PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=491331}
7,0 91 tys. ocen
7,0 10 1 91488
6,8 31 krytyków
Kung Fu Panda 2
powrót do forum filmu Kung Fu Panda 2

Zabraklo tutaj madrosci na miare Opata Shaolin (zolwia z 1 czesci) jednak w zamian za to dostalismy naprawde STRASZNEGO antagoniste. Paw byl naprawde bad-ass, a dubbing Gary'ego Oldmana tylko dodawal mu grozy. Szczerze, to zaden czarny charakter w bajkach nie wywarl nigdy na mnie takiego wrazenia jak Lord Shen.
Bylo tez wiele odniesien do klasycznych chinskich filmow kung-fu. Ogon pawia z ukrytymi sztyletami jest niczym innym jak odniesieniem do wachlarza Ti-Lunga z "The Sentimental Swordsman", czy kolejne odniesienie to Ti Lunga z kajdanami (film Iron Chain Fighter) czy tez tygrysica ktora uderzajac przez 20 lat w twarde przedmioty utwardzila lapy i pozbawila sie w nich czucia - czyli w jezyku sztuk walki, opanowala technike Iron Fist. Z kolei Panda, szukajacy "rownowagi" wykonujacy powolne ruchy rekami to nic innego jak Tai Chi a kropla wody symbolizowala Chi - energie wewnetrzna przeplywajaca przed meridiamy. Opanowanie przeplywu tej energii sprawia ze cwiczacy osiaga wewnetrzny spokoj (gdy do Tai Chi dochodzi Chi Kung). Ogromny plus za ukrycie tych rzeczy w bajce.

ocenił(a) film na 9
Izzy_B

Widzę, że ktoś tu się mocno Kung Fu interesuje ;)

kibic

Tak, jestem ogromnym milosnikiem wschodnich sztuk walki i martial arts cinema :)

ocenił(a) film na 9
Izzy_B

Pięknie opisałeś to co należało opisać. Ja mimo, że nie znam się na sztuce walki dalekiego wschodu jestem pod wrażeniem tego filmu. Prawie tak samo jak kiedyś gdy w kinie oglądałem 'Klasztor Shaolin'. Praca nad własnym charakterem to jest to co warto pokazywać.

Izzy_B

Lord Shen tez na mnie zrobił wrażenie. Uwielbiam ten jego maniakalny wzrok psychopaty :) Nawet trochę mi go szkoda że go wygnali i w ogóle ale sam sobie zasłużył. Widzę, że jesteś miłośnikiem sztuk walki. Ciekawi mnie ile te postaci mają lat.

LordShen

Tak. Ktore postacie? Ti Lung?

Izzy_B

Wszystkie postaci, bo Po to coś koło trzydziestki, nie? W końcu Lord Shen mówi, że trzydzieści lat czekał na zemstę to pewno liczy od czasu kiedy go wygnali a po był wtedy mały to może z roczek miał oczywiście licząc, że te zwierzęta w filmie żyją tyle co ludzie. Chociaż Ti Lung też mnie bardzo ciekawi :)

LordShen

Ciezko powiedziec ale odnioslem wrazenie ze Lord Shen wciaz jest mlody. Po pewnie ma ze 30, chociaz zachowanie wcale by na to nie wskazywalo :D
A Ti Lung dzisiaj jest juz staruszkiem i nie gra ale jest legenda kina sztuk walki. Polecam sprawdzic filmy z nim "Have Sword, Will Travel", "Avenging Eagle", "Magic Blade" (moj ulubiony), "The Sentimental Swordsman" (moj drugi ulubiony), "Return Of The Sentimental Swordsman" (moj trzeci ulubiony - cala trojke uwielbiam tak samo), "Blood Brothers" i moze jeszcze "Duel Of Fists" i jego bezposrednia kontynuacja "The Angry Guest", rozgrywajace sie w atach 70, czyli w porownaniu ze starymi czasami panowania dynastii Ming, to prawie wspolczesnie ;)