PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=772}

Las Vegas Parano

Fear and Loathing in Las Vegas
1998
7,5 170 tys. ocen
7,5 10 1 170492
7,1 49 krytyków
Las Vegas Parano
powrót do forum filmu Las Vegas Parano

Jak w tytule - dlaczego polski tytuł to Las Vegas Parano? Przecież oryginał to Fear and
Loathing in Las Vegas.

użytkownik usunięty
Writer

Paranoja. Zawsze mogli to przetlumaczyć "Co nas jara, co nas odurza." ;) Dziękuj Bogu za Parano.

ocenił(a) film na 7

Tak podejrzewałem, dzięki za odpowiedź ;).

Zawsze mogli zostawić oryginalną nazwe Lęk i Odraza w LA ale jak wiadomo polacy muszą być inni, ale zawsze mogło być gorzej jeżeli popatrzymy np na polski tytuł how high to i tak nie jest źle

użytkownik usunięty
temteges

Nasi tłumacze to niespełnieni artyści chyba i zawsze muszą dodać coś "bardziej swojego" do filmów ;)).
Jak wspomniano wyżej - pewnie od paranoi.

ocenił(a) film na 10

To akurat nie dzieło naszych tłumaczy, tylko tytuł francuski tego filmu.

ocenił(a) film na 8

powinni przetłumaczyć tak samo jak tytuł książki czyli "Lęk i odraza Las Vegas"

ocenił(a) film na 8
Writer

oczywiście że chodzi o paranoję to się nazywa licentia poetica rusz tą zaćpaną łepetyną

ocenił(a) film na 7
stonedfish

Zaćpaną? Sry, ale to twój nick wskazuje na nałogowego palacza trawy ;-). Nie wiem skąd te obraźliwe słowa, to że oglądnąłem film nie znaczy że używam narkotyków.

ocenił(a) film na 3
stonedfish

HEhehehe.

ocenił(a) film na 8
Writer

Pogieło ludzi chyba z oceną tego tłumaczenia. Trochę siedzę w branży tłumaczy i to jest chyba jeden z lepiej przetłumaczonych filmów, od treści po nazwę. Oczywiście chodzi tutaj o paranoję.

ocenił(a) film na 8
Xedoneakadickxedo101

tylko czemu film po angielsku ma taki sam tytuł jak książka, a po polsku książka nazywa "Lęk i odraza Las Vegas" co moim zdaniem jest lepszym tłumaczeniem

ocenił(a) film na 10
Writer

jest to francuskie słowo które lepiej brzmi po polski bo angielskie słowo paranoiac nie brzmi zbyt dobrze :d ale sendo słowa już widzę ze ci wytłumaczyli..

pzdr

ocenił(a) film na 7
p3ps1

Dzięki za komentarz, nie sądziłem, że to z francuskiego. :) Rzeczywiście brzmi niebo lepiej.