PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1020}

Lśnienie

The Shining
1980
7,8 431 tys. ocen
7,8 10 1 431172
8,5 100 krytyków
Lśnienie
powrót do forum filmu Lśnienie

Ogromny zawód

ocenił(a) film na 10

Spodziewałem się po tym filmie wiele. Uchodzi za najlepszy horror, niemalże same pochlebne opinie. Sam jednak się rozczarowałem. Kubrick ewidentnie nie podołał temu filmowi. Ponadto, muzyka - genialna, owszem, ale była zdecydowanie nadużywana. W zwykłych rozmowach Jacka i Wendy słychać muzykę. Rozumiem, chcieli trzymać w napięciu, ale to stawało się często irytujące. Zdecydowanie największym plusem tego filmu jest Jack Nicholson i jego fenomenalna rola.

RustyRyan

A dla mnie właśnie rola Nicholsona jest żenująca. Mnie on w tym filmie irytował a czasami wręcz śmieszył. Gdyby nie sceny z duchami to zdecydowanie wystawiłbym jeden, no może dwa za muzykę. Nigdy nie zrozumiem jak te marne filmidło może być zaliczane jako najlepszy horror w historii.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Nicholson genialnie zagrał psychopatę. "Here's Johnny!"

RustyRyan

Mnie te jego miny śmieszyły i denerwowały.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

No bo grał na tych typowych Swoich rejestrach, typowe dla niego miny, ale praca głosem piękna.

RustyRyan

Mnie tam ogólnie za bardzo gra aktorska w horrorach nie interesuje bo oglądam je zawsze zeby się przestraszyć a to nie jest przeważnie zadaniem aktora, ja horrory oglądam dla duchów, zjaw, i jakiś przerqażających wyskakujących nagle twarzy,

RustyRyan

Podobnie jak 2001: Odyseja Kosmiczna drugi film Kubricka, który jest dla mnie niezrozumiały i jak na horror zupełnie nie straszny. Pamiętam tylko, że jak byłem dzieckiem i puszczali w TV fragment tego filmu z nagą kobietą wychodzącą z wanny i zmieniającą się w staruszkę, to ta scena strasznie mnie przerażała. Ale teraz nie robiła już na mnie takiego wrażenia.