Księga ocalenia

The Book of Eli
2010
7,0 149 tys. ocen
7,0 10 1 149197
5,5 24 krytyków
Księga ocalenia
powrót do forum filmu Księga ocalenia

To jest po prostu fallout ;] Z tym klimatem, walką o wodę, handlem wymiennym, małymi osadami rządzonymi przez tych co mają więcej spluw, dziwnymi postaciami napotkanymi na pustkowiach, "dobrą i złą karmą" zachowań, cofnięciem się do tyłu w rozwoju technicznym spowodowane wojną (używanie łuku, starych strzelb itd...)

Zastanawiam się czy twórcy czerpali inspiracje z gry, mimo to chciałbym zobaczyć jej prawdziwą ekranizację i wciąż czekam ;D

MareczekZielony

Sam jesteś Fallout ;-) Ten film nie ma startu do Fallouta. Owszem, jak na produkcję w klimacie post-apo przystało, jest w nim to wszystko o czym piszesz, ale brak mu jednej rzeczy - dobrej fabuły. Fabularnie ten film jest po prostu słaby. Natomiast klimat post-apokaliptyczny jest oddany całkiem fajnie. I gdyby twórcy filmu skupili się na tym, a nie na mdłym wątku religijnym to film wiele by zyskał. A tak to wypada bardzo średnio.

ocenił(a) film na 7
MareczekZielony

Tylko że w grach z serii Fallout o ironio technologia się nie cofnęła. Nie biegałeś tam z łukiem, w skórzanej przepasce na biodrach. Tylko z Karabinem TurboPlazmowym i Pancerzem wspomagającym ;p.

użytkownik usunięty
gumis1412

No a Fallout 2? Chyba nie powiesz, że tam nie było dzikusów :)

ocenił(a) film na 7

No były były, ale też były karabiny plazmowe, pancerze wspomagające i inne ciekawe urządzenia :)

ocenił(a) film na 7
MareczekZielony

Co do powiązań z serią Fallout (której osobiście jestem fanem),to mam niezły portret :)

MareczekZielony

@Onvog

Uważaj bo mówisz do jednego z największych fanów serii ;) Owszem, że ten film się nie umywa do gry ale trzeba wiedzieć, że to nie jest jej ekranizacja. Ja po prostu obejrzałem film z Denzelem Washingtonem i nagle poczułem klimat gry, po prostu zastanawiam się jakby wyglądała jej prawdziwa ekranizacja.

@Gumis1412

Owszem, że całkowicie się nie cofnęła ale pozostały po niej jedynie pozostałości i to głównie odnowione przez specjalne organizacje zajmujące się tym (bractwo stali, enklawa). Zwykli obywatele porozrzucani po świecie jechali na "recyclingu" przedwojennego sprzętu. Jeśli grałeś w którąś z części nie powiesz mi, że szeryf pierwszej lepszej osady na pustkowiach nosił karabin plazmowy i pancerz wspomagany ;]

ocenił(a) film na 3
MareczekZielony

"Droga" jest lepsza