kochani , szukam filmow o podobnej tematyce ,kobiet skrzywdzonych przez Islam .
Badzo prosze o podanie tytulow jesli ktos ogladal .
Dziekuje z gory
chodzi o to, ze obrzezanie kobiet jest zwyczajem głeboko zakorzenionym w kulturze niektórych krajów afrykanskich, jak i Azji Mniejszej (kraje arabskie), ale nie ma to związku z religią. kobiety obrzezuje sie tam od 3000 lat, ale islam wcale nie nakazuje tego rytuału. w tych krajach kobiety nie obrzezane uwaza sie za nieczyste i nie mają one szans na znalezienie męza. poczytaj sobie na ten temat.
nie wiem co ma do rzeczy to co napisalas????
doskonale zapoznalma sie z kultura Muzlonska w Afryce czy Kurdystanie ... ( nie wiem o co ci biega)
ja tu tytulow potrzebuje kobietooooo!
to ma do rzeczy, że prostuje Twoje debilizmy!
Widzę, że trzeba Ci podać przykład "łopatologiczny". Czy gdybyś szukała filmu o alkoholizmie w europejskiej społeczności i krzywdach przez ten nałóg wywołanych w stosunku do kobiet, to swoje pytanie sformułowałabyś "szukam filmów o kobietach skrzywdzonych przez chrześcijaństwo"???
Śmiem twierdzić, że Twoje "zapoznanie" się z kulturą muzułmańską jest żartem!
Pozdrawiam :)
Bo prosilas o filmy, ktore pokazuja kobiety skrzywdzone przez islam.
Obrzezanie kobiet nie jest rytualem nakazanym przez Koran.
To starozytny afrykanski zwyczaj, wystepujacy u ludow calego Czarnego Ladu.
Mowi to wyrazie w swoich ksiazkach autorka "Kwiatu Pustyni"
i "Corki Nomadow". Faktem jest jednak, ze obyczajowosc
muzulmanska (przyniesiona do Afryki dopiero we wczesnym
sredniowieczu) ulatwia takie traktowanie kobiet. Nie obarczajmy
jednak islamu kolejnym powodem do nienawisci. Do terroryzmu
wynikajacego z islamu mozna sie przyczepic - wrecz trzeba, ale
obrzezanie kobiet to zupelnie inna historia.
zle zostalm zrozumiana przepraszam moja wina , nie napisalm doklandie o co mi biega, nie chodzi mi tu tylko
o obrzezanie .
Islam ma prawo wydac za maz mlode dziecko , tez tak bylo w tym przypadku ...
Zle ulozone pytanie z moje strony bylo, nie chodzilo mi znaczaco o brzezanie.
jest jeszcze książka Khaled Hosseini pt"Tysiąc wspaniałych słońc" to ten sam autor co napisał "chłopiec z Latawcem". Książka bardzo wzruszająca i poruszająca. Bardzo Polecam!
o kobietach radzących sobie w klimatach arabskich - Sukkar Bannat ( Karmel ) tak przyszło mi na mysl ;p
Jest taki film "Biała Masajka" też na podstawie książki. Może nie ma ona wiele wspólnego z Twoja prośbą o tematykę, ale polecam ten film. Pokazuje jak trudne bywa życie w innej kulturze dla nas ludzi Europy-nie do zaakceptowania. Więcej nie piszę, polecam.