6,2 25 tys. ocen
6,2 10 1 25470
3,9 11 krytyków
Mój biegun
powrót do forum filmu Mój biegun

sposoby na darmowe i dożywotnie odszkodowanie od państwa.

Mój pomysł

Włamanie się do mieszkania, któregoś z użytkowników filmweb, wbicie sobie noża pod żebro i czekanie na wyrok sądu, w którym uznają, że sztućce były źle zabezpieczone (ponieważ szuflada powinna być na klucz)

MedzikDeLow

Długo nad tym myślałeś?
Rany, ludzka zawiść i głupota mnie poraża...

ocenił(a) film na 2
MedzikDeLow

ahahahahhahaha, dobre c;

Sandrusja

Naprawdę was to śmieszy?!

RogerF

RogerF, z tego można się już tylko śmiać. Z głupoty sądu, który osobie wtargającej na czyjeś terytorium i doznającej na niej uszczerbku przyznaje odszkodowania.
Czy gdybyś wszedł bez pozwolenia i pod moją nieobecność do mojego mieszkania i został pogryziony przez mojego psa, mógłbyś dochdzić swoich praw, gdyż pies był np. bez kagańca? Cholera, dlaczego osoba zaatakowana na ulicy, nie ma prawa do obrony, bo może zostać ukarana? Czy to oznacza że niedługo będę musiała przy próbie rabunku samodzielnie wynieść złodziejowi telewizor, żeby przypadkiem nie spadł z nim ze schodów?

Powoli Polska zbliża się do absurdalnego prawa, rodem z U.S.A.

Rukiija

Mówicie o tym "terytorium" jak o poligonie wojskowym. Po pierwsze - powód. Chore jest porównywanie rabunku do wejścia do transformatora. ON nie wchodził tam żeby coś ukraść albo w jakiś sposób przyczynić się do szkody "właścicieli terytorium". Po drugie, kwestia bezpieczeństwa. Jak się poślizgniesz na nieodśnieżonym chodniku przed czyjąś posesją, też dostaniesz od niego odszkodowanie, bo nie zostały zachowane środki bezpieczeństwa. Tutaj było dokładnie to samo.

RogerF

Nie było to to samo. On wszedł na czyjeś terytorium (będę trzymać się tego określenia). Z jakiego powodu to zrobił, było nieistotne. On był dzieckiem i jedyną winę za jego tragedię ponoszą jego rodzice, którzy nie dopilnowali dziecka.

Rukiija

Dziecko nie wychowuje się na smyczy, rodzice nie są go w stanie pilnować w każdej minucie.

RogerF

Wierz mi, że są w stanie. Zwłaszcza małe dziecko. On był nastolatkiem i wiedział czym może skończyć się wejście do budki transformatora w czasie deszczu. Zresztą podobnie ocenił sąd, uznając go w 25% za winnego wypadku.

Rukiija

Sąd ocenił jego winę, nie rodziców. Więc argument, że zawinili rodzice jest bezpodstawny.

RogerF

Kwestię o nieuplinowaniu pisałam, zanim przeczytałam ile miał lat podczas wypadku (mój błąd). Tylko on zawinił - głupotą

Rukiija

W 25%, jak to uznał sąd.

RogerF

Co nie zmienia faktu, że 14-letni chlopak powinien wiedzieć, co może się stać gdy w czasie deszczu wejdzie się do budynku transformatora . No chyba że jest kompletnym kretynem

użytkownik usunięty
Rukiija

W czasie burzy :) Tak jak już pisałem, powinien dostać Nagrodę Darwina. A ci rodzice to jakaś patologia. Śmierć Piotrusia była w stu procentach ich winą. Jak można pozwolić dziecku spać na materacu pływającym po jeziorze i w ogóle go nie pilnować? Świadkowie mówili, że dziecko było w wodzie pół godziny.

użytkownik usunięty

Mam nadzieję, że przeczytasz post zanim go usuną.

