4,3 41  ocen
4,3 10 1 41
La morte viene dallo spazio
powrót do forum filmu La morte viene dallo spazio

Zgodnie z tym, co podaje do wierzenia Tim Lucas w biografii reżysera "Mario Bava. All colours of the dark" producenci tego włoskiego klasyka przypisali go Paolowi Heusch ("wyjściowemu reżyserowi"), uznając, że Bava "nie ma wystarczająco znanego nazwiska, żeby zagwarantować filmowi sukces". Heuscha może niektórzy kojarzą z filmem "Lycantrophus", ale do tego filmu się nie przyczynił.
A sam film bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Spodziewałem się niemożebnej ramoty i chociaż efekty specjalne zdążyły się już zestarzeć (nie może być inaczej), to jednak gra aktorska, zdjęcia, scenariusz i dialogi są na bardzo przyzwoitym poziomie. Dbałość o to, żeby używany w tym filmie język techniczny nie stoczył się na poziom naukowej pseudo-paplaniny jest też warta odnotowania.
Fani staroci nie będą zawiedzeni, fani Bavy (o ile tacy w Polsce istnieją) do jego zasług mogą dołożyć nakręcenie pierwszego włoskiego filmu s-f i to jednego z lepszych, moim zdaniem.
Polecam.

ocenił(a) film na 7
harryroat

Więcej na http://kinobavy.blogspot.com/

ocenił(a) film na 4
harryroat

Kino Bavy formalnie uwielbiam, ale akurat "Day The Sky Exploded" mnie niebożebnie wynudził. Może to i blueprint dla "Armageddonu", ale cienki fabularnie i wizualnie (mnóstwo stock footagu) i praktycznie niezagrany. Dla mnie 4/10.