6,2 29 tys. ocen
6,2 10 1 28546
4,3 28 krytyków
Kurier
powrót do forum filmu Kurier

Mimo iż bardzo lubię kino Pasikowskiego i cenię nawet jego słabsze filmy, to tutaj ciężko mi było dać ocenę wyższą niż '5'. Mam nieodparte wrażenie że ten reżyser zdecydowanie lepiej czuje się opowiadając o czasach których doświadczył nas własnej skórze. W swoich poprzednich filmach bardzo dobrze i wiarygodnie przedstawiał realia lat 80 i 90. Tymczasem tutaj w żadnym momencie nie czuć że znajdujemy się w latach 40. To mi najbardziej przeszkadzało. Dobór słów, sposób bycia części bohaterów, scenerie - wszystko było nie takie jak trzeba. Za sterylnie, zbyt niedbale, za mało klimatycznie.
Gra aktorska w mojej opinii stała na całkiem dobrym poziomie chociaż nie wszyscy dostali tu wystarczająco dużo materiału żeby się wykazać.
Co do kwestii historycznych, to czy może ktoś odpowiedzieć mi na pytanie: czy Niemcy faktycznie rozważali dozbrojenie AK aby zapobiec powstaniu i zmobilizować ich do walk przeciw Sowietom? Czy to tylko wymysł na potrzeby filmu?
Mimo wszystko cieszę się że wydałem pieniądze na tę produkcję i mam nadzieję, że przyczynię się tym do powstania kolejnego filmu Pasikowskiego. Ale takiego który będzie bardziej podobny do Jacka Stronga niż do Kuriera.

zamorambo

Następne mają być Psy 3.

ocenił(a) film na 7
zamorambo

Tak, na tym etapie wojny/ historii, Niemcy chciały kolejnej współpracy z Polską -i tym razem polskie władze odmówiły.

ocenił(a) film na 5
Teenzet

Dzięki za odpowiedź. A wiesz czy Niemcy zwrócili się z tą propozycją bezpośrednio do "Bora"?

ocenił(a) film na 7
zamorambo

Co to znaczy 'bezpośrednio'? W tej sytuacji między Polską a Niemcami, ciężko było o jawny i bezpośredni, prosty kontakt. Wiem z przeczytanych, wysłuchanych i obejrzanych materiałów, że Niemcy szukały kontaktu i współpracy z Polakami przeciw Sowietom. To było też dosyć logiczne z ich strony.
Nie wiem na ile znasz i cenisz, ale -z takich popularniejszych- to np. Wołoszański w swoich Sensacjach XX Wieku, też to pokazał kilka razy, a i w odcinku z Romanem Czerniawskim, jak niemieckie siły polityczne/ wojskowe chciały pozyskać Polaków do przeciwstawienia się sowieckiej nawale na Zachód.

ocenił(a) film na 5
Teenzet

Zawsze lubiłem programy Wołoszańskiego ale ten o którym wspominasz musiał mi gdzieś umknąć.
W ogóle cały temat kontaktu Niemców z władzami okupowanej Polski nie jest mi znany dlatego właśnie zaciekawiło mnie w jaki sposób dotarli do 'Bora' i innych dowódców.
Dzięki za przybliżenie tematu.

zamorambo

Próby nawiązania współpracy Niemców z AK w 1944 to fakt. Niemcy chcieli skontaktować się z Borem oraz prowadzili negocjacje w różnych punktach terenowych AK. Prowadził je na przykład generał Aleksander Krzyżanowski. Bór o nich wiedział, ale ostatecznie zalecił ich zaniechanie. „Nacisk Anglików na nasz Rząd w zatargu polsko-rosyjskim jest skwapliwie wykorzystywany przez Niemców. Starają się oni wszelkimi drogami dotrzeć do d-ców terenowych, a nawet do mnie, z konkretnymi propozycjami, oświetlając nacisk Anglików jako zdradę Polski na korzyść Sowietów. Proponują oni współpracę przeciw Sowietom względnie partyzantom sowieckim, obiecując w zamian amnestię dla naszych członków, uzbrojenie i wyekwipowanie naszych oddziałów, współpracę z Wehrmachtem. Bezapelacyjnie odrzucam i nie dopuszczam do żadnych rozmów”. Źródło: Raport dowódcy AK gen. T.Komorowskiego „Bora” z 28 II 1944 r. w: Armia Krajowa w dokumentach 1939–1945, t. 3, Londyn 1976, s. 293.

ocenił(a) film na 5
haroldandjoe

Okej wiarygodne źródło ;) dalszych informacji poszukam już we własnym zakresie ale dziękuję za naprowadzenie.