PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599595}

Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109252
5,8 57 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Jakie znane musicale teatralne doczekały się ekranizacji? Z tego co wiem to Nedznicy i
niedługo ma być Wicked (?) ale to nie jest pewne... Będę wdzięczny za propozycje :D

write321

Wicked?! Nie mogę się doczekać! A z tych, które zekranizowali to na pewno Rent, Upiór w operze, Hair, Hairspray (o ile można to nazwać musicalem), oczywiście Sweeney Todd, Mamma Mia, Chicago, Evita, Grease, Nine... Jej, mnóstwo. Poszukaj choćby w bazie filmwebu pod gatunkiem musical :) Oczywiście jedne zrobione z większym a inne z mniejszym powodzeniem, ale to raczej kwestia gustu.

Amadis

Przepraszam, zamiast ekranizacji powinniśmy tu użyć słowa adaptacja :)

użytkownik usunięty
Amadis

jest jeszcze West Side Story.
co do Wicked, to w sumie nie wiadomo, co z tego będzie. ogłosili to już dosyć dawno i słuch o tym zaginął, nie ma żadnych wzmianek na temat obsady. słyszałam jeszcze, że chcą nakręcić The Book of Mormon, ale tu sytuacja jest podobna do tej z Wicked.
I jest jeszcze disney'owskie Into the Woods - tutaj sytuacja przedstawia się już lepiej, bo przynajmniej zorganizowali czytanie, na które zaprosili m.in. Laurę Osnes, Megan Hilty i Meryl Streep.

Deszczowa piosenka, Dźwięki muzyki. Ja też bym radziła wpisać po prostu w google lub na filmwebie zaznaczyć tylko kategorię musicale i poszukać na spokojnie.

użytkownik usunięty
karcianh

Nie można też nie wspomnieć o Pigmalionie - My Fair Lady.

ocenił(a) film na 8

Ja bym dodał jeszcze Jesus Christ Super Star i Koty. Większość dzieł Andrew Lloyd Webbera doczekała się zresztą przeniesienia na duży ekran...

ocenił(a) film na 9
write321

Nie można także zapomnieć o wyprodukowanym przez Andrew Lloyda Webbera "Upiorze w Operze" z 2004 roku w reżyserii Joela Schumachera, z Emmy Rossum i Gerardem Butlerem w rolach głównych. Jest moim ulubionym filmo-musicalem.

ocenił(a) film na 8
VickiAdja

Moim też :) Nędznicy będą (już to wiem) na drugim miejscu, a potem oba JCS, Dźwięki Muzyki, Notre-Dame de Paris (wprawdzie nie film, ale uwielbiam) i dalej to już leci :D Jeszcze nie trafiłam na musical, którego bym nie pokochała :)

write321

Jest jeszcze "Katedra Notre Dame w Paryżu" z 2000 ta z Garou, której niestety w sklepach się doczekać nie można.

ocenił(a) film na 8
eowine

Mówisz o Notre-Dame de Paris? To przecież nie jest film, to musical.

anarose_filmweb

Zgadza się. Koty to też nie film.

ocenił(a) film na 6
eowine

z Kotami to jest troche dziwnie. Niby to nie film ale tez nie jest to zwykle nagranie z przedstawienia tak jak to jest w przypadku Notre Dame czy Romeo et Juliette. Scenografie specjalnie dostosowywano do potrzeb filmu.

ocenił(a) film na 6
eowine

niestety jest tylko wersja sceniczna ale za to genialna.

Hania_2

Wiem o tym, wiem:)

eowine

Niedawno pojawil sie film z Tomem Cruisem na podstawie We will rock You - musicalu, ktory caly czas jest wystawiany na west endzie w Londynie. W tym samym miejscu mozna obejrzec musical Wizzard from Oz

lalique21

O dzięki tego nie wiedziałam choć ten Tom Cruise to mnie przeraził.

lalique21

to chyba nie do końca tak, ponieważ Rock of Ages ( a o to Ci chodzi, tak?) jest oddzielnym musicalem :)

ocenił(a) film na 8
write321

a może Rocky Horror Picture Show?

write321

KOCHAM -RENT i polecam wszytkim :) Piękne piosenki, przesłanie i głosy.

write321

Moulin Rouge! Nicole Kidman , Evan McGregor i nasz polski Jacek Komam, polecam !