4,6 1,1 tys. ocen
4,6 10 1 1128
6,0 2 krytyków
Laid to Rest
powrót do forum filmu Laid to Rest

Nie chcę rozpisywać się zbytnio na temat filmu, tylko przestrzec. Jeżeli ktoś szuka dobrze wykonanego horroru, nie obrażającego inteligencji widza, to w "Laid..." z pewnością tego nie znajdzie. Częstą praktyką w horrorach jest, iż w pewnych sytuacjach bohaterowie zachowują się, w większym lub mniejszym stopniu, irracjonalnie (np. często powtarzająca się scena w filmach gdy bohaterowie słyszą jakiś dźwięk, i zamiast uciekać, udają się odważnie, przeważnie całkowicie nieuzbrojeni – lub dzierżąc w dłoni np. latarkę – by sprawdzić co to za hałas. Oczywiście nieistotny dla nich wydaje się fakt, iż niedawno ktoś wyrżną część ich znajomych). Gdy w filmie takie zachowania są jednostkowe można to jakoś jeszcze zdzierżyć. Co jednak gdy praktycznie wszystko co robią bohaterowie pozbawione jest logiki? A dokładnie w taki sposób zachowują się bohaterowie "Laid...". Scenarzysta powinien otrzymać jakąś specjalną nagrodę za głupotę. Także reżyseria (to ten sam pan co scenariusz) i montaż pozostawiają wiele do życzenia. Bywało przykładowo, że nie wiedziałem co na ekranie tak naprawdę się stało (ktoś, kogoś zranił w nogę, ale kto i w jaki sposób, to już ciężko załapać). Jedyną rzeczą, która w filmie jakoś się broni, to efekty gore. Nie są może jakoś wyjątkowe ale to i tak najlepszy element tego scenariuszowego nieporozumienia. Podsumowując, jeżeli nie jesteś typowym pożeraczem wszystkiego co związane z horrorem (w jakiejkolwiek formie), to radzę trzymać się od tego "dzieła" z daleka. Szkoda czasu i nerwów... (A ja się miałem zbytnio nie rozpisywać:)