widac ze rezyser nie ma pojecia o wojnie domowej w hiszpanii pokazujac komunistow jako niewinne owieczki a ludzi Franco jako psychopatow
Może masz racje jeżeli chodzi o historie ale co z tego.
Film ten pokazuje nam że POTWORY naprawdę istnieją i że są to ludzie oraz co się dzieje kiedy dostaną się do władzy. Dla mnie nie ma większego znaczenia po czyjej byli stronie ci idioci i za co mordowali. Morderca to morderca. A w film pokazuje bezsensowność zabijania, konfliktów zbrojnych i szarą rzeczywistość. Ale kazdy ma swoje zdanie. Dla mnie ważniejszy jest przekaz.
Lecz w filmach z USA i Europy mordercy z prawa są pokazywanii negatywnie natomiast che gevarra,bolszewicy,baader meinhof są pokazywanii jako jacyś idealisci walczący o wolność udręczonego ludu,teraz nawet żeby spodobać się chinom Mao tse tung jest pakazywany zupełnie inaczej.Pamietajcie że wiekszosc tzw. artystów ma poglądy lewackie i filmy i seriale mają coraz wiecej lewej ideologii,
Nigdy nie przestanie mnie dziwić z jaką łatwością ludzie wystawiają filmom "1". Co z tego ze film nie odpowiada prawdzie historycznej. Czy nawet jeśli całkowicie ją zakłamuje oznacza to że zasługuje na najgorszą możliwą ocenę? Dla mnie 1 to kwintesencja tego jak filmu nie robić. Pod każdym możliwym względem. To film który fundamentalnie nie nadaje się do oglądania, ba to film który należy obejrzeć ku przestrodze jak sztuki filmowej się nie robi. Czy Labirynt Fauna jest takim filmem? Absolutnie nie.
Ten film to czysta propaganda pewnych środowisk ale widze że zaliczasz się do lemingów w różowych sznurówkach skoro tego nie rozumiesz.Każdemu filmowi który jest zrobiony na polityczne zamówienie daje 1 bo na więcej nie zasługują.
Wydaje mi się że nie jest zrobiony "na zamówienie" to jest po prostu stały motyw w filmach Guillermo del Toro. Koleś jest po prostu komuchem i to manifestuje w każdym filmie. Tak na dobrą sprawę jego propaganda Cię obrusza a propaganda w 95% amerykańskich filmach jest ok? Filmy fabularne, jak wiadomo nie od dziś, nie są źródłem wiedzy o prawdzie historycznej. Jeśli miałbym oceniać na 1 wszystkie filmy które zakłamują/spłycają/koloryzują prawdę historyczną to jakieś 99% musiałoby dostać 1.