7,1 21 tys. ocen
7,1 10 1 21207
5,8 5 krytyków
Lekcja przetrwania
powrót do forum filmu Lekcja przetrwania

... oczekiwałem trochę więcej. Film widowiskowy, fajnie się oglądało ale bohaterowie bez skazy przejedli się i to dość dawno. Przynajmniej mi. Bohater grany przez Hopkinsa był, delikatnie mówiąc, wymyślony. Zdradzony przez żonę i człowieka, któremu ufał nie dość, że próbuje go wyratować z opresji to jeszcze puszcza w niepamięć fakt, że ten dybie na jego życie. Bohater bez skazy, mądry, zaradny i szlachetny. Schemat ten przechodził w klasycznych westernach i wtedy miało to swój urok.

ocenił(a) film na 9
galladorn

Może to nie był western, ale bohaterowie bez skazy zawsze są mile widziani. Polecam ten film gorąco. Nie tylko władza i pieniądze decydują o tym kim jesteś. I nawet bogacz, jak ten wielbłąd z przypowieści, przejdzie przez ucho igielne, kiedy nadejdzie jego czas. Tylko po prostu trzeba kimś BYĆ, a nie tylko mieć..

ocenił(a) film na 6
CaliforniaSun

Nie zaprzeczę, że jest zapotrzebowanie na takich bohaterów ale mnie nie przekonał. Był zbyt doskonały. Film tak czy siak obejrzeć warto, by wyrobić sobie własne zdanie.

ocenił(a) film na 8
galladorn

A ja też troszkę zaspojluję i powiem czemu uważam że postać grana przez Hopkinsa tak naprawdę stworzyłą ten film. Mr. Anthony zagrał postać ciepłą, choć szorstką, spokojną, choć wewnątrz zniewoloną przez zazdrość do żony. Taki rozdarty bohater, jednocześnie stoik, lekko ekscentryczny, oczytany facet. A film był o mądrości: "Czemu z drugiej strony zając palący fajkę...?". Dla mnie rewelacja. Baldwin też swój urok miał, wypadł dość przekonująco jako zmanierowany, ciągle czujący się nieswojo w towarzystwie i przez to być może zbyt ekspresyjny, fotograf. Ponadto świetnie, wyraziście i prawdziwie pokazany niedźwiedź, a także jego siła w porównaniu z ludzką. Film solidny, zdecydowanie polecam.