Lęk pierwotny

Primal Fear
1996
7,9 154 tys. ocen
7,9 10 1 154207
7,0 41 krytyków
Lęk pierwotny
powrót do forum filmu Lęk pierwotny

Dzisiaj po raz pierwszy oglądałam ten film ("Lęk pierwotny") i pewna rzecz nie daje mi spokoju: otóż w jakim celu, twórcy tego filmu umieścili w scenografii polski akcent, jakim jest plakat w biurze, głównego bohatera i jego wspólników, z napisem (po polsku): "Morderca zostawia ślad" - widać go wyraźnie w ok. 24min. 45sek.
(Vide: http://www.filmweb.pl/f7842/Morderca+zostawia+%C5%9Blad,1967)

ocenił(a) film na 8
Woman

Wydaje mi się, że w tym filmie jest dużo niezauważonych aluzji do Arona i całej jego postaci. M.in. owy cytat, który odczytywany jest podczas rozprawy sądowej dotyczący dwóch twarzy. I inne, które może zostały niezauważone. Często jest tak, że w różnych filmach tego typu powstają błędy i niedociągnięcia, tak, że oglądając film 2 lub 3 raz zauważa się, że to co wyjaśnia się na końcu można było wychwycić wcześniej. W tym przypadku są to aluzje w różnych postaciach. Poza tym w amerykańskich filmach przy produkcjach zawsze znajdzie się jakiś polak. Zapewne on podsunął pomysł powieszenia tego plakatu w gabinecie głównego bohatera.
Nie umiałabym chyba tego inaczej wytłumaczyć.
Zawsze jest opcja, że to czysty przypadek, w co ośmielam się wątpić.

ocenił(a) film na 10
Woman

No nieźle, teraz jeszcze bardziej spodobał mi się ten film.. Również wydaje mi się że ma to być nawiązanie do Aarona.. Film wypas 8,5/10