PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210200
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Dlaczego Hanna przyznała się do napisania raportu, skoro nie umiała pisać ani czytać? Czyżby
presja jaka na niej ciążyła była zbyt wielka? A może w ten sposób chciała odpokutować swoje winy?

ocenił(a) film na 7
adameczek1314

Może nie chciała po prostu przyznać, że jest analfabetką ? Z filmu wynika, że bardzo się tego wstydziła.

ocenił(a) film na 9
MartaAug

Trochę dziwne. Nie chciała się przyznać, a groził jej wyrok dożywocia. Trochę słabo, ale okej :)

ocenił(a) film na 7
adameczek1314

W książce jest to dokładniej opisane, miała obsesję na punkcie tej swojej wady, przez wiele wiele lat była zbyt dumna żeby się przyznać i cokolwiek z tym zrobić. Zauważ (choć nie jestem pewna czy w filmie to było) odrzuciła awans z obawy że może wyjść na jaw, że nie umie czytać

ocenił(a) film na 9
zatkalo_kakao

Rzeczywiście, to ma sens. Dzięki

ocenił(a) film na 8
adameczek1314

Po otrzymaniu awansu z kontrolerki biletów na biurową, uciekła/zmieniła miejsce zamieszkania więc wszystko łączy się w logiczną całość. Świetny film.

adameczek1314

Michael to wyjaśnił w rozmowie z profesorem. Wstydziła się tego, że jest analfabetką.

ocenił(a) film na 7
adameczek1314

A czy Ty mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego wyjawiasz spoilery w pierwszym zdaniu nie zaznaczając, że wypowiedź je zawiera? Przez to zanim w ogóle włączyłem film już wiedziałem, że główna bohaterka przyzna się do napisania raportu.