Lęk pierwotny

Primal Fear
1996
7,9 154 tys. ocen
7,9 10 1 154202
7,0 41 krytyków
Lęk pierwotny
powrót do forum filmu Lęk pierwotny

7/10...,

ocenił(a) film na 7

tylko za role Nortona, film przewidywalny i sztampowy. Można obejrzeć dla samej roli głównego bohatera.

ocenił(a) film na 10
mnich_8

SPOILER czy ja wiem, czy az tak przewidywalny... jeden z głównych wątków okazał się być ślepy. Poza tym, jaka jest twoja interpretacja zachowania mordercy ? Gdyby rzeczywiście był taki wyrachowany i inteligentny, czy nie lepiej by to wszystko zaplanował np.: ogłuszył, związał, poćwiartował itd. Może rzeczywiście był chory psychicznie. Poza tym mógł szantarzować biskupa wiedział, która to kaseta...

ocenił(a) film na 7
Niedopowiedziany

Tak, może rzeczywiście byłoby lepiej jak na takiego bystrzaka, skrupulatnie zaplanować morderstwo. Jednak sądzę, że ogarnięty złością nie myśląc w danej chwili racjonalnie, delektował się cierpieniem i powolną śmiercią ofiary, bo kto by tak nie chciał po takich przeżyciach ;) Jeśli chodzi o kasetę i inne wstawki, było to tylko na potrzebę scenariusza, aby trzymał się jako tako kupy. Końcówka muszę przyznać, że zaskoczyła mnie, ale nie wbiła w fotel.

ocenił(a) film na 10
mnich_8

Oglądałam film jakieś 10 lat temu, byłam wtedy młoda. Ogromne wrażenie zrobiła na mnie gra Edwarda Nortona. Pamiętam to jak dziś. Babcia spała a ja po cichu oglądałam film dla dorosłych. Film faktycznie może troche przewidywalny. Jest mnóstwo filmów o podobnym wątku pewnie dlatego. Ale to nie ujmuje mu w żadnym wypadku.

ocenił(a) film na 7
Kansas92

Znam to znakomicie, filmy, które zrobiły na nas wrażenie w dzieciństwie, mają specjalne miejsce w naszej pamięci ;)

ocenił(a) film na 8
mnich_8

Niesamowita rola świetnego jak zawsze Nortona,film mocny,ale bardzo przewidywalny.Jak sie jest doświadczonym "oglądaczem" i szuka się spisku wszędzie,to w większości przypadków się nie trafia,ale akurat tym razem mi się udało przewidzieć,że chłopak udaje

ocenił(a) film na 7
gad10

Dokładnie, a tym bardziej jak ktoś obejrzy Nortona w Podziemnym Kręgu :)

ocenił(a) film na 10
mnich_8

ja sie nie spodziewałem ze udaje :)
swietna rola nortona jeszcze lepsza moim zdaniem ni z w podziemnym kregu - swoja droga ma farta do roli bohateropw z schizosfermią :D

karlwerner

Ja powiem szczerze, że też nie spodziewałem się, że udaje. Myślałem bardziej, że po prostu naprawdę jest chory psychicznie tak na maxa i ma tą schizofrenie. Okazało się, że jednak nie. Kapitalny film.

ocenił(a) film na 8
Dances_with_Life

prawie przez caly film bylem pewny ze norton jest niewinny, najpierw ze zostal wrobiony, a potem ze to roy zabil biskupa, ale jak tylko richard g. wszedl do celi nortona i wymienili 2 slowa, olsnilo mnie , no ale nie ma sie czym chwalic, stalo sie to na 3 minuty przed koncem filmu;>