PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210200
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Ludziom trudno uwierzyć w całkowite zło drugiego człowieka zawsze doszukujemy się chociaż skrawka dobroci w potworze ale prawda jest taka że zły człowiek nie ma w sobie nic dobrego. Reżyser celowo zrobił nam mętlik w głowie sam zastanawiałem się czy ona jest potworem czy zagubioną kobietką prawda jest oczywista Hana była psychopatką pozbawioną ludzkich odruchów ale żeby do tego dojść trzeba odrzucić podejście do jej osoby z empatią którą każdy z nas ma.Niestety empatia którą posiadamy sprawia że często nasza ocena jest mylna bo łatwiej nam doszukać się w kimś cech ludzkich niż bestii...

ocenił(a) film na 9
dominik1980

Łatwo powiedzieć - bo to zła kobieta była... Dzielenie ludzi na "złe potwory" i tych dobrych jest zbyt proste, żeby nie powiedzieć prostackie. Gorąco polecam książkę "Rozmowy z katem", wiele mówi o niemieckim społeczeństwie. Warto też zapoznać się z tzw Eksperymentem więziennym z 1971 roku. W odpowiednich warunkach z wielu ludzi wychodzą najgorsze instynkty, ale nie znaczy to, że wszyscy oni są psychopatami. Trzeba o tym pamiętać i dbać o to, żeby żadne skrajne ideologie, żywiące się nienawiścią nie rosły w siłę.

ocenił(a) film na 9
wyszlo_szydlo

Daj spokój z tym "eksperymentem więziennym" to ma tyle wspólnego z rzeczywistością co dane o zarobkach w Polsce statystyki i sztuczne eksperymenty hehe

ocenił(a) film na 9
wyszlo_szydlo

Każdy człowiek ma wybór zamiast zabijać sam możesz się zabić jeden wybierze samobójstwo inny będzie zabijał innych żeby przeżyć nie wszyscy są zdolni do "najgorszego" nawet w najbardziej sprzyjających warunkach do tego.Owszem są warunki, sytuacje w których łatwiej zrobić ze skowronka sk.....na ale nie działa to tak samo na wszystkich a co do wojny to Niemcy zawsze byli zepsutym złym ..... narodem a Rosjanie to istna dzicz my też mamy swoje korzenie i kulturę zakorzenioną od pradziadów nie za chlubną nasi rządzący setki lat temu pili bawili się i przepijali kraj o tym chyba ci mówić nie muszę i dalej mamy te nawyki gdzie 80% społeczeństwa w kraju pracuje na bandę jełopów czy coś się zmieniło w naszej kulturze przez stulecia nie!

ocenił(a) film na 9
wyszlo_szydlo

Sorry że się tak rozpisałem ale to dla mnie drażliwe tematy znam "rozmowy z katem" eksperyment ze Stanford czytałem o tym oglądałem 3 filmy i nie przekonuje mnie to wszystko może dlatego że bardziej opieram się na aspektach psychologicznych a w tych tytułach jest więcej "być może" niż ścisłej nauki