filmów jakie stworzyło kino, pomimo, że oglądanie tego filmu to duchowa udręka i masochizm, czyli tematy, które przewijają się w tym filmie non-stop. Szkoda, że Parajanov jest niedoceniany przez kinomanów, ale nie ma się czemu dziwić - nie jest to kino dla przeciętnego Kowalskiego, i właśnie dlatego warto to dzieło obejrzeć i zmierzyć się z nim.
P.S. Proponuje zrobić eksperyment i obejrzeć film bez dubbingu/napisów, a potem spróbować go zinterpretować na podstawie tego co zobaczyliśmy...
Zgadzam się całkowicie. Od dłuższego czasu usiłowałam znaleźć jakiekolwiek nagranie tego filmu i w końcu mi się to udało. Na kasecie VHS jest własnie Sayat Nova i jeszcze jeden film tego twórcy pt. Wild horses of fire. Obejrzenie obydwu na raz jest niewykonalne dla psychiki człowieka. Przynajmniej za pierwszym razem. Ale nie można się nie zgodzić, że oba są warte tego trudu. Wywracają do góry nogami nasze całe dotychczasowe pojęcie o filmie i zmuszają do spojrzenia na niego od zupełnie innej strony.
Wersja, do której udało mi się dotrzeć jest zaopatrzona w angielskie napisy, ale mówiąc szczerze nie wiele mi one pomogły ;)
Filmy tego reżysera na pewno godne są polecenia wszytkim znudzonym dotychczasowymi, mniej lub bardziej współczesnymi, mniej lub bardziej alternatywnymi produkcjami. Dotarcie do nich nie jest jednak proste....:/
Ja mam w divx "Cienie zapomnianych przodków" oraz "Kwiat granatu"
ale poszukuję nadal "Legenda twierdzy suramijskiej" 84r
Czy ktoś ma to może
a ja mam w divx 4 największe dzieła Paradjanova:
"Kwiat granatu pol nap"
"Cienie zapomnianych przodków pol nap"
"Legenda twierdzy suramijskiej ang nap"
"Arszek Kerib ang nap"
A czy istnieje jakaś możliwość zdobycia od ciebie tych filmów? Jeśli tak - daj znać na enader_gerl@interia.pl. Błagam! Kilka dobrych lat temu (jak jeszcze byłam piekna i młoda;) obejrzałam raz Kwiat granatu, i nigdy potem nie mogłąm na niego trafić, Nawet nie pamietałam tytułu, ani twórcy, i teraz przypadkiem dotarłam, że to Paradżanow. Strasznie chciałabym wrócić do tego klimatu. Niezapomnianego! Czekam wiec na odpowiedz - pozdrawiam!
A czy istnieje jakaś możliwość zdobycia od ciebie tych filmów? Jeśli tak - daj znać na enader_gerl@interia.pl. Błagam! Kilka dobrych lat temu (jak jeszcze byłam piekna i młoda;) obejrzałam raz Kwiat granatu, i nigdy potem nie mogłąm na niego trafić, Nawet nie pamietałam tytułu, ani twórcy, i teraz przypadkiem dotarłam, że to Paradżanow. Strasznie chciałabym wrócić do tego klimatu. Niezapomnianego! Czekam wiec na odpowiedz - pozdrawiam!
Jakbyś dał radę to wrzuć może na jakiś ogólno dostępny serwer, ażeby każdy mógł skorzystać z Twoich zbiorów. Pewnie wszyscy będziemy bardzo wdzięczni. W przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia sprawy prosiłbym o kontakt na t.b@gazeta.pl
poszukajcie na torrentach,
w czwartek 12 pazdziernika puszczają na tvp kultura
"Cienie zapomnianych przodków"