PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=96}
7,1 21 tys. ocen
7,1 10 1 21109
5,8 5 krytyków
Lekcja przetrwania
powrót do forum filmu Lekcja przetrwania

Igłę można "namagnesować" pocierając ją o jedwab (sic!), ogień rozpalić używając jako soczewkę lód, proch dobrze smakuje jako przyprawa do mięsa, w deszczu niesie się zapach krwi... To chyba film dla ćwierć inteligentów. Numer z igłą po prostu poraża. Jeszcze mam pół godziny do końca, ciekawe czy jeszcze jakąś mądrość pan "erudyta" Charles Morse wymyśli...

ocenił(a) film na 8

No to jesteś idiotą bo sam widziałem ognisko rozpalone zimą przez podharcmistrza ZHP przy pomocy soczewki wykonanej z lodu (zwykły kawałek lodu nie wystarczy - musi mieć odpowiedni kształt aby skupić promień słońca). Kompas z igły pocieranej o jedwab to podręcznikowy numer - niby proste, ale tak właśnie działa kompas i jeśli nie mamy magnesu to możemy użyć jedwabiu. Spróbuj naelektryzować sobie w ten sposób włosy... tylko aby Cię nie poraziło przypadkiem. Zresztą i tak słabo im ten kompas wyszedł skoro zrobili kółko i wrócili do punktu wyjścia. A co do prochu strzelniczego to jakbyś skończył podstawówkę, wiedziałbyś, że saletra (główny składnik prochu) to nic innego jak sól NH4NO3, podejrzewam więc że ma słony smak. Podejrzewam też, że mięso bez soli smakuje tak sobie. Co do deszczu to niby na logikę zapach powinien sie rozchodzić dużo gorzej, ale wcale nie powiedziane, że w ogóle. A zwierzęta mają generalnie lepszy węch niż ludzie więc.... zresztą wcale nie jest powiedziane, że przyciągnął go zapach krwi, może akurat przechodził obok.

Podsumowując, chciałeś zabłysnąć, ale zamiast tego się skompromitowałeś. .

ocenił(a) film na 7
Richtie

oj brawo!!!

ocenił(a) film na 9
Richtie

Generalnie im wyższa wilgotność tym zapach lepiej się niesie, więc i to jest prawdą. Ogólnie ujmując, to film jest bardzo rzeczowy i spokojnie można się z niego uczyć w przeciwieństwie do np. programu "superman vs wild" grillowanego misia, gdzie niektóre patenty mogą kosztować zdrowie lub więcej.

ocenił(a) film na 10

kolego jak wychodzisz w deszcz na miasto to nie czujesz spalin??? albo jak ktoś wypuści gazy to też nic nie czuć?? zapach się wtedy nie rozchodzi??? czy Ty wiesz co Ty piszesz czy tylko udajesz głupiego? napisałeś ćwierć inteligentów... to wychodzi na to że jesteś ćwierć z tych ćwierć

Jak to powiedzieli koledzy Richtie i Prox81, kompletna kompromitacja i ujawnienie szerokiemu gremium swej, nawet nie szczątkowej podstawowej wiedzy. Reprezentujesz sobą tzw. mniej niż zero. Nawet kompletny matoł słyszał o możliwości namagnesowania zwykłej igły przez pocieranie - tak się "buduje" najprostszy kompas w razie zabłądzenia w terenie.

ocenił(a) film na 8

Zgadzam się z kolegą richtie, że phaedra to idiota, powiedziałbym że totalny idiota. Chłopie weź do ręki coś co się zowie "książka", najlepiej gdyby była o survivalu i w niej znajdziesz wszystkie te cuda, które opisałeś. A propos filmu, według mnie bardzo dobry 8/10, zniechęciła mnie jedynie wizja krwiożerczego niedźwiedzia polującego na ludzi.

adrian19921

Macie wszyscy rację. Zgadzam się z wami. Osoba która założyła ten wątek to idiota i w lesie zjadłby ją Bear Gryls!! ;)

Mam nadzieję, że od nadmiaru negatywnych komentarzy nie popełniła samobójstwa

ocenił(a) film na 7

wystarczylo troche pomyslec. to nie "MacGyver" czy tego tego typu produkcji. Hopkins raczej nie skompromitowalby sie w podobnym filmie. :))))))) a ze nie uzyto takich sztuczek jak pospolitego krzemienia.. to chwala im za to:)

ocenił(a) film na 8

Jedyną rzeczą która mnie w tym filmie zadziwiła i sprawiała wrażenie nieprawdopodobnej to fakt, że panowie uszyli sobie futra ze skór. Ale zupełnie na poważnie należy brać tylko filmy dokumentalne. To tak, jakby kolega oceniał "Tomb Raidera" o to, że czary nie istnieją... Dla mnie to jeden z najlepszych filmów przygodowych, cały czas trzyma w napięciu a postacie na przemian irytują, wzbudzają litość i sympatię.

ocenił(a) film na 8
kat_g

Jeszcze jedno... brawo za oryginalne słowotwórstwo- niedowiedzieć rządzi :-)

ocenił(a) film na 8
kat_g

Dokladnie film bardzo fajnie sie ogląda, momentami trzyma w napięciu, czasem wydaje sie błahy jak np wymieniony przez Ciebie moment w którym panowie robia sobie futro, (choc z drugiej strony nie powiedziane jest ze to futro oprawili dobrze):D
Film na zasluzone 8/10 jak dla mnie, lubie survival i cenię Hopkinsa, pozatym wlaśnie brak komputerowego badziewia którego teraz pełno w filmach. Mało tego Hopkins podczas kręcenia tego filmu mial poważny wypadek i trafił do szpitala co swiadczy o tym, że krecenie scen było niebezpieczne dla aktorów za co szacun^^.

użytkownik usunięty

dobrze ze cie wykopsali!