Niewiem czy zauważyliście i czy dotrwaliście do końca filmu ale ostatnia scena totalnie zmienia postać rzeczy w tym filmie, pokazuje ona że wszystkie te obrzydliwe i świńskie rzeczy były tylko wyobraźnią głównego bohatera, reżyser pokazuję jak ohydne rzeczy siedzą w ludzkich głowach prawie każdy kiedyś myślał o rzeczach których by się w rzeczywistości nigdy nie dopuścił ale właśnie wyobraźnia daje mu tą możliwość.
chodzi ci o to, ze na koncu byl jakby powrot do poczatku?(czyli koncowka i napisy z pierwszej czesci, jak on przed monitorem siedzial)
a wlasnie, byl placz dziecka, wiec moze on po prostu wrocil do swojej kanciapy i jeszcze raz obejrzal film (ale wczesniej musialby wysrac stonoge, ktora mial w dupie xD)
albo po prostu koniec filmu nie mial nic wspolnego z fabula, po prostu taki koniec :P
ale to, ze on to sobie tylko wyobrazal jest prawdopodobne :d
Moim zdaniem ostatnia scena oznacza kontynułację serii, bo z tego co słyszałem już trwają zdjęcia do trzeciej części. Może tym razem wymyślą stonogę z małych dzieci i to miał symbolizować ten szkrab :P I wydaje mi się że jak by bochater miał umrzeć przez tą stonogę w tyłku to by nie bylo słychać tego że odjeżdża samochodem po tym ludobójstwie. A poza tym ogólne założenie filmu by się chyba w ten sposób trochę zrypało, bo wielu ludzi ma rużne popieprzone myśli ale mało kto je realizuje.
ta, bedzie trzecia czesc, podobno coraz wiecej osob, cos nawet czytalem na fw o tym
Według mnie to wszystko działo się w jego wyobraźni, a w trzeciej części będzie ukazane jak wciela te swoje plany w życie.
czy film jest mocno obrzydliwy?zastanawiam się czy obejrzeć, ale na razie nie mogę się wziąć ani za 1 ani za 2 część. oglądałam piłę i nie robiła na mnie szczególnego wrażenia.
Obrzydliwa w tym filmie jest raczej tylko tematyka. W pierwszej części punkty krytyczne są zabandażowane, więc widz musi sobie dopowiedzieć jak to dokładnie wygląda. Druga część pokazuje więcej. Nie chcę spojlerować, ale jak dla mnie 2 jest cięższa w odbiorze, nie tylko przez mocniejsze sceny, ale też z powodu psychicznych problemów bohatera..
obejrzałam 1 część i żałuje nie dlatego że ohydny czy obrzydliwy bo w sumie nic tam pokazane nie jest ale dlatego że film jest po prostu głupi jak but, na 2 część nie mam zamiaru tracić czasu.