Dlaczego Polsat (=/) puścił zwykłą okrojoną/ocenzurowaną wersję? Przecież raz już puścili wersję reżyserską, troszkę się zawiodłem, nie pierwszy raz. Zastanawiam się dlaczego ja w ogóle oglądam filmy na Polsacie =/ Reklamy burzą klimat/nastrój =/ no i ogólnie...
W wersji okrojonej nie ma najważniejszych scen, to tak jakby w Władcy Pierścienia wyciąć motyw z pierścieniem. Może trochę przesadziłem, ale film w normalnej (okrojonej) wersji dużo traci. A Polsat już raz się odważył, w sumie jakby dali wersję reżyserską to wyemitowaliby ją po 22 może po 23...
Polsat może i tak, ale TVN ma w dupie Kaczyńskiego (vide Szymon Majewski Show :P)
Troche wkurzały mnie te wycięte sceny jak i bzdetne reklamy... Wg mnie nie było kilku fajnych i poważnych scen... Ale cóż film i tak zasługuje na miano jednego z najlepszych w historii kina :)
to jakich scen brakowało bo przez te reklamy nie mogłem się skupić podaj 1 przykład to już załapie.
Był podtekst erotyczny, ale do niczego nie doszło. Matylda chciała się przespać z Leonem, bo go kochała (tak twierdziła). Drugim aspektem wyciętym w wersji ocenzurowanej były ich wspólne wypady na akcje (i wcale nie chodzi o strzelanie kulkami z farbą :P)
Nie zapomnę, jak Leon wpadł do jakiegoś handlarza narkotykami, trzymał faceta na muszce, a Matyldzie kazał poskładać rewolwer, naładować, wymierzyć i strzelić. Facet chyba się zesrał w gacie. Nie zabiła go od razu. Leon kazał strzelić raz jeszcze - drugi strzał też nie był śmiertelny. Facet stoi, krwawi, drze się w niebogłosy, a Leon spokojnie tłumaczy Matyldzie, że ma oddać dwa strzały - jeden w korpus, drugi w głowę :) po czym osobiście to demonstruje dobijając faceta.
Scena trochę komiczna, trochę przerażająca.
Tak... Matylda miała niezłą praktykę, zanim się wybrała na komisariat, żeby 'sprzątać'. Dziwię się, że to wycięli... Nie ma tego sensu.
Ten tekst napisał miggie w temacie "Od 12 lat??"
rzeczywiscie kojarze ta ostatnia scene. Bardzo dobra. I dolaczam sie do grona ludzi nierozumiejacych postepowania Polsatu.
W tej scenie matylda strzelała ślepymi nabojami i facet nie krwawiłz tego powodu. Dopiero Leon strzelał prawdziwymi.
Facet nie darł się wniebogłosy, a to, z czego Matylda strzelała to nie był rewolwer.
Matylda oddaje dwa strzały w korpus, ten drugi był trochę za nisko. Leon tłumaczy jej, że pierwszy obezwładnia, drugi dobija. I nigdy nie strzela się w głowę, ponieważ później zleceniodawca nie może rozpoznać zwłok.
dementi !!!!
to nie była wersja okrojona tylko wersja kinowa - dokładnie taki film puszczali w kinach
dłuższa wersja - reżyserska dostepna była tylko na dvd, po prostu besson stwierdził że mozna na dvd wrzucić jeszcze pare scen
tez sie zawiodlem tak samo jak wy :/ pamietam jak puscili wersje full jakos chyba 2 lub 3 lata temu, potem puscili juz wersje okrojona chociaz niby miala byc full , i znowu okrojona :D
Nie było też sceny jak oboje poszli (leon i matylda) do Tony'ego aby "wrkęcić" małą w biznes... A trik z kółkiem należy do moich ulubionych i sam go wykorzystuje na kumplach.. (hehe :D )
Przeczytałem o w/w scenach i dochodzę do wniosku, że Polsat to gnidy!!! Jak można było nie pokazać tak ważnych scen, np. chodzi mi tutaj o scenę, w której Leon uczy Matyldę zabijać...
Ale wtedy już na pewno nie mogliby napisać że film jest od lat 12 i wyemitować go o godzinie 21:00. Kiedyś jak puścili wersję reżyserską to dopiero koło północy.
