PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=713552}
7,6 185 tys. ocen
7,6 10 1 185049
7,2 80 krytyków
Logan: Wolverine
powrót do forum filmu Logan: Wolverine

W poprzednich filmach o X-menach mieliśmy Łulwerajna i Ejgzejwiera pełnych sił, a tutaj nagle obydwaj umierają. Rozumiem, że akcja toczy się po roku 2020, ale mogliby trochę wyjaśnić, jak do tego doszło. Gdzie się podziali pozostali mutanci? Dlaczego Wolwerine już nie jest nieśmiertelny i wolniej się regeneruje? Chyba, że gdzieś o tym w filmie było, a ja akurat myślałem o czymś innym.

ocenił(a) film na 9
Zloty_Deszcz

Logan nigdy nie był nieśmiertelny a regeneruje się wolniej bo się postarzał. W dodatku ma w ciele w cholerę metalu co nie jest najzdrowsze. O ile wcześniej sobie z tym radził przez swoją mutację to gdy ta powoli zanikała, adamantium o sobie przypomniał.
Co się stało z mutantami to było akurat powiedziane. Trochę załatwił zły profesorek, trochę załatwił Xavier.

Fakt, film niemalże ignoruje ostatnie filmy uniwersum X-Men. IMHO to przede wszystkim dlatego przesuwa akcję parę lat do przodu, by dać widzowi informację "To nieco inny świat, tamto się nie liczy". I jak dla mnie to dobrze bo ignoruję wiele głupot z poprzednich części, które same w sobie zdążyły się już pogubić.

Ciekawostka. Komiks "Old Man Logan", na którym ten film jest luźno wzorowany, dział się w alternatywnej (co do głównego wątku fabularnego Marvela) rzeczywistości i był krótką, zamkniętą historią, nie mającą wpływy na inne komiksy.

ocenił(a) film na 7
Barmh_d

Jak to Xavier załatwił mutantów?

ocenił(a) film na 10
Zloty_Deszcz

A no normalnie, mianowicie przez te swoje ataki zabił 7 x-menów co było w filmie powiedziane chyba kilka razy z czego raz przez samego Xaviera jak mówił że nie zasłużył sobie na jeden dobry dzień.

ocenił(a) film na 9
SiwyTM

Pierwszy raz jest powiedziane przez komunikat w radiu, po ucieczce trójki z hotelu. Reporterka mówi, że podobny wypadek (jak atak Xaviera w hotelu) wydarzył się około rok temu, ucierpiało parę set osób, w tym kilka mutantów. Xavier w czasie transmisji "śpi" a przynajmniej, jak się później okazuje, udaje, że śpi bo na farmie przyznaje, że już wie dlaczego jest trzymany w zbiorniku itd.

ocenił(a) film na 7
Barmh_d

Dzięki za wyjaśnienie.