka posiada jest nie przypadkowa

-motyw dziewczyny

jej ostatnie slowa brzmia "wracam do domu"
a w czasie spisywania spala

-luk

pojawia sie w pierwszej scenie i w polowie filmu a brak czasie pobytu w miasteczku?blad scenografow?

gdzies wyczytalem ze film nakrecony kamera cyfrowa..zdaje sie cos nowego??

ocenił(a) film na 5
patycek

ok, zgadzam sie ze napisalem glupote 'wizji ponuklearnej' - bo jasne ze katastrofa byla spowodowana przez nature, generalnie mozna rzecz katastrofa ekologiczna ale i technologiczna. Te kratery byly wynikiem deszczu meteorow a nie wybuchow nuklearnych, jak napisalem wczesniej. Fakt, ze przeoczylem ten motyw, co nie zmienia faktu ze kratery byly w poblizu nienaruszonych domow.
ale co do kryptoreklamy - no to juz przesada z ta Motorola. Blade runner jak i wiele znakomitych filmow posiadalo product placement ale byl zwykle ukryty zgrabnie w scenerii filmu a tutaj nagle megafone Motorola na caly ekran - gdzie kazdy wie ze motorola nie produkuje megafonow, przynajmniej obecnie, moze w przedstawionej przyszlosci zaczeli produkowac....no coz, technologia idzie do przodu (:P). Motyw 'arki' to latwo sie domyslec ze chodzilo mi o arke 'wiedzy' - a nie typowa arke ocalenia istnienia ludzkiego. To byla 'biblioteczna arka' i umieszczona w Alcatraz byla dla mnie odrobine smieszna. Sam motyw arki zbiorow bibliotecznych - po prostu niedorzeczny, zwlaszcza ze ostal jedynie ostatni egzemplarz bibli i do tego w brailu. Kwestia oslepienia - jak dla mnie bardzo mistyczna i pisalem juz gdzies jaka jest moja opinia dotyczaca tego. Byl juz taki film Blind Fury, gdzie niewidzacy walczyl jak samuraj, tutaj kwestia jego slepoty jest bardzo niezrozumiala. Zawsze mozna powiedziec, ze kule wystrzelone przez Eli byly niesione przez...anioly... i chyba to jest najlepsze wytlumaczenie. No i dziewczyna - jak dla mnie byla ona jako jego nastepca, osoba ktora miala moze niesc ewangelie? Czy spala podczas spisywania - nie sprawdzalem, mogla miec tylko zamkniete powieki badz doczytala fragmenty ktore przespala :P. Tak czy inaczej, przepraszam za glupote o nuklearnej glupocie ale szczerze opisywalem swoje wrazenia zaraz po przyjsciu do domu z kina i bylem (i wciaz jestem) zdegustowany tym filmem ze przeoczylem ten szczegol.

ocenił(a) film na 7
dabram17

Ja jeszcze nie ogladalem ale dawanie 1/10 to lekka przesada :) moglbys chociaz 3/10 za Denzela dac ;) 1/10 to totalne dno dna :P

ocenił(a) film na 5
szymekhaha

ok, moze przesadzilem z ocena ale poniosly mnie nerwy...tak oczekiwalem tego filmu i tak mnie zawiodl

dabram17

a gdzie oglądałeś film skoro nie było jeszcze polskiej premiery?

ocenił(a) film na 5
wilq_uss

AMC w Manchester UK...bylem na premierze

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
Hagan

Hah, tym stwierdzeniem pokazałeś mu że warto tu wracać i wychowywać dzieci. Kolejny fanatyk nie gorszy od wielbicieli ojca wielebnego.

ocenił(a) film na 6
doman18

Popatrz się lepiej na siebie. Właśnie przez takich jak ty ja temu Panu zazdroszczę

ocenił(a) film na 5
Hagan

do hagan - jestes zalosny...jesli dla ciebie kazdy Polak mieszkajacy za granica jest jebakiem-zmywakiem to tylko swiadczy o twojej znajomosci zycia albo o tym, w jakim sie srodowisku obracasz. Coz, jest mi tylko przykro za ciebie. Aha, jest takie fajne forum na ktorym mozesz sobie poobrazac innych bez logowania - to forum onetu

ocenił(a) film na 6
Hagan

UWAGA! troll z onet.pl

http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

Hagan

Hagan mam takie samo zdanie jak Ty, o tych nieukach za granicą: zasuwają na budowie, albo myją gary po asfaltach i myślą, że Pana Boga za nogi złapali...

kali01

No tak niestety jest, najlepszym przykładem jest założyciel tego tematu.

ocenił(a) film na 5
kali01

rozbawiles mnie... w sumie to moge powiedziec ze 'wy tam w Polsce' to same pijaki i zlodzieje, bo kazdy pijak to zlodziej...eh

dabram17

Masakra to są te wszystkie posty. Czy Wy je ludzie piszecie ze smartfonów, że zrobienie wielkiej litery to już niebotyczny wysiłek?

