PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=569908}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112829
6,3 63 krytyków
Looper - Pętla czasu
powrót do forum filmu Looper - Pętla czasu

Oglądałem film dosyć uważnie ale nadal nie jestem pewien powiązania Joego z Cidem. To
oczywiste, że Cid miał się stać deszczowcem w przyszłości ale wspomnienia głównego bohatera
pokrywały się ze wspomnieniami dziecka; patrzenie na śmierć matki, ucieczka w wagonie
pociągu. Czy w takim razie Cid miał się w przyszłości stać Joe a później deszczowcem? To byłoby
dosyć absurdalne bo po co wobec tego kiedy będzie miał 60 lat zlecałby zabicie samego siebie
czyli zamknięcie swojej własnej pętli a w dodatku uprawiał seks ze swoją matką?

Proszę was o pomoc w poprawnym odczytaniu filmu drodzy filmwebowicze. Z góry dziękuję i
pozdrawiam.

MR_Pablo6

Mam dokładnie te same pytania. "Stary" Joe cofnął się w czasie, "Młody" Joe żył w czasie rzeczywistym. A młody Cid to też Joe. Czyli historia się powtarza co 30 lat?
Jakie macie poglądy?

kszczocia

Mi się wydaję, że Cid to nie był przyszły Joe. Kiedy Joe pojawił się na farmie, to Cid chciał z nim spędzać jak najwięcej czasu - wbrew swojej matce. Cid wiedział, że Joe to zabójca, a on też chciał taki być. Głównie przez swoje wspomnienia, widok umierającej "matki", swoją bezsilność wówczas. Przypomnijcie sobie scenę kiedy to Rewolwerowiec pojawia się na farmie. Cid pojawia się wówczas na schodach i pokazuje wyraźnie Joemu, żeby zastrzelił tego człowieka. Później decydują się jednak na ucieczkę tunelem.

Moim zdaniem Joe to dla Cida autorytet. Cid bardzo chce być taki jak on. Zresztą w tunelu Joe opowiada mu swoją historię. To, że jego matka ćpunka się go pozbyła i uciekł w pociągu do wielkiego miasta, całkiem sam. Cid zapewne dobrze to zapamiętał, i w tej normalnej przyszłości ucieka sam pociągiem i staję się Deszczowcem. Zapewne czuję się wtedy jak Joe, obiera podobny kierunek. Z tą różnicą, że nikt nie musi dawać mu do ręki broni, ponieważ on sam jest potężną bronią.

Zresztą dlaczego przyszły Deszczowiec zamyka wszystkie pętle? Bo dowiaduje się, że to właśnie niedomknięta pętla jest przyczyną śmierci jego normalnej matki i przyszłej ucieczki. Jest to dla niego swojego rodzaju zemsta.

Po tym jak Joe się zabił, a Cid wyszedł z pola trzciny jego pierwsze słowa brzmiały: "Gdzie jest Joe?". On naprawdę miał duży wpływ na Cida. Ale co stało się dalej to już nie wiemy, bo moim zdaniem od tego momentu zaczyna się alternatywna przyszłość.

Taka jest moja wizja tego filmu.

Pozdrawiam.

wcisu

Tak, też na początku myślałam, że Cid to Joe aczkolwiek przyjaciółka uświadomiła mnie, że Joe miał duży wpływ na to kim Cid stanie się w przyszłości skoro jego starsza wersja zabiła matkę chłopca dlatego zamknął swoją pętlę zabijając się.

ocenił(a) film na 8
wcisu

Wielkie dzięki. Tak właśnie podejrzewałem, że Cid nie może być Joe'em skoro żyją w tym samym czasie. Sam bym nie wpadł na to dlaczego zamyka wszystkie pętle.