Może powinni pozwać do sądu państwo polskie, nie nie oznaczyli że spanie na materacu w wodzie jest niebezpieczne? A tak na serio, to nie znam szczegółów wypadku Piotrusia, więc się nie wypowiem. Natomiast to co zrobił Jasiek to czysta głupota.

użytkownik usunięty
Rukiija

Całkowita racja.

ocenił(a) film na 3

Mnie zastanawia jak Piotruś wpadł do tej wody.Przewracał się z boku a bok i spadł z materaca?Czy to go nie powinno obudzić?Na wszelki wypadek powiem że nie jestem pewien co do swojej teorii więc jeśli jestem w błędzie to mi wyjaśnijcie dlaczego dobra?

użytkownik usunięty
Benedykt17

Nie wiem, ale często takie zdarzeia mają miejsce :(

Ludzie mówią różne rzeczy.

RogerF

100% nie 25%

Sąd nie ma tu nic do rzeczy.

RogerF

100% nie 25%

Sąd nie ma tu nic do rzeczy.

RogerF

Nie ma zadnego znaczenia po co tam wchodzil.. wazne ze wchodzil.

W normalnym panstwie jak ktos wejdzie na teren bez pozwolenia to mogę go zastrzelic.

Al_Bundy

A ten znowu ze strzelaniem...

Rukiija

100 proc racji , nic dodać nic ująć!

ocenił(a) film na 1
Rukiija

musze Cie zasmucic ale wg naszego glupiego prawa osoba ktora by zostala pogryziona przez twojego psa mogla by sie sadzic.Bo ludzie maja prawo wejsc na twoja posesje w godzinach od 6 do 22.Twoja wina jak nie upilnujesz psa.Chore prawo ale niestety tak jest :(

luckygirl23

Tak, wiem. Wiem także że to jest absurd. Tak samo jak to, że broniąc się przed napastnikiem trzeba liczyć się z tym, że można zostać przez niego podanym do sądu.... To jest chore.

RogerF

nie ale zarazem to swiadczy o głupocie meli i sądu tera se żyje na koszt państwa

sadzik444

Widzę, że kasa was wszystkich zaślepia. Myślicie, że tak super jest żyć z renty inwalidzkiej? Ile by to nie było, zawsze lepiej byłoby być pełnosprawnym.

RogerF

mój kuzyn stracił unerwienie w nodze naczy uszkodził mu kierowca i to z winy kierowcy i kuzyn dostał tylko 10 tys odszkodowania i co tu za sprawiedliwość

ocenił(a) film na 1
sadzik444

sprawiedliwosci nie ma :/. Niestety.Trzeba miec chody...

luckygirl23

Naprawdę wierzycie, że on miał "chody"?
Czasem po prostu na świecie istnieje coś takiego jak zadośćuczynienie...

ocenił(a) film na 1
RogerF

odsylam do wypowiedzi sadzika444 masz to swoje zadoscuczynienie...Jednym widac przysluguje wieksze :/

luckygirl23

Ne twierdzę, że wszyscy dostają tyle samo. Ale dlaczego fakt wyższego zadośćuczynienia uznać za "chody"?

ocenił(a) film na 1
RogerF

nie wiem na jakim swiecie Ty zyjesz... :/

luckygirl23

Na tym bez ludzkiej zawiści

ocenił(a) film na 1
RogerF

to w takim razie nie zycze Ci zeby spotkalo Ciebie lub kogos z Twojej rodziny i dostal bys tylko np 10 tys odszkodowania :/.No ale skoro nie widzisz w tym nic zlego to spoko.

ocenił(a) film na 1
luckygirl23

tego co Mele*

luckygirl23

Życzyć komuś żeby mu się coś przytrafiło to już jest szczyt wszystkiego.

ocenił(a) film na 1
RogerF

napisalam nie zycze * czytaj prosze uwazniej

luckygirl23

Faktycznie, przepraszam :)

ocenił(a) film na 3
RogerF

Fajnie w tym Związku Radzieckim?

RogerF

nie wiem czy miał chody, ale jeśli dostał tak duże zadośćuczynienie to jego rodzina musiała mieć znajomości. Nie uwierzę, że było inaczej.

użytkownik usunięty
Rukiija

Jestem ciekaw czy po tym filmie i opiniach na temat filmu, J.M. nie będzie żałować że zgodził się na film o sobie. "Mój biegun" niestety (jak zauważyłem) nie spodobał się większości. Co może również niekorzystnie wpłynąć na ocenę głównego bohatera.

Faktycznie, chyba zyskał sobie więcej przeciwników niż zwolenników. Śmieszne jest tylko to, że film tak naprawdę niczego nie wniósł, jedynie ludzie przypomnieli go sobie i zaczęli nagonkę.