obejrzałem ten film 2 razy prawdopodobnie na różnych stronach i wychwyciłem 2 różnice, za pierwszym razem widziałem scenę, w której kobieta rodząca dziecko wgniata je w pedał gazu, za drugim razem chcąc pokazać komuś tą scenę nie było jej, natomiast miej więcej w tym samym fragmencie filmu ku mojemu zaskoczeniu widzę grubaska biorącego od tyłu dziewczynę na końcu stonogi.
Jest więcej różnic. Wersja zawierająca scenę gwałcenia stonogi, nie tylko nie zawiera sceny zamordowania dziecka przez matkę w samochodzie, ale nie ma także:
-pełnej sceny z wybijaniem zębów Alana
-pełnej sceny ze zszywaniem ust z odbytami (więcej zbliżeń)
-pełnej sceny ze srającą stonogą (znowu więcej zbliżeń)
-pełnej sceny z rozerwaniem się stonogi na pół (zbliżenie na moment, gdy Dick odrywa się od tyłka Iana).
Istnieje co najmniej 5 różnych wersji filmu:
-zawierająca krótszą wersję sceny z gwałceniem stonogi, ale niezawierająca nieocenzurowanych scen, które wyżej wymieniłem oraz sceny zamordowania dziecka - brytyjska
-zawierająca te sceny, ale niezawierająca sceny gwałtu - amerykańska
-wersja pełna (nieocenzurowane sceny: wybijania zębów, zszywania odbytów z ustami, srającej stonogi, rozerwania stonogi na pół+scena, jak Martin nakłada papier ścierny na penisa i jak masturbuje się raniąc penisa do krwi+scena kopnięcia i zmiażdżenia dziecka nogą przez matkę w samochodzie+scena gwałtu na nastolatce ostatniej w stonodze, w przeciwieństwie do wersji brytyjskiej, dłuższa i wraz z przedstawionym nakładaniem przez Martina druta kolczastego na penisa, co chyba uchodzi za scenę najbardziej kontrowersyjną z tych wycinanych)
-wersja australijska z wyciętymi 30 sekundami (nie wiem co wycięli)
-wersja w kolorze (w Internecie niestety chyba wciąż niemożliwa do ściągnięcia)
Ponadto wersje brytyjska i amerykańska różnią się nieco sceną masturbacji papierem ściernym.
Jest też taka wycięta scena: https://www.youtube.com/watch?v=1K0GtT9GaWQ