ten film zasluguje na oskara!!!!! (moze dostal nie wiem) ale est to wersja ktora naprawde nie dosc ze porusze serce widzow to podnosi atmosfere!!!!! kino akcji i w dodatku romantycznosc!!!! jestem 10/10 ocena!!!!!!!!!!
Moim zdaniem: nie zasługiwał, napewno nie przy takiej konkurencji jaka była w owym roku.
Fakt: nie dostał żadnego Oscara, ani żadnej nominacji.
Mógł chociaż jedną nominację dostać, ale trudno, nie zmienimy tego. Przy Forreście i Pulp Fiction nie miał szans, choć można byłoby się kłócić o Oscara dla Oldmana.
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, ale w czym Travolta(nominacja) był lepszy od Reno? Wystarczy obejrzeć jakiś wywiad z Jeanem gdzie mówi po swojemu i zobaczyć jak facet żongluje akcentami i bawi się barwą głosu w Leonie.
Reno i Leon nawet nie wyglądają podobnie, wystarczy porównać inteligentną twarz Jeana i mimikę Leona.
Tak jak powiedziałem, nie ma co kłócić się o nagrody przyznawane kilkanaście lat temu, ale nie zmienia to faktu że jeśli takie przeciętniaki jak Infiltracja dostają kilka Oscarów to Leon też zasługiwał przynajmniej na nominację.