PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=495616}

Kwiat pustyni

Desert Flower
2009
7,7 135 tys. ocen
7,7 10 1 134729
7,2 12 krytyków
Kwiat pustyni
powrót do forum filmu Kwiat pustyni

Dziś Onet zamieścił wywiad z Waris Dirie ( byłam zaskoczona że obecnie mieszka w Gdańsku) i skłoniło mnie to do przypomnienia sobie tego filmu. Osobiście uważam że książka jest bez porównania lepsza od ekranizacji. Sama historia tej kobiety jest wstrząsająca, natomiast film nie wywołuje we mnie prawie żadnych emocji. Jestem przeciwniczką obrzezania kobiet, nie rozumiem jak człowiek (często najbliższa osoba- matka, która zazwyczaj sama była ofiarą tego procederu) może decydować o okaleczeniu drugiej osoby, własnego dziecka? Kto daje nam prawo do decydowania o życiu i cierpieniu innych? Ofiara sama staje się katem, wszystko to spowodowane jest ciemnotą i zabobonami. Wg mnie film jest słabiutki, pokazuje dużo ładnych obrazków, za to za mało prawdziwych emocji, min. powierzchownie potraktowano wątek relacji Waris z matką. Zupełnie niewykorzystany potencjał filmu, nie rozumiem tak wysokiej oceny. 5/10

paczi88

każdy ma inne zdanie :)

Leo_Wyatt

Jasne, ja tylko wyrażam swoją opinię i szanuje zdanie innych :)

paczi88

i bardzo się z tego powodu cieszę, bo tak powinno być :)

Leo_Wyatt

Widzę że Tobie ten film bardzo się podobał, możesz napisać dlaczego? być może coś przeoczyłam albo źle zinterpretowałam, chętnie poznam Twoją opinię?

ocenił(a) film na 8
paczi88

Ja osobiscie, nie czytalem ksiazki, a film bardzo mi sie podobal.
Wedlug mnie jest b. wzruszajacy i przekazuje mnostwo emocji.
Zgodze sie z opinia ze film nie oddaje tego co ksaizka.
Ksiazki zazwyczaj sa lepsze od ekranizacji, poniewaz czytajac uruchamiamy swoja wyobraznie i odczuwamy indywidualnie kazdy na swoj sposob ,
a film , jak to film, mamy gotowy obraz.

ocenił(a) film na 6
bartez242

"b. wzruszajacy i przekazuje mnostwo emocji"- ten film ma właśnie grać na emocjach, ale jak spojrzeć na niego obiektywnie, to fabuła jest bardzo banalna.

ocenił(a) film na 8
tunker

Oczywiscie jest banalna, lecz nie jest to scenariusz napisany dla potzreb filmu lecz przez zycie.

ocenił(a) film na 10
paczi88

matka wedlug ciebie kat pozwala na obrzezanie corek w afryce bo jezeli nie zostana obrzezane to jak sama waris wspomina zostana wygnane z wioski i traktowane na rowni z prostytutkami . matka na samym poczatku stoi na przegranej pozycji . jak sie sprzeciwia ojcu dziecito jest bita o tym tez jest wspomniane ... nie wiem czy masz dzieci czy nie . jesli masz spojrz na swoja corke i zastanow sie ktore zlo gorsze .

ocenił(a) film na 10
paczi88

– Jak matki mogą robić coś takiego swoim córkom?
Waris Dirie: Wciąż o to pytam. Jeśli trzymasz w ramionach swoje zdrowe, piękne dziecko, dlaczego w chwilę potem je okaleczasz? Niszczysz tak samo, jakbyś odcięła mu rękę czy nogę. Moja matka zrobiła to, co zrobiła, bo była przekonana, że to dla mnie najlepsze. Taka jest tradycja, kultura, wiara. Choć nie ma w Koranie sentencji, która nakazuje obrzezanie kobiet. Ale ludzie, którzy je praktykują, często nie umieją czytać. Nie czytają też Koranu. Wydaje im się, że Allah tak chce, bo słyszą to od pokoleń. Moja mama modli się pięć razy dziennie. Tymi samymi pięcioma słowami. Poprosiłam ją: „Znajdź w świętej księdze ten właśnie wers. Przeczytaj mi go”. Wiesz, co odpowiedziała?: „Nie umiem czytać.”. „To skąd wiesz, że Koran chce obrzezania?”, nie poddawałam się. „Bo wszyscy tak mówią”. To jest tragedia. Ten zwyczaj jest głęboko zakorzeniony. Nie krytykuję religii, tylko straszną tradycję. Matka myśli: Jeśli nie obrzezam córki, ona nigdy nie znajdzie męża. I idzie z nią pewnego dnia na skraj wioski. Być może nawet z bolącym sercem. Ale idzie.

molka86

Nie mam jeszcze dzieci ale za jakiś czas na pewno będę chciała mieć. To prawda takie są zwyczaje w niektórych kręgach kulturowych i ludzie żyją poddając się im. Tylko czasem trzeba się sprzeciwić, szczególnie jeśli wiemy że to co robimy jest złe. Waris nie chciała tak żyć i znalazła sposób żeby z tym skończyć. Bierność też jest zła i nic jej nie usprawiedliwia.

paczi88

Matka powinna chcieć dla swojego dziecka wszystkiego co najlepsze, powinna walczyć o szczęście dziecka. Uważasz że wydanie za mąż kilkuletniej/kilkunastoletniej dziewczynki za mężczyznę pewnie kilka razy od niej starszego jest dla niej dobre? Sądzisz że matka myślała że jej córka będzie szczęśliwa?

ocenił(a) film na 10
paczi88

z tegoco ja czytalam to ojciec ja sprzedal amatka pomogla uciec ....

molka86

a z tego co ja czytałam matka zaprowadziła ją na pustynię do znachorki..

ocenił(a) film na 10
paczi88

paczi88
12 dni temu
Matka powinna chcieć dla swojego dziecka wszystkiego co najlepsze, powinna walczyć o szczęście dziecka. Uważasz że wydanie za mąż kilkuletniej/kilkunastoletniej dziewczynki za mężczyznę pewnie kilka razy od niej starszego jest dla niej dobre? Sądzisz że matka myślała że jej córka będzie szczęśliwa?>>>>molka86
wczoraj
ocena: 10
z tegoco ja czytalam to ojciec ja sprzedal amatka pomogla uciec ....

molka86

Nie bardzo rozumiem Twój komentarz ;) nie zamierzam się kłócić, mam swoje zdanie a Ty masz swoje i tyle. pozdr

ocenił(a) film na 10
paczi88

rowniez pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 6
paczi88

rowniez sie zgadzam...historiaa ciekawa ale film co najwyzej sredni pod kazdym wzgledem