Post długi tak bardzo, że Autor już nie zdobył się na przeczytanie i poprawienie błędów gramatycznych i ortograficznych. Ale co tam, net wszystko przyjmie...

ocenił(a) film na 5
Iapetus

dzieki za uwage, stanowisz te znaczna czesc forumowiczow, ktorzy zamiast odniesc sie do bledow merytorycznych postu i polemizowac z trescia, zaczynaja walczyc z ortografiom i gramatykom (ups). Szczerze, zgadzam sie ze tylko lenistwo badz slaba polszczyzna jest wytlumaczeniem tego jak ktos pisze, ale ja o to nie dbam. Zawsze moj pierwszy post jest 'na goraco' bez edycji wiec brzmi czasami jak slowotok, ale to moja sprawa. Nikt cie nie zmusza do czytania czegos co nie ma polskiej czcionki. Nikt tez cie nie prosi abys komentowal tego, ze ktos nie uzywa polskiej czcionki badz wielkich liter. Ale naprawde z gory dziekuje, za wywazona i grzeczna opinie.

ocenił(a) film na 9
dabram17

fajnie ze ci co sie wypowiedzieli widzieli film... z neta sciagniety z napisami z google translatora... nara potanczcie sobie

ocenił(a) film na 5
jan111to

ty wrozka jaka jestes czy co? Ty chyba sobie nie wyobrazasz jak wiele ludzi chodzi do kina. W Stanach zawsze w weekendy bylo mnostwo ludzi, zwlaszcza na dlugo oczekiwanych premierach. W UK troche mniej ale to zalezy gdzie. Nie wiem jak w Polsce,ale dopoki typowe kina nie zostana zastapione multiplexem, dopoty ludzie beda korzystac z wypozyczalni badz czesciej z neta. Ja tam sie nie skrobie i robie to co wiekszosc ludzi. Rezerwuje sobie pol dnia w weekend, planuje sobie repertuar i wale do multiplexu na 3 a czasam 4 filmy w jednym ciagu.Wiem ze ktos powie ze to kradziez, bo place za jeden film a ogladam wiecej ale mnie to wisi. Jest to jak najbardziej praktykowana rzecz tutaj. Super, jak sie idzie z inna osoba i planuje sie ciag filmow - to jest przyjemne. Takie maratony sa dla wytrzymalych ale ja do nich naleze. Polecam te praktyke chociaz zalezy do ktorego multiplexa sie chodzi. Moj ulubiony ze Stanow jak to AMC. Mam szczescie, bo tylko dwa AMC sa w UK i na szczescie jeden z nich w miejscu gdzie pracuje.

dabram17

Co za ludzie. 1 to mozna filmom Uwe Bolla dawac i najwiekszym gniotom, a ta produkcja na pewno taka nie jest. Wiec po co wogole wchodzicie na filmweb, przez takich ludzi jak wy pozniej ocena filmu jest nie prawdziwa a wiele osob sie nia sugeruje przed obejrzeniem. Szkoda slow

dabram17

"Druga sprawa - pelno reklamy, az sam sie zastanawiam czy Dazel wypuscil tego gniota jako wspolproducent bo Motorola czy KFC dalo kupe kasy?"

LOL a było gdzieś napisane Motorola? Ja się nie zorientowałem, że to motorola, ipod, czy inne g...

"Skill niesmiertelnosci"

Tu się mogę zgodzić, w sumie nie wiem czy on był rzeczywiście nieśmiertelny z książką, czy ten facet, który strzelał mu w plecy, nie potrafił trafić. Wątpię, by marnowano kule na ćwiczenia, skoro ich brakowało. Efektem mogła być słabsza celność.

Rzeczywiście naciągane było to zastrzelenie sępa w locie.

"Motyw 'Arki' w Alcatraz - to juz naprawde bylo chore."

Niby dlaczego na wyspie, zabezpieczony teren. Wątpliwe by ktoś zdegenerowany umiał pływać, czy poruszać się na statku lub łodzią. Bardzo sensowny pomysł.

BTW. ktoś pisał, o oślepnięciu na końcu filmu. Denzel był cały czas ślepy, w ciągu całego filmu. :) Stąd miał wyczulony węch i słuch. Dzięki okularom nikt jego ślepoty nie poznał. ;p

Jak dla mnie film może nie wybitny, ale dobry 7/10.