Całkowicie sie z wami zgadzam. Po raz pierwszy gdzy oglądałam "Leona" wycieczka Matyldy na komisariat wydała mnie się źle zorganizowana, a nawet troszę bez sensu! A to wszystklo przez okrojoną wersję! Zupełnie inaczej wygląda jej "mały wypad" biorą pod uwagę że maiła za sobą pożadny trening! Przez skróconą wersję film naprawdę wiele traci!
macie rację przez te cięcia film dużo traci na wartości lepiej go wcale nie puszczać/ a odnośnie tych reklam w polsacie to w niektórych momentach chce się telewizor przez okno wurzucić, trwają dłużej niż film reklama-polecamy-reklama i to z 15 minut oczywiście przy jakichś hitach filmowych chociaż dają ich tam jak kot napłakał no ale to w końcu telewizja ogolnodostępna
Chyba wymagasz zbyt duzo od telewizji. Najwłaściwszym sposobem oglądania filmów (zwłaszcza tych kultowych, jak ten) jest kino lub DVD. Dlatego nie warto tracić nerwów na cholerne bloki reklamowe w trakcie emisji:/
Skoro mówić już odnośnie wersji owego filmu to należy powiedzieć, że są aż trzy. Najdłuższa trwa 133 minuty, najkrótsza natomiast (o ile dobrze pamiętam) 85 minut. A więc sami widzicie, że nawet na DVD ciężko dorwać wersję reżyserską. Natomiast należę do szczęśliwego grona posiadacza wersji reżyserskiej (tej najdłuższej) na DVD i powiem krótko: WERSJA ZWYKŁA (OCENZUROWANA) PO PROSTU BRAK SPÓJNOŚCI I WIELE TRACI!!! WERSJA REŻYSERSKA, PO PROSTU MIODZIO!!!
No właśnie, sama sens sceny wejścia Matyldy do Komisariatu jest całkowicie inaczej odbierany w wersji okrojonej i pełnej. W wersji okrojonej widzimy małą "głupiutką" dziewczynkę która dostała pistolecik i idzie zrobić kuku złym ludziom którzy zabili jej rodziców. Takie "Amerykańskie" porywanie się z motyką na słońce. W wersji pełnej widzimy dziewczynkę która jest (przynajmniej na początku) pewna po co tu przyszła, a po odbytym szkoleniu (i przy odrobinie zimnej krwi) jest w stanie zrobić niemałe zamieszanie. Naprawdę tym co jeszcze nie widzieli wersji reżyserskiej polecam obejrzenie jeszcze raz filmu.
Mi się tak wydaje (nie jestem jednak pewien) że dwójka kiedyś o 22:00 puściła pełną wersję.
Nie no nie wierze!!! Mój ulubiony film ma tyle fajnych scen, których nie widziałem. Ned powiedziałby: "That`s pain Jimbo". Musze dorwać tę nieocenzurowaną niezPOLSHITowaną wersję!:/
Przecież nie można spodziewać się wielkich rzeczy po TV ;] Gdyby to był film o Księciu Rydzyku aa to co innego ;) Ściągnijcie filma, kupcie... ja mam go w domciu :] i bardzo się z tego powodu cieszę. 10.
ogladalam obie wersje,okrojona duuuuzo traci ,poza tym jak sie przygladnie scenie garego oldmana i natalie portman w toalecie na posterunku to okrojonej wersji dotyka jej pistoletem a w niecenzurowanej reka,wszystko wyglada inaczej,odbiera sie inne wrazenie po filmie,moj kumpel ogladal tylko okrojona wersje i byl przekonany ze milosc leona do matyldy jest miloscia ojcowska...az do czasu kiedy mu pokazalam pelna wersje,film jest dzielem,nie powinno sie z niego wycinac fragmentow,to tak jakby pociag obraz i zostawic tylko te ,,przyzwoite fragmenty"!
Wszystkie wycięte sceny są na You Tube. Jak ktoś chce nie ch sobie poszuka, bo na prawdę bardzo łatwo odnaleźć. Ewentualni maniacy mogą ściągnąć i sobie do filmu wkleić ;).
Pozdrawiam
Zaraz się dzieci neo zaczną dopraszać i mówić, że nie ma, więc wrzuce linki do chyba najlepszych wersji tych 6-u uciętych kawałków:
1.http://pl.youtube.com/watch?v=oUp4N5WuZOw&mode=user&search=
2.http://pl.youtube.com/watch?v=_WmigtPrtu4&mode=related&search=
3.http://pl.youtube.com/watch?v=npIRysTgSxo&mode=related&search=
4.http://pl.youtube.com/watch?v=JOzWwWRpTYI&mode=related&search=
5.http://pl.youtube.com/watch?v=Dssjf_Sk8Po&mode=related&search=
6.http://pl.youtube.com/watch?v=Wwp_M-R1kAs