uważam, że ten film nie oddaje tak tej tragedii która jest w książce, poza końcówką uważam że reszta nie ma prawie nic wspólnego z książką. Niekiedy nie wiedziałabym o co chodzi gdybym nie czytała wcześniej książki. Trochę nie składny. Szkoda że nie robią filmów w większości takich jak jest w książce, bardzo chciałam zobaczyć ten fil i się trochę niestety nim rozczarowałam
aniolek zgadzam sie z toba w 100% film nie odzwierciedla calej histori ktora jest w ksiazce wiele faktow pominieto pare pozmieniano.
dlatego warto najpierw orzeczytac ksiązki wszystkie czesci
Kwiat pustyni
Córka nomandow
Przełamac tabu
oraz list do Matki
Również radzę przeczytać książkę najpierw, nie wiem czy bym ogarnęła film bez książki a na pewno już bym nie odebrała go tak mocno jak po przeczytaniu książki. Film niestety tak nie wzrusza..Ale ksiażka zawiera bardzo dużo znaczącej treści, film byłby zbyt długi jak by wszystko zawarli
Tak zgadzam się. Film fajny, ale książka lepsza. Film tak tylko przedstawia życie Waris Dirie tak ogólnie, prawie wcale szczegółów nie ma. I tak przeplatane, tu Waris w Afryce, tu w Anglii. Ciężko się połapać w tym filmie. Gdybym nie czytała książki wcale bym nie zrozumiała sensu filmu i niewiedziała czy głównym przesłaniem jest uświadomienie co robią młodym dziewczynom w Afryce, czy to Jak Waris stała się modelką, czy jak znalazła swą miłość... Ale film świetny, Polecam wszystkim :D
Książki nie czytałem, ale film ogarnąłem bez problemu więc nie wiem w czym problem.
Poza tym tekst "książka lepsza" jest durny - każda forma przekazu ma swoje zalety i wady.
Książka jest dla kogoś kto chce poznać historię ze szczegółami, film to z reguły skrócona wersja - okrojona i dobrze - bo nie wyobrażam sobie by jakiś reżyser podjął się karkołomnego zadania by opowiedzieć całe życie Waris w kilkadziesiąt minut.