jak to sie stalo ze w "ostatnim bastionie" xavier umarl a w tutaj ponownie zyje ? czy to poprstu jeden z nielogicznosci filmow.
ktos sie zna na komiksach ? znam pare innych historyjek jak xavier umarl ( jean go zabija , scott summers niekontrolujacy mocy fenixa zabija xaviera). z filmu wynika ze xavier niekontrolujacy na starosc swojej mocy wybil xmenow w komiksie - "old logan" rowniez tak jest?
dzieki :)
3 część czyli ostatni bastion został wyłączony z kanonu, czyli jest tak jak by nigdy nie powstał, tak samo jak geneza: wolverine - chodzi głównie o wątpliwą jakość tych filmów.
oo to ciekawia wiadomosc, czyli to jest jedna z wiekszych tragedii xmenow ,tak ?
http://wegotthiscovered.com/movies/8-wolverine-3-old-man-logan/4/ - tu pisze ze to byla jendak tylko iluzja wytworzona przez mystrio , co sadzisz?
Xavier wrócił do żywych i widzimy go już żyjącego w scenie po napisach w The Wolverine (2013). No i potem widzimy go też w kolejnym filmie dziejącym się niedługo później czyli X-men:DOFP (2014). Potem co prawda mamy powstanie nowej linii czasowej i sprawienie, że wydarzenia z Ostatniego Bastionu tak jakby się nie wydarzyły, ale tak jak mówię już w 2 filmach między Bastionem i Loganem Xavier żył.
No i nie ma takiego czegoś jak wyłączenie z kanonu jak niektórzy piszą. Co prawda wraz z filmem X-men:DOFP miał miejsce pewien restart, ale nie był to klasyczny reboot bo sprawił, że część wydarzeń z X-men; X-men 2; X-men: Ostatni Bastion; The Wolverine oraz część wydarzeń z X-men Geneza: Wolverine są w tzw. starej lini czasowej czyli tak jakby nie miały miejsca, ale wciąż są częścią uniwersum a Logan jest świadomy i pamięta tamte wydarzenia bo sam tą przyszłość zmieniał.
Jest to skomplikowane, ale jeśli zobaczy się wszystkie filmy to wiele się wyjaśnia. Na youtube jest trochę filmów tłumaczących obecną sytuację w uniwersum.
Dobrze piszesz, część wydarzeń z przyszłości zmienionej przez DOFP pozostała - np. nieśmiertelnik z Genezy oraz miecz samurajski z Wolverine.
Dobrze, skoro nic nie zostało wyrzucone z kanonu to proszę wytłumacz mi jakim cudem kula z adamantium w Genezie powoduje utratę pamięci, a w Loganie już zabija? Tego nie wyjaśnisz odrębną linią czasową.
Prawda jest taka, że fani próbują się doszukiwać spójności, a scenarzyści olewają wszystkie problemy i wrzucają do filmów to co im odpowiada.
Nie do końca mi o to chodziło. W Bastionie/Genezie faktycznie było trochę typowych "głupotek" m.in. z tą kulą z Genezy i tu masz rację, że są kwestie, w których nie ma spójności no i to było właśnie głównym powodem resetu w DOFP no i fakt nowa linia nie wszystkie błędy scenarzystów wymazuje, ale i tak można powiedzieć, że wyszli z tego z tarczą.
Chodzi mi o to, że mimo głupotek same filmy nie zostały wyrzucone z kanonu bo było też dużo dobrych scen, których nie było sensu usuwać (to by oznaczało wyrzucenie z kanonu) bo taką Genezę musieli by powielać (co po części i tak zrobili w X-men:Apocalypse). A tak sprytnie uznali, że nowa linia czasowa dotyczy wydarzeń od 1973. Tym kosztem przecież w nowej linii nie ma w dużej mierze wydarzeń z X-men i X-men 2, które były bardzo dobre, ale nie można było wykasować jednocześnie wydarzeń z Genezy i z Bastionu nie "poświęcając" tych dwóch filmów bo ich akcja toczy się pomiędzy.
Także jestem świadom, że przez 17 lat w X-menach było również wiele niefajnych pomysłów i nie bronię Foxa słynnym krzesłem :)