PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=683912}

Liga Sprawiedliwych: Zaburzone kontinuum

Justice League: The Flashpoint Paradox
2013
7,5 8,1 tys. ocen
7,5 10 1 8119
6,9 10 krytyków
Liga Sprawiedliwych: Zaburzone kontinuum
powrót do forum filmu Liga Sprawiedliwych: Zaburzone kontinuum

Polubiłem Flasha po kilku odcinkach tego nowego serialu, więc postanowiłem dać animacji jeszcze jedną szansę, mając nadzieję, że więcej zrozumiem. I faktycznie jest fajnie, ciekawie, inaczej... Dostrzegłem sporo smaczków, których wcześniej nie widziałem. Ale gdy doszło do rozwiązania fabuły to aż mi się szczęka zacisnęła. Stawiałem sobie to samo pytanie co Barry: "Jak taka drobnostka mogła zmienić wszystko (przede wszystkim tor lotu kapsuły Supermana". RF tłumaczy mu, że cofając się w czasie, pokonując barierę światła wywołał efekt analogiczny do przekroczenia bariery dźwięku. Pięknie ładnie wszystko zrozumiałe i logiczne. Ale co robi Flash, aby po raz kolejny zmienić przeszłość? PONOWNIE PRZEŁAMUJE BARIERĘ CZASU. To tak jakby chcieć zagłuszyć jeden samolot lecący tuż nad miastem z ponaddźwiękową prędkością drugim samolotem. Tak samo tu, "huku"/zmian powinno być dwa razy więcej. Wszak to ta fala zmieniła bardziej świat za pierwszym razem niż samo uratowanie matki.
PS: Jak Reverse Flash przenosi się w czasie? Dzięki superprędkości i przełamaniu bariery prędkości światła? Dlaczego on nie wytwarza fali zmieniającej cały świat?

ocenił(a) film na 9
Assassinek

BO nie zmienił swojej przeszłość.(Reverse Flash)
Już wyjaśniam jest to adaptacja komiksu i tak naprawdę druga podroż tez zmieniła świat ale nie okazali tego w animacji.(nie w prost) Stworzył taki ribut DC. On sam o tym zapomniał i dlatego taki film jak Justice League: War gdzie powstawała liga(z pozmienianym orginem) \ mógł powstać z. W komiksie brała tam jeszcze jedna postać co pilnowała by aż tak nie schrzanił. Coś ala bogini. Sam nie czytałem komiksu więc dokładnie nie widziałem.

A tu masz różnice(ta co cię najbardziej interesuje to ostatnia i trzy powyżej):

W komiksach, Lex Luthor była z ojcem Lionel Luthorów kiedy po raz pierwszy zobaczył niewoli Kal-El. W filmie, obok Lex pracy Deathstroke.
Kaldur'ahm i Czarny Manta są częścią armii Aquaman w wersji filmowej.
W komiksach, Lois nie jest pierwotnie szpiegiem, ona donosi Jimmy Olsen z Paryża. Gdy Atlantydy umywalka Europa Zachodnia, Jimmy zostaje zabity przez pędzącej wody, ale nie przed oddaniem swojego aparatu do Lois. Gdy Cyborg próbuje skontaktować Jimmy przez kamery i dostaje Lois zamiast, ona zgadza się szpiegować dla rządu Stanów Zjednoczonych.
W filmie Batman przesłuchiwania Yo-Yo o informacje na temat, gdzie Joker trzyma sędziego Dent. W komiksie Joker wziął dzieci sędziego Denta.
Gdy Lois jest "zapisane" z wód przez Themyscirans, ponieważ jest posłany do placówki szkoleniowej dla Amazonek i uczył się tam walki. Po znalazła się być szpiegiem, ona ucieka z zakładu i jest w biegu.
W komiksach, Nathaniel Adam kontroluje ciało " Projektu Six ". W filmie, Aquaman uzbrojonej Captain Atom jest w urządzenie Doomsday .
Hal Jordan początkowo nie latać na misję samobójczą w komiksie, leci F-35 z zieloną strzałką Industries bomby atomowej dmuchać przez niewidzialną tarczę Nowy Themyscira jest jednak, dżemy mechanizm wyzwalający, a on wysyła samolot i bombę pod niewidoczne osłonić ochrony New Themyscira wziąć go w dół. W filmie, on leci ABIN Sur statek kosmiczny, próbując zniszczyć bomby Aquaman, ale został zabity przez potwora morskiego kontrolowanego przez Aquaman.
W komiksach, amazońskie wojownik zabija Billy Batson po czarodziejka rzuca zaklęcie stłumić Captain Thunder. W filmie, Wonder Woman zabija go po używa jej lasso zmusić do mówienia Kapitana słowo transformacji.
W komiksach, Kal-El przybył i zabił Enchantress przez lądowania na nią, jak poleciał w. W filmie, ratuje Cyborg z Aquaman przez zerwanie rękę z wizji ciepła.
W komiksie Batman zabija profesora Powiększanie przez przeszywający go w plecy z mieczem Amazon. W filmie Batman zabija profesora Powiększ strzelając mu w głowę.
Przed mocowania Timestream po otrzymaniu listu od Thomas Wayne, Flash biegnie do matki i wyjaśnia, co stało się w celu ratowania jej życia. Prosi go, by pozwolił jej odejść i zapomnieć o uratowanie jej życia, aby mógł zaoszczędzić miliony innych. W filmie, przeprasza ją w myślach podczas ustalania harmonogramu, nie rozmawiając bezpośrednio do niej (choć może to być pierwotnie w cenie, ale później pominięte).
W komiksach, profesor zoom, który podróżował w czasie, zamordowany Nora Allen. Film pozostawia tożsamość zabójcy Nory nie objawionej.
W komiksach, po odkręceniu jego zmianę osi czasu, Flash spotkał tajemniczą kobietę o imieniu Pandora (interpretację greckiej mitologii postać o tym samym tytule ) w ramach Timestream który prowadził go w przekształcaniu go, inicjowanie restartu ciągłości DC znany jako " The New 52 ". To jest pominięte w filmie, ale nawiązano w końcowych scenach, które obrazują Flash i Batman w zmienionych strojach, które zmieniły się do nowego 52 wzorów.