PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=396156}

Lilie wodne

Naissance des pieuvres
2007
6,3 1,7 tys. ocen
6,3 10 1 1718
7,1 11 krytyków
Lilie wodne
powrót do forum filmu Lilie wodne

Trafiłem na niego zupełnie przypadkiem i nie wiedziałem o czym jest - film skończyłem oglądać będąc pod ogromnym wrażeniem. Bardzo interesująca tematyka, opowiedziana w subtelny sposób pozostawiający wiele wątków niedopowiedzianych. Obraz również cieszył oczy, ponieważ akcja rozgrywa się w malowniczych rejonach Francji, a główne bohaterki (poza przyjaciółką Marie) naprawdę piękne i obnażone w scenach iście artystycznych. Zakończenie jest bardzo niedopowiedziane, i tak naprawdę nie wiemy do końca co twórcy chcieli nam powiedzieć. Myślę, że uczucie między Marie a Floriane było spowodowane fascynacją. Floriane próbowała odnaleźć zauroczenie w chłopakach, stąd jej zachowania w stronę mężczyzn. Marie zaś była totalnie zauroczona nią i nie chciała szukać uczucia nigdzie indziej. W końcowej scenie widać jej złamane serce i szukanie pocieszenia u przyjaciółki, którą jeszcze niedawno odrzuciła.
Chłopacy są pokazani tutaj bardziej jako tło, a zachowanie Francois'a bardzo samolubne. Przyszedł do tamtej dziewczyny bo chciał "spełnić swoje potrzeby".

Podsumowując, film jest zdecydowanie wart obejrzenia. Subtelny sposób kręcenia, klimatyczny soundtrack, godna podziwu gra aktorska pomimo oczywistego braku doświadczenia u aktorów. Ode mnie 9/10

PS znalazłem na Youtubie teledysk z aktorką grającą Marie - wyrosła :) i piosenka również piękna
http://www.youtube.com/watch?v=iZvkckAD